Települési erősorrend: Budapest

 
 
máj.
15.

Települési erősorrend: Budapest

Ceglédi Zoltán
 Miközben a települések túlnyomó többségén egyértelmű Fidesz-fölényt tapasztaltunk, ahol a baloldal főleg a városokban, a Jobbik pedig vidéken erősebb, Budapest a listás eredmények alapján alapvetően más. Az ország többi részével szemben a fővárosban klasszikus kétpólusú verseny zajlik a Fidesz és a baloldal között, ahol az LMP és a Jobbik egyértelműen a harmadik-negyedik helyen áll. Az  összesítés alapján a kormánypárt 16, a baloldal 7 kerületet nyert meg, ugyanakkor 13 kerületben a kettejük közti különbség öt százalékponton belüli. Budapesten a Jobbik hét belvárosi-budai kerületben az LMP mögött végzett.

A Fidesz-KDNP négy kerületben magabiztos, 10 százalékpontot meghaladó előnnyel végzett: az I., az V. valamint a XII. és XXII. kerületek egyértelműen a jobboldal legerősebb városrészei; további öt kerületben pedig 5-10 százalékponttal szerzett jobb eredményt, mint a baloldal. A 13 szoros körzet közül hat helyen vezet a jobboldal, ez az előny – egy kivétellel – azonban igen csekély, 0-3 százalék körüli.

 Budapest Ri Tabl02

A baloldali összefogás magabiztosan nyerte a XIII. kerületet, mintegy 14 százalékponttal jobb eredményt elérve, mint a Fidesz-KDNP listája. Ezen kívül 2,6-3,4 százalékpont közötti előnnyel zárt három további kerületben, ennél kisebb előnnyel pedig további három helyen. A legszorosabb eredményre a III. kerületben került sor, itt mindössze 22 szavazattal kapott kevesebbet a baloldal, mint a Fidesz-KDNP.

 

Budapesti eredmények letöltése

 

Bár a főváros minden kerületében a Fidesz és a baloldal között dőlt el a győzelem, a Jobbik néhány külső kerületben sokat erősödött és 17-20 százalék körüli eredményt ért el. A belső kerületekből ugyanakkor alapvetően kiszorult: az I-V-II-XII. kerületekben csupán 6-7 százalékot ért el: itt az LMP rendre meg is előzte a radikális pártot.

elemzés, Budapest