Előválasztási javaslat

 
 
márc.
10.

Előválasztási javaslat

Republikon Intézet
 

 

A 2019-es önkormányzati választások bebizonyították, hogy az előválasztás képes esélyt adni az ellenzék számára abban a helyzetben, ahol a Fidesz állami erőforrások felhasználásával, így kormányzati tájékoztatásnak álcázott, milliárdos plakátkampányokkal és a közmédia függetlenségének megszüntetésével sérti meg a választások tisztaságát. Az előválasztás, mint politikai innováció élesben való tesztelése mutatta meg, hogy az a kormányváltás elengedhetetlen feltétele. Az alábbi dokumentumban a Republikon Intézet korábbi tanulmányaira és az előválasztási tapasztalatokra támaszkodva a 2022-es országgyűlési választást megelőző ellenzéki előválasztásra teszünk javaslatot. Intézetünk célja, hogy ezzel a javaslattal segítse az ellenzéki pártok és független jelöltek közötti egyeztetést. Ahogy az önkormányzati választás során, úgy ez alkalommal is megküldjük javaslatunkat az ellenzéki pártoknak és közvetítünk a közös szabályok kialakításában. Javaslatunk időzítésének oka, hogy korántsem áll sok idő az ellenzék rendelkezésére az előválasztás megszervezésére. Amennyiben van politikai akarat, úgy még 2020-ban meg kell állapodniuk az érintetteknek az előválasztás részleteiben.

borito videk
• A Republikon Intézet javaslata szerint a 2022-es országgyűlési választásokra az ellenzéki pártok, civil szervezetek és független jelöltek előválasztás során választják ki a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet.
• Az induláshoz szükséges 5000 ajánlást 2021. április 5-étől gyűjthetik a jelöltek.
• Az előválasztás heti váltásban történik a hét magyarországi régióban.
• Minden régióban egy hétig tart a kampány, amelynek végén nyílt vitát tartanak a jelöltek.
• A kampány után egy hétig szavazhatnak az ellenzéki választók az adott régióban.
• A régiós eredményeket folyamatosan közli az előválasztást koordináló és ellenőrző Civil Választási Bizottság.
• Az utolsó forduló a közép-magyarországi, amelynek eredményét és így a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyét június 27-én jelenti be a Civil Választási Bizottság elnöke.
• A miniszterelnök-jelölti előválasztások mellett azokban az országgyűlési egyéni választókerületekben, amelyekben nem született egyezség a közös ellenzéki jelöltről, szintén tartható előválasztás.
• Az induláshoz az egyéni választókerületi előválasztásokon 300 ajánlás összegyűjtése szükséges két hét alatt, amelyet két hetes kampány és egy hetes szavazási időszak követ.
• Mind a miniszterelnöki, mind az egyéni választókerületi előválasztásokon a legtöbb szavazatot kapó lesz a közös ellenzéki jelölt.

A javaslat teljes szövegének letöltése 

europe_for_citizens

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.