Van-e még önkormányzatiság Magyarországon?

 
 
okt.
19.

Van-e még önkormányzatiság Magyarországon?

Republikon Intézet
 

A Republikon Intézet 2022. október 13.-án „Van-e még önkormányzatiság Magyarországon?” címmel rendezett konferenciát a Magvető Caféban.

Horn Gábor megnyitója után Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere tartotta meg előadását, amelyben az önkormányzatiság helyzetéről beszélt. Kiemelte, hogy egyre nehezebb körülmények között kell dolgoznia, azonban az ellenzéki önkormányzatok sikeresen kezdtek el igazi önkormányzatként működni. A főpolgármester összefoglalta hogy mennyiben volt más a kormányzat és az önkormányzatok válasza a különböző válságok kezelésének kapcsán, jelentős különbségként értékelte hogy a szolgálat és az uralkodás elvált egymástól a válságkezelés alatt. Karácsony Gergely őszintén aggódik, hogy vajon Budapest túléli-e az energiaválságot, attól fél hogy a főváros költségvetése jövőév elejére össze fog omlani. Megfogalmazza azonban, hogy a közösség iránt érzett szeretet adta erő segíthet kibírni a 2023-as időszakot is.

Az előadás után következő kerekasztal, Király Dávid, a Republikon Budapest Műhely vezetője, moderálásával az önkormányzatiság jövőjének témakörét járta körül. A kerekasztal résztvevői Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Csőzik László, Érd polgármestere, Matkovich Ilona, Vác polgármestere, Nemény András, Szombathely polgármestere, valamint, Soproni Tamás, Terézváros polgármestere.

Az első kérdésre, ami arra vonatkozott hogy vajon van-e még önkormányzatiság Magyarországon, először Csőzik László válaszolt, aki szerint egyre kevésbé van létező önkormányzatiság, a feladatkörök és a források csökkenése egyre nehezebbé teszi a működést. Matkovich Ilona szerint az építésihatóság és az iskolák elvétele volt a legfájóbb, a közétkeztetés meghagyása viszont állandó feszültséget eredményez az intézmények között. Nemény András nem látja optimistán a jövőt, azonban véleménye szerint a lakosság bízik az önkormányzatokban, és a válságkezelés is megmutatta hogy helyi szinten hatékonyabban tudnak reagálni mint a központi kormányzat. Soproni Tamás nem tud válaszolni arra hogy vajon van-e még önkormányzatiság, azonban kifejti hogy a társadalommal való kapcsolattartás, és a társadalmi párbeszéd fenntartása miatt érdemes léteznie az önkormányzatoknak.

A következő kérdésre válaszol Karácsony Gergely kiemelte hogy a közösségi közlekedés átalakulására, a közterületekről való közfelfogás megváltoztatása és az önkormányzati lakások felújítása, majd ezekbe hajléktalan, de az egészségügyben dolgozó emberek beköltöztetése az a három dolog amire a legbüszkébb. Csőzik László a város lelkiségének helyreállására, a közösségteremtésre, és a földút beruházásokra a legbüszkébb. Soproni Tamás az önkormányzat kommunikációját, az ígéretek megvalósulását, és a közterületek átalakulását emelte ki. Nemény András az egészségügyi díjátadót, a megújult tömegközlekedést, és a városvezetés szociális programjaira büszke. Matkovich Ilona a történelmi épületek felújítását, az útfejlesztések megvalósulását, és az önkormányzat csapatára a legbüszkébb.

A kormányzat-önkormányzatok viszonyról szóló részben Matkovich Ilona és Soproni Tamás hasonló tapasztalatokról meséltek, miszerint a kormányzat ritkán kommunikál velük, akkor sincs semmi eredménye a tárgyalásoknak. Nemény András szerint semmi érdemi kommunikáció nem történik, holott lenne erre megfelelő platform, egyeztetni és tárgyalni maximum a kormánypárti polgármesterekkel tudnak, de még nekik sincs beleszólásuk a kormányzat működésébe. Csőzik László kifejtette, hogy rengeteg próbálkozása ellenére nem kapott kérdéseire érdemben választ, a pályázatoknál tiltólistára kerültek. Véleménye szerint egyre jobban jellemző a fokozódó centralizáció. Karácsony Gergely szerint példátlan ami történik, a magyar kormány direkt akadályozza az önkormányzatokat, akkor is ha ezzel kárt okoz a gazdaságban is.

A negyedik panelben a polgármesterségről mint hivatásról volt szó, ennek keretében fejtette ki Matkovich Ilona, hogy Ő mindig is tenni szeretett volna Vácért, és szerinte az a legfontosabb hogy tudni kell mikor abbahagyni. Karácsony Gergely sokkal izgalmasabbnak érzi a főpolgármesterséget mint amikor képviselő volt, nehéz, de hálás feladatnak látja a kihívást, ahol szerinte rengeteg dolgot megtanulhat. Nemény András mindig is polgármester akart lenni, Ő ezt hivatásként éli meg, ahol legalább két ciklus kell hogy eredményeket lehessen elérni. Csőzik László szerint az ember teljes életmódváltáson megy keresztül, és 0-24-ben polgármester lesz, nagyon élvezi hogy szolgálhatja a közt. Soproni Tamás az emberközeliséget, a tapasztalatokat értékeli a munkájában, szerinte érdemes inkább önkormányzatokban dolgozni, mint a parlamentben.

Az utolsó témakör a 2024-es választás volt, amivel kapcsolatban Soproni Tamás borúlátó, attól tart hogy a párhuzamosan megtartott EP-választásokon való ellenzéki versengés, negatív hatással lesz az együttműködésekre. Nemény András szerint a két választás egybefüggő lesz majd, a Fidesz elsődleges célja pedig az EP-választás megnyerése. Úgy gondolja, remek lehetőség lesz ez a városok közötti koalíciók kialakítására. Matkovich Ilona hiányolja a közös platformot és fellépést az országos politikában, saját maguk számára közösségeik megértését tűzi ki célul. Karácsony Gergely szerint érdemes különválasztani a két választást, Ő abban látja a jövőt ha nem pártpolitikusok, hanem már bizonyított, tehetséges emberek indulnak el, semleges ernyőszervezetek jelölésében. Csőzik László szerint a legfontosabb kérdés hogy lesz-e előválasztás, valamint hogy mi lesz a parlamenti ellenzék, és a független média szerepe a kampányban. Úgy értékeli, sokkal jobb független jelöltként elindulni, mintsem pártok jelölésében.