Beleszólhatunk abba, amit a kormány csinál?

Az egyéni politikai hatékonyság megítélése nemzetközi és idősoros összehasonlításban

 
 
szept.
14.

Beleszólhatunk abba, amit a kormány csinál?

Republikon Intézet
 

Egyre kevésbé érzik úgy a magyar ellenzéki szavazók, hogy bele tudnak szólni a politika alakulásába, ennek ellenére Magyarország köztes helyet foglal el a régió országai között. A Republikon Intézet elemzése szerint a vizsgált országok közül Finnországban és Franciaországban tartják magukat a leghatékonyabbnak az állampolgárok.

A politikatudományban politikai hatékonyságnak nevezik annak személyes megítélését, hogy az állampolgároknak van-e lehetőségük beleszólniuk a politika alakulásába, illetve rendelkeznek-e azokkal a képességekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy sikerrel részt tudjanak venni a politikában.

Magyarország összességében a hatodik helyen áll a nyolc vizsgált ország közül, köztes helyet foglalva el a kelet-közép-európai országok között.

A tendenciát mutatja, hogy Magyarországon 2014 és 2021 között fokozatosan csökkent azon ellenzéki szavazók száma, akik úgy érzik, hogy bele tudnak szólni a politikai alakulásába. Mivel a 2021-es adatfelvétel az előválasztás előtt történt, azóta vélhetően tovább csökkent az önmagukat politikailag hatékonynak tekintők száma.

Aktuálpolitikai tekintetben a téma jelentőségét az adja, hogy a rezsiárak emelkedése miatt ősszel kialakulhatnak nagy volumenű tüntetések, azonban az egyéni politikai hatékonyságba vetett alacsony bizalom gátolja a mozgósítást a kormánykritikus állampolgárok tekintetében.

A Republikon Intézet az elemzést a European Social Survey 2014-es, 2016-os, 2018-as és 2021-es, nyolc országban (Bulgária, Csehország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia) felvett adatainak felhasználásával végezte.

A teljes elemzés itt olvasható!