Fiatalok és politikusok - Beszámoló

Beszámoló a Republikon fiatalságpolitikai konferenciájáról

 
 
máj.
11.

Fiatalok és politikusok - Beszámoló

Republikon Intézet
 

A Republikon Intézet ‘Fiatal Politikusok’ címen online konferenciát rendezett, ahol a fiatalok helyzete a politikai életben volt terítéken. A konferencia alapját egy kutatás adta, aminek célja, hogy a fiatalok aktivitását vizsgálja a közéletben.

A panelbeszélgetést Horn Gábor, a Republikon koratórumi elnöke nyitotta meg, és Mikecz Dániel, a Republikon vezető kutatója folytatta és egyben moderálta. A panelben részt vett Bihal Dávid, (önkormányzati képviselő, XV. Kerület, MSZP), Keresztesy Gergő (elnök, Jobbik Ifjúsági Tagozat), Korponyai Ernő (önkormányzati képviselő, Szeged, Fidelitas), Major Petra (önkormányzati képviselő, Budapest X. kerület, Párbeszéd), Szabolcs Dorottya (alelnök, Jövő Egyesület, LMP), Szigeti Flóra (önkormányzati képviselő, Budapest, V. kerület, Momentum), és Szilágyi Tamás (önkormányzati képviselő, Hegyfalu, Demokratikus Lendület, DK).

Horn Gábor szerint a rendszerváltás óta több fiatal vesz részt a politikában, A motivációt, ami arra ösztönzi a fiatalokat arra, hogy politikai pályára lépjenek érdekli.  

Mikecz Dániel ismerteti a Republikon kutatását, ami a fiatalok politikai aktivitását vizsgálja. A kutatás konklúzió alapján megállapítható, hogy a fiatalok negyede liberális, szabad gondolkodó, ötödük a zöldpolitikával azonosul. Véleményei, attitűdjei hasonlóak az általános mintákkal, amik a teljes társadalmat reprezentálja. A Jobbik és a Momentum felülreprezentált volt a fiatal szavazók közül, viszont kevesebb fiatal menne el szavazni a felnőtt lakossághoz képest. Ezen kívül a teljes lakossághoz képest kevesebb TV-t néznek, olvasnak online híreket.

Bihal Dávid szerint a fiatal politikusoknak a komfortzónájukon kívül érdemes megoldásokat találni a fiatalok bevonására a politikában, ennek fontos része mind a nagyvárosi, mind a vidéki fiatalság véleményének figyelembe vétele. Az ifjúsági pártokkal szemben fontosnak tartja, hogy ne legyen alá-fölé-rendeltségi viszony a párttal szemben, partneri kapcsolatot kell kialakítani a kettő között.

Keresztesy Gergő szerint a fiatalok a politikát negatív fényben látják a jelenlegi közhangulat romlása miatt, ami befolyásolja a politikában való részvétüket. Szerinte csupán véleménykülönbségek vannak az Ifi Parlament résztvevői között, ami természetes, és arra ösztönzi a résztvevőket, hogy találják meg a közös pontot.

Korponyai Ernő tapasztalatai alapján a fiatalok érdekeltek a politikában amíg aktivitásról van szó, viszont pártpolitikában kevésbé. Szerinte az ifjúsági pártok célja a közösségteremtés, ezen kívül az, hogy a tagoknak legyen lehetőségük aktív részvételre. A konfliktust, véleményellentétet normálisnak tartja, hiszen