A Fidesz fej-fej mellett halad az ellenzéki összefogással

A Republikon Intézet júniusi közvélemény-kutatása

 
 
júl.
02.

A Fidesz fej-fej mellett halad az ellenzéki összefogással

Republikon Intézet
 

 

A Republikon közzétette június közvélemény-kutatásának eredményeit. 

Az elsőként a Telexen közölt elemzés alapján "Ha most vasárnap lennének a választások, a szavazatok magasabb százalékát birtokolná az ellenzéki összefogás."

 

Az elemzés következtetései:

• Júniusban újabb 1 százalékponttal erősödött a Fidesz, mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében, jelenleg 33 illetve 48 százalékon állnak. A DK nyert 1-1 százalékpontot áprilishoz képest, a teljes népesség és pártválasztók között is. Jelenleg a DK a teljes népesség körében 9, a pártválasztók körében 13 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága hosszú idő után először esett, 1-1 százalékot a teljes népesség és pártválasztók között, 9 és 13 százalék támogatottsággal bírnak. Ezáltal egyenlített a DK és a Jobbik.


• A Párbeszéd is mindkét mérésben 1-1 százalékkal erősödött, teljes népesség körében 2 százalékra, pártválasztók között 3 százalékra. A Momentum a teljes népességben továbbra is 7 százalékon áll, az MSZP továbbra is 6 százalékon. Az LMP, MKKP, Mi Hazánk pártok a teljes népességben változatlanul 1 százalék támogatottsággal bírnak.

• Pártválasztók között a Momentum 1 százalékpontot veszített, jelenleg 10 százalék szavazna a pártra. Az MKKP 2 százalékról 1 százalékra esett a pártválasztók körében. A Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll a pártválasztók között, ahogyan a teljes népességben is. Minden elmozdulás hibahatáron belül történt.

• A bizonytalanok aránya 2 százalékpontot csökkent, 33-ról 31 százalékra.

• Elmondható, hogy az elmúlt időszakban bebetonozódott a pártok állása, tekintve, hogy hónapok óta csupán minimális változások történtek a pártpreferenciában. Egy-egy százalékos eltolódásokat figyelhetünk meg, melyek hosszú távon kiegyenlítődnek. A Jobbik stabilan erősödött az év első felében, májusban stagnált, júniusban pedig már csökkent a támogatottsága.

• A Fidesz támogatottsága apránként közelíti a tavalyi szintjét, fej-fej mellett halad az ellenzéki összefogással, bár utóbbinak továbbra is magasabb a támogatottsága; a teljes népességben 34 százalék, míg a Fidesznek 33, a pártválasztók között pedig 50, a Fidesz 48 százalékával szemben.

• Jelenleg nagyjából olyan támogatottsági szinten van a Fidesz, ahol a 2018-as választásokkor volt, ami ekkor 2/3-os győzelemre volt elég, azonban most, az egységes ellenzékkel szemben kiélezett verseny alakult ki. Ha most vasárnap lennének a választások, a szavazatok magasabb százalékát birtokolná az ellenzéki összefogás, ugyanakkor a választási rendszer aránytalan elemeiből fakadóan a szavazatok ilyen eloszlása egy kisebb Fidesz többséget eredményezne a parlamentben.

 

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült június 22-28. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

 

A perezentáció letöltése

 

  europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.