A rabszolgatörvény megítélése

A Republikon Intézet kutatása

 
 
dec.
11.

A rabszolgatörvény megítélése

Republikon Intézet
 

 

A teljes magyar lakosság csaknem kétharmada hallott már az elmúlt hetek egyik legnagyobb port kavaró kezdeményezéséről, a rabszolgatörvény néven elhíresült módosítójavaslatról – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb kutatásából. Az eredményekből kiderül az is, hogy még a kormánypárti szavazók 63 százaléka is elutasítja a javaslatban foglaltalak, miközben a Jobbik szavazóinak 94, a baloldali, liberális szavazóknak pedig 95 százaléka gondolja úgy, hogy nem lenne jó ötlet bevezetni a változtatásokat. 

 

Eredmények

A lakosság csaknem kétharmada hallott már az elmúlt hetek egyik legnagyobb port kavaró kezdeményezéséről, a rabszolgatörvény néven elhíresült módosítójavaslatról, melynek lényege, hogy évi 250-ről 400-ra emelné az elrendelhető túlórák számát, valamint három évre bővítené ki a munkaidőkeretet. A Republikon legfrissebb kutatásából az derül ki, hogy a teljes népesség 63 százaléka hallott már a rabszolgatörvényről, míg mindössze 37 százalék válaszolta azt, hogy nem találkozott még a javaslattal. Ez az arány különösen magasnak mondható, ha figyelembe vesszük, hogy a módosítójavaslat benyújtása és adatfelvételünk lezárulta között alig több, mint két hét telt el.[1]

1_ismertsegA javaslat ismertsége igen eltérő az egyes politikai táborokban: ugyan minden szavazói csoportról elmondható, hogy többségük hallott már a rabszolgatörvényról, a kormánypárt szimpatizánsainak körében szinte fele-fele az arány, 53 százalék hallott már a módosítóról, 47 százalék még nem. Valamivel magasabb, 56 százalék ez az arány a Jobbik szavazóinak körében. Egyértelműen más képet mutatnak a baloldali, liberális szavazók, akiknek túlnyomó többsége, 83 százaléka hallott már a módosítójavaslatról. A szóban forgó törvény általi érintettség mellett ebben nagy szerepet játszhat a baloldali, liberális pártok, valamint a szakszervezetek határozott javaslattal szembeni kiállása is.

Kutatásunkban kitértünk a rabszolgatörvény megítélésére is, az eredményekből pedig egyértelműen látszik, hogy a javaslat ismerőinek túlnyomó többsége (83 százalék) nem tartja jó ötletnek az abban foglaltak bevezetését. A támogatók aránya mindössze 6 százalék, további 11 százalék bizonytalan a javaslat megítélésében.

2_megiteles

Pártpreferencia szerint vizsgálva a kérdést azt láthatjuk, hogy nemcsak az ellenzéki, de a kormány szavazóinak többsége is úgy gondolja, hogy nem jó ötlet bevezetni a javasolt változtatásokat. A rabszolgatörvény megítélése teljesen egyértelmű képet mutat az ellenzéki szavazók körben: mind a baloldali, liberális szavazók, mind a jobbikosok csaknem teljes egésze elutasítja a javaslatot, miközben a támogatók aránya 5 százalék alatt marad. Ugyan a Fidesz szavazóinak körében ennél alacsonyabb a módosító elutasítottsága, mégis azt mondhatjuk, hogy igen ritka az, hogy a kormánypárti szavazók csaknem kétharmada elutasítson egy kormány által javasolt intézkedést. Fontos látni azt is, hogy a Fidesz szavazóinak csupán 14 százaléka tartja jó ötletnek a változtatások bevezetését. A legnagyobb különbség az ellenzéki és a kormánypárti szavazók között a bizonytalanok arányában van: míg a Jobbik szavazóinak, valamint a baloldali liberális szavazóknak csupán 2-3 százaléka nem rendelkezik határozott véleménnyel, addig a Fidesz szavazóinak csaknem egynegyede nem tudott még világos véleményt kialakítani a rabszolgatörvény kapcsán.


 

Az elemzés letöltése: ITT!

 

 

 

 



[1] A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, életkor, nem, iskolázottság és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára nézve. Az adatfelvételre 2018. november 30-december 6. között került sor.

 

europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.