Könnyen jött, könnyen ment

Elemzés a szavazókról, akik az MKKP és a Mi Hazánk helyett végül a Tiszában látták meg a harmadik utat

 
 
jún.
20.

Könnyen jött, könnyen ment

Republikon Intézet
 

"Egy, a Magyar Péterék számára a 2026-os parlamenti választásra nézve fontos tanulságra is felhívta a figyelmet a Republikon Intézet. Eszerint a Mi Hazánk és a Kutyapárt példája jól mutatja, hogy a nem kellőképpen elkötelezett szavazók által generált magas támogatottság könnyen elveszhet. Kérdés az is, hogy az új, világos ideológia és világnézet nélküli Tiszának mekkora az elkötelezett, magszavazói bázisa." - írja legújabb elemzésünkről a HVG.

Elemzésünkben a Nemzeti Választási Iroda választási adatai, valamint a Republikon Intézet korábbi közvélemény-kutatásai alapján jártuk körül a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt választási eredményeit, különös tekintettel arra, hogy milyen hatással volt a pártok szereplésére a Tisza Párt felbukkanása.

Az elemzés főbb megállapításai:

• A választási eredmények igazolni látszanak a közvélemény-kutatások által már korábban is feltárt jelenséget, amely szerint a Mi Hazánk és az MKKP potenciális szavazói közül sokan szivároghattak át a Tisza Párthoz: a két párt támogatottsága Magyar Péter felbukkanásával bezuhant, a vármegyei listákra leadott, illetve vármegyékben leadott európai parlamenti szavazatok összevetése alapján pedig még egyértelműbb, hogy a két párt sokkal rosszabbul teljesített azokon a voksolásokon, ahol a Tisza is szerepelt a szavazólapon.
• Ezzel együtt a Mi Hazánk és az MKKP az egyedüli pártok a 2019-ben és 2024-ben is listát állító pártok közül, amelyek képesek voltak jobb eredményt elérni az öt évvel ezelőttihez képest, ráadásul a 2022-es országgyűlési eredményeiken is javítottak. A „Magyar Péter jelenség” elszívó hatása megmutatta, hány százalék körül mozog a pártok törzsszavazói rétege, a Mi Hazánk és az MKKP pedig pozitívumként értékelheti, hogy ezek a csoportok, ha csak kis mértékben is, de növekedtek az elmúlt két év során.
• Bár most a Tisza Párt az európai parlamenti választási eredményét ünnepelheti, és valóban példátlan sikertörténetet tudhat maga mögött, 2026-re előre tekintve Magyar Péter számára is fontos tanulság, hogy a nem kellőképpen elkötelezett szavazók által generált támogatottság megtévesztő lehet és könnyen elillanhat.

Az elemzés teljes egészében elérhető ezen a linken.

(képek forrása: Jelen, Index)