A Fidesz kihívói - Beszámoló

Beszámoló az előválasztás első fordulóját értékelő konferenciánkról

 
 
okt.
11.

A Fidesz kihívói - Beszámoló

Republikon Intézet
 

A Republikon Intézet által szervezett konferencián az előválasztás első fordulójának elemzése állt a középpontban. A közel másfél órás eseményen a szakértők pártok szerinti felosztásban, azok szemszögéből reagáltak az eredményekre. A beszélgetést a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke, Horn Gábor moderálta.

A konferencia résztvevői Závecz Tibor (ügyvezető, Závecz Research), Virág Andrea (stratégiai igazgató, Republikon Intézet), Mráz Ágoston Sámuel (vezérigazgató, Nézőpont) és Ember Zoltán Levente (ügyvezető, Iránytű Intézet) voltak.

A konferenciát Horn Gábor nyitotta meg, aki az előválasztási eredmények csúszása miatti meglepettségének hangot adva kérte az esemény résztvevőit, hogy reflektáljanak arra, milyenek voltak a pártok kampányai, azok beváltak-e és lehet-e alkalmazni azokat a továbbiakban és nem utolsósorban az előválasztás első fordulójának még akkor nem teljesen hivatalos eredményeire. Szerinte ez egy nagy nap és fontos az elemzők számára. A részvételi arány magas volt, azaz sikeresnek könyveli el az előválasztást. Úgy véli, hogy Fekete-Győr András esetében érdekes, hogy az emberek új arcot keresnek, de mégsem ő kell nekik, ennek ellenére Jakab Péter vereségét súlyosabbnak véli, aminek a DK szövetség lehet az oka. Karácsony relatív rossz szereplését is említi, szóba került Dobrev Klára vidéki tarolása, és a Márki-Zay Péter jelenség okaira is keresi a választ a szakértőktől.

Ember Zoltán Levente, aki a Jobbik szereplését vizsgálta, elmondta, hogy a párt nehéz időszak után felívelt Jakab Péter kiemelkedésével és népszerűvé válásával és már úgy tűnt, hogy reális reménynek tűnik egy jobb eredmény elérése. Míg más pártok az országot járták inkább, Jakab a vidékre összpontosított, a kisebb településekre. Az elején aktív volt nagyon online, egyszerű nyelvezetű retorikájával kivívta a vidéki bázis szívét, azonban a végére elfogyott a lelkesedés. Továbbá megjegyezte, hogy a kis településeken -ahol a Jobbik jelentős szereplővé válhatott volna – kisebb a választási részvétel, alapvetően a billegő vagy nehezen nyerhető választókerületekben nyernek, így a vidékre fókuszálásban látja a kormányváltás kulcsát. Dobrevéknél a magas szavazóbázis egy adottság, de nem tudnak erre olyan arányban építeni, mint a komplett ellenzék. Márki-Zay Péter sikere mögött az állhat szerinte, hogy nincsenek ügyei és pártnélküli. Karácsony pedig azt szeretné, hogy ne legyen harmadik szereplő, és ő ne maradjon le. Elmondása alapján nagy a zaj az online térben a kampány tekintetében. A Tóth Csaba-ügyet hozta fel, mint szimbolikus példának, hogy sikerült megrágni és kiköpni, aminek hosszútávon pozitív következményei lesznek. A kampányt összességében véve sikeresnek gondolja. Hozzátette, hogy az emberek cselekvésre lettek kényszerítve tulajdonképpen és az ellenzék jobb állapotban van most, sikerült előrébb jutnia 2018 után.

