Minden, amit tudni akarsz az előválasztásról - Beszámoló

 
 
jún.
07.

Minden, amit tudni akarsz az előválasztásról - Beszámoló

Republikon Intézet
 

A Republikon Intézet online konferenciát rendezett, aminek témája többek között az előválaszás és az ellenzéki összefogás volt. Szó esett még a közös ellenzéki programról, az online szavazás menetéről és az ellenzéki pártok hozzájárulásához a közös program megírásában.

A panelbeszélgetést Horn Gábor, a Republikon kuratóriumi elnöke nyitotta, és Virág Andrea moderálta. A panelbeszélgetésen részt vett Sebián-Petrovszki László (Demokratikus Koalíció), Brenner Koloman (Jobbik), Ungár Péter (LMP), Dorosz Dávid (Párbeszéd), Hajnal Miklós (Momentum) és Molnár Zsolt (Magyar Szocialista Párt). 

Horn Gábor szerint az eddigi ellenzéki előválasztás példaértékű volt, ami többek között abban nyilvánul meg, hogy az ellenzék munkája a magyar politikai életben napi szintű hírré emelkedett.

A Jobbik új szavazói réteget hozott az ellenzéki összefogásba Brenner Koloman szerint, ezen kívül segít a bizonytalan szavazók megszólításában is. Szerinte az online előválasztással kapcsolatban a kompromisszumkésség az ellenzéki pártok között dicséretes, és nem lát esélyt arra, hogy a Fidesz ezt veszélyeztetni tudná.

Dorosz Dávid szerint a Fidesz tart az ellenzéki összefogástól, ami a vagyonátemelés mellett a kampányprogramjukban is megnyilvánul. Szerinte a legfontosabb eszköz az előválasztási szavazás manipulációja ellen a mobilizálás, ami a választásban való részvételt fogja emelni. A programalkotás az ellenzéki pártok oldaláról egy komoly szakmai munka eredménye, és ez társadalmi vitára is lesz bocsátva, ami egy kultúraváltás felépítésének fontos lépése.

Hajnal Miklós szerint a negatív kampány fokozódására a kormánypárt oldaláról fel kell készülni. Fontosnak tartja a szavazókkal szembeni személyes kapcsolattartást mint kampányelemet. Szerinte az online szavazás minimalizálni fogja a csalás lehetőségét, emellett segít abban, hogy a szavazás széles körben elérhető legyen. Fontos eleme az ellenzéki összefogásnak az, hogy a közös program társadalmi vitára lesz bocsátva, amit a választók véleményezhetnek.

Molnár Zsolt szerint az előválasztás után az ellenzéknek fontos a programalkotás mögötti kormányzóképességet bemutatni, ami arra világít rá, hogy az ellenzék egy valós alternatívája a Fidesznek. Az online választás szakmai kérdéssé vált és nem politikai kérdéssé, ami egy fontos elem. Az MSZP oldaláról a szociális érzéken és a zöldpolitikán van a hangsúly.

Először lát igazi esélyt a kormányváltásra Sebián-Petrovszki László, aki szerint az összefogás, a kompromisszumkésség alapozza meg a sikerességet, ami abban mutatkozik meg, hogy mind a hat ellenzéki párt hajlandó beállni az előválasztás győztese mögé. Szerinte az ellenzék adott egy víziót az országnak, ami fontos eleme a sikernek. A DK az ellenzéki közösségbe azt a gondolkodást hozza, hogy Magyarország egy modern, nyugati mércével is jól élő országgá váljon.

Ungár Péter szerint az ellenzéki kormányzás rengeteg kompromisszummal fog járni, ahol fontos szerepet fog játszani az önkritika. Szerinte a közös program sikeressége abban rejlik, hogy az ellenzéki pártokat több minden köti össze, mint ami elválasztja.

 

europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.