Politikai helyzet az ellenzéki vezetésű budapesti kerületekben

A Republikon legújabb elemzése

 
 
ápr.
11.

Politikai helyzet az ellenzéki vezetésű budapesti kerületekben

Republikon Intézet
 

2019 októberében az ellenzék rég nem látott sikert ért el az önkormányzati választásokon. Noha az elmúlt évek választási eredményeinek tükrében az ellenzék számára a budapesti győzelem alapvető fontosságú, azonban a 2022-es parlamenti választás utáni kerületi időközi választások eredménye azt mutatja, hogy a választás még a fővárosban sem tekinthető lefutottnak. Az alábbi elemzésben azt vizsgáljuk, hogy a jelenleg ellenzéki vezetésű kerületekben milyen politikai változások zajlottak és zajlanak jelenleg is, amelyek alapvetően befolyásolhatják a júniusi önkormányzati választás eredményét. 

Az elemzés főbb következtetései:

• A régi-új budapesti választási rendszer miatt a kerületi polgármesterválasztásoknak nem lesz közvetlen hatása a Fővárosi Közgyűlés összetételére, de az ellenzéki pártok számára létkérdés a minél jobb budapesti szereplés.

• A 2019-ben az ellenzék által megnyert kerületek közül az I. kerület megtartása lesz a legnehezebb.

• A 2019-ben győztes polgármesterek közül csak az újpesti Déri Tibor nem lesz biztosan jelölt, ő ugyanis már korábban bejelentette, hogy nem kíván indulni.

• Zuglót 2002-ben egyszer már elvesztette az ellenzék, amikor a hivatalban lévő polgármesterre a szövetséges párt indított jelöltet, megegyezés hiányában ez most megismétlődhet.

• Ferencvárosban kaotikussá vált az ellenzék helyzete, itt a Baranyi Krisztina jelölése még a frissen létrejött DK-MSZP-Párbeszéd szövetséget is megosztotta.

• A legtöbb hivatalban lévő polgármester bízhat az újrázásban.

A teljes elemzés az alábbi linken érhető el.

Eu Co Funded En

A Republikon működését az Európai Unió támogatja.