Gyűlöletbeszéd az online térben

A ComAnCE projekt kutatási eredményei I.

 
 
jún.
17.

Gyűlöletbeszéd az online térben

Republikon Intézet
 

 

Összefoglaló

A magyarok inkább negatív érzelmekkel viszonyulnak az online térhez és az ott tapasztalt megnyilvánulásokhoz, az ott keletkező tartalmakhoz. Mindez azzal párosul, hogy a közösségi média használatát illetően magabiztosnak érzik magukat. Az online térben lévő anonimitás hatásáról mind a négy visegrádi országban azt gondolják, hogy elősegíti az indulatosabb megnyilvánulásokat. Az interneten keletkező gyűlöletbeszédet pedig mind a négy ország lakói nagy jelentőségűnek tekintik. A V4-ek közül Lengyelországban tartják legnagyobb arányban kedvesnek és segítőkésznek a többi felhasználót az interneten, ők egyben a legaktívabbak a Facebook kommentekben zajló kommunikációban.

Az alábbiakban a ComAnCE (Combat Anti-Semitism in Central Europe) projekt keretében készült kérdőíves kutatás[1] eredményeit mutatájuk be. A visegrádi országok mindegyikéből részt vesz egy-egy szervezet a munkában, így a Republikon Intézet mellett: a szlovákiai Bratislava Policy Institute, a lengyelországi Villa Decius, valamint a csehországi Civipolis. A projekt keretein belül az antiszemita gyűlöletbeszéd online térben való megjelenését vizsgáljuk. A projekt fő célja egy egyértelmű kategóriarendszer elkészítése és prezentálása az állami hatóságok, rendőrség, kutatók, valamint európai intézmények és szervek felé.

A teljes elemzés letöltése

  

Rights Equality Citizenship

A kutatást az Európai Unió Rights, Equality and Citizenship programja támogatta



[1] A kutatás 1001 fő online megkérdezésével készült 2019. decemberében. A kutatás nem, életkor és NUTS2 régiók szerint reprezentatív a 15 év feletti lakosságra. Jelen anyagban csak Facebook felhasználókat elemzünk.