Politikai erőviszonyok 2015 nyarán

 
 
aug.
27.

Politikai erőviszonyok 2015 nyarán

Republikon Intézet
 

A Fidesz még mindig a legerősebb párt, noha a 2014-es szavazóinak harmada elfordult tőle. A baloldali, liberális pártok összesített támogatottsága egyértelműen meghaladja a Jobbikét, mely csak kismértékben tudott profitálni a Fidesztől leszakadt szavazókból. A magyarok kétharmada nem engedné be a menekülteket az országba, míg ötödük szerint éppen ez lenne Magyarország kötelessége - derül ki a Republikon Intézet legújabb elemzéséből, mely 2000 fős mintán készült 2015 nyarán.

Az elemzés teljes szövegének letöltése

A Republikon Intézet 2000 fős mintán végzett országos reprezentatív közvélemény-kutatásból készített elemzést, melynek eredményei a szokásos pártpreferenciánál mélyebb adatok és összefüggések bemutatását tették lehetővé. A 2015 június-júliusi adatok alapján a pártok támogatottsága a következők szerint alakult: a Fidesz-KDNP-t az összes választó 25 százaléka, a Jobbikot 15 százaléka támogatja. A teljes népesség 13 százaléka MSZP-szavazó, míg 5 százalékuk a Demokratikus Koalíciót választaná. Az LMP tábora jelenleg 3 százalékos, az Együtté pedig 1,5. A Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd Magyarországért Párt támogatottsága egy százalék alatti. A megkérdezettek 34 százaléka jelenleg bizonytalan.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 38 százalékon áll, míg ebben a körben a Jobbik 25, az MSZP 21 százalékot kapna. A választók 8 százaléka szavazna a DK-ra, míg az LMP tábora 4, az Együtté pedig 2 százalékos. A Liberálisok és a PM ebben a kategóriában is egy százalék alatt áll.

150827 Pártok preferencia 660

Az elemzés további, legfontosabb megállapításai a következők:

• 2015 nyarán egyértelmű többségben vannak azok, akik szerint rossz irányba tart az ország: a megkérdezettek kétharmada vélte így. Ez ugyanakkor önmagában nem jelenti, hogy a Fidesz számára reménytelen lenne a helyzet: egyrészt ez az arány volt már rosszabb is a 2010-14 közötti időszakban, ráadásul az elégedetlen egy része politikailag inaktív marad, nem válik aktív kormányellenes szavazóvá. Az emberek fele azt szeretné, ha a következő választás után nem a Fidesz folytatná a kormányzást.

• A Fidesz jelenleg gyengébben áll, mint 2013 tavaszán, az összeomlást azonban úgy tűnik, elkerülte. A Fidesz-KDNP-t jelenleg a teljes népesség 25 százaléka támogatja, két éve ez az arány 28 százalék volt. Bár jelentős, több, mint harminc százaléknyi szavazó elfordult a kormánypárttól a tavaly tavaszi országgyűlési választás óta, e szavazók legnagyobb része (hatvan százaléka) egyelőre bizonytalan. Egy most vasárnapi választáson a Fidesz-KDNP csak a centrális pártrendszer logikájának és a választási rendszernek köszönhetően szerezhetne többséget: a megosztott jobb és baloldali ellenzékkel, a közel egyformán erős Jobbik és baloldal mellett az egyéni körzetek jelentős részét várhatóan megnyerné.

• A Jobbik jelentősen erősebb, mint 2013-ban volt, második helyét ugyanakkor a baloldal megosztottságának köszönheti: a baloldali, liberális ellenzéki pártok összeadott támogatottsága messze megelőzi a Jobbik eredményét és közelebb van a Fideszéhez. Jelenleg a teljes népesség 15 százaléka választaná a Jobbikot, 2013 tavaszán 10 százalékon állt a párt. A baloldalon belül egyértelmű az erősorrend: az MSZP 13 százalékos támogatottságával egyedül több szimpatizánst tud maga mögött, mint a többi baloldali párt összesen, az aggregált baloldali szavazatok kétharmadát a szocialista szavazók adják. A tavaszi ötpárti összefogásból az MSZP mellett egyedül a DK tud érdemi támogatottságot – 5 százalék – felmutatni és lenne képes önerőből bekerülni a parlamentbe, bár a két baloldali formáció között nagyságrendi a különbség: az MSZP mintegy két és félszer több szavazót tudhat maga mögött.

• Nincs átjárás jobb és baloldal között - a másodlagos pártpreferenciák azt mutatják, hogy nincs átszavazási hajlandóság a két politikai oldal között. A kormánypárti szavazók egy százaléka választaná az MSZP-t, ha nem szavazhatna a Fideszre és ugyanez az arány a másik irányból is. De nincs átmenet az MSZP és a Jobbik között sem, mindössze 4-7 százalék nyilatkozott úgy, hogy saját pártja hiányában a másikra szavazna. Politikai oldalon belül már más a helyzet: a Fidesz és a Jobbik kölcsönösen nyitott egymás felé, a szavazók negyede-hatoda adott esetben átszavazna a másik jobboldali pártra. A baloldalon belül még egyértelműbb a helyzet: a Demokratikus Koalíció szavazóinak 60 százaléka szavazna az MSZP-re, ha saját pártját nem tudná választani, fordított esetben a szocialista szavazók 40 százaléka tenné ugyanezt a DK irányába.

• Az MSZP továbbra is az idősek körében a legnépszerűbb, míg a Jobbik legerősebb terepe a legfiatalabb korosztály – ebben a két korcsoportban a két ellenzéki párt egyaránt befogta a Fideszt. A baloldali, liberális ellenzéki pártok jelenleg is Budapesten a legerősebbek, az Együtt, PM, Liberálisok valamint az LMP pedig a főiskolai, egyetemi végzettséggel rendelkezők körében a leginkább népszerű.

• Menekültkérdésben a magyar társadalom igen elutasító: kétharmaduk szerint veszélyt jelentenek, így nem kéne beengedni az országba és csak ötödük véli úgy, hogy Magyarországnak kötelessége lenne befogadni őket. A baloldali-ellenzéki pártok szavazóinak mintegy harmada befogadópárti, ami tehát az országosnál jóval magasabb arány, ám azt jelenti, hogy köztük is az elutasítás a többségi álláspont. A kormánypárti szavazók között látjuk a legerősebb ellenszenvet: a Fidesz-szavazók még a Jobbiknál is nagyobb arányban utasítják el a befogadás gondolatát

150827 Pártok menekült 660