Závecz Tibor a Momentum és a DK perspektívájából elmondta, hogy a lakosság 8%-a résztvett a választásokon és a Momentum esetében Fekete-Győr András mindig is ötödik helyen állt, de ehhez képest relatív nyertes, hiszen pártjának öt választókerületben sikerült előnyhöz jutni, amelyekben a későbbiek folyamán is könnyebb lesz a szavazatok döntő többségét megszerezni. A DK tekintetében azt állítja, hogy nem okozott meglepetést a párt, hiszen egy erős, elkötelezett, aktív tagokkal rendelkező pártról van szó, amely ezeken felül jól irányított és szervezett. Nem meglepő módon Dobrev Klára nyerte az első fordulót, az ellenzéken belül most ők töltik be a legerősebb pozíciót, de a második forduló teljesen mást hozhat. Ha a részvételi különbség megmarad a kis és nagy települések között, ha közeledik a kisebb a nagyobbhoz (főváros), akkor nem egyértelmű a második forduló. Azt nem tudja hogyan lehetne növelni, de nem kizárható. Dobrev a nagyobb és közepes méretű városokban nyert, így elért a legkisebbekhez is, míg Karácsony Gergely ezt nem mondhatja el magáról. Jakab Péter nem tűnt győztesnek, Márki-Zay Péter pedig mindenki ellenzéke, „a jobboldal Fekete-Győr Andrása”. A Momentum elnökét tekintve kompetenciakérdésekről van szó és az életkor sem elhanyagolható. A pártok játékára szerinte Márki-Zay Péter lehet a megoldás. Az első forduló egy felhevült állapotot eredményez, a nyugodtabbak nem biztos, hogy elmentek szavazni. A kampánnyal kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, hogy a régi technikák még működnek, és - ugyan ott van a Facebook -, de az önmagában nem elég. A lényeget a valósággal való szembesülésben látja, tehát minden technikát alkalmazni kell.

Virág Andrea az MSZP-Párbeszéd-LMP hármasfogat szempontjából úgy látja, hogy a közösen állított miniszterelnök-jelölt ellenére néha pártszövetségszerű a működésük és néha meg olyan, mintha külön pártokként viselkednének. Elmondása szerint ez a három párt képes felvenni a versenyt a másik két erővel. Továbbá kifejti, hogy Márki-Zay Péter harmadik helyezése meglepő és vélekedései szerint Karácsonytól pártolhattak át szavazók hozzá. Sikernek könyvelhető el, hogy egyáltalán felmerült Karácsony visszalépése. Az első hely szerinte nem lett volna más, csak szorosabb. A XI. és XII. kerületet veszteségnek gondolja a DK részéről. A Jobbik esetében pedig megfigyelhető, hogy a DK-val kötött szövetség „Jakab feláldozása” volt. A kampánnyal kapcsolatban azt mondja, hogy nem voltak ismertek a részletek, szerinte egy országgyűlési és önkormányzati kampánynak a keveredését lehetett észrevenni, ahol a személyes jelenlét kiemelt fontosságú volt.

Mráz Ágoston Sámuel gratulációval indított, hiszen az előválasztás szerinte jól sikerült a tematizáció és a mozgósítás tekintetében, de nem találja meglepőnek a részvételi adatokat, ahol Karácsony előretörése állt a középpontban. Megjelent az, hogy a törzsszavazók véleménye mennyire azonos a potenciális ellenzéki szavazók véleményével. Elmondása szerint a Fidesz háza táján minden a legnagyobb rendben van és a válasz az előválasztásra a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony kampány szintén hasonló sikereket könyvelhet el. Úgy gondolja, hogy korántsem biztos az, hogy sor kerül egy második fordulóra, valamint Dobrev Klára vesztésre áll. Az MSZP-Párbeszéd-LMP egyesülés fel fog gyorsulni, amit ő „balos egyesülésnek” nevezett. A Jobbik és a Momentum megtört, az MSZP összezsugorodott és a DK lehet a relatív győztes. Karácsony Gergely előreszaladt, viszont ezt egy jó stratégiának gondolja, mert ő áprilisban gondolkodik, azonban hozzátette azt is, hogy a kampánya rossz volt. Jakab Péter nem megfelelő stratégiát alkalmazott, alapvetően jól indult, de a kapcsolata a bázisával eltűnt. Fekete-Győr Andrásról azt gondolja, hogy ő már tavasszal feladta a versenyt.

 

 

 

europe_for_citizens

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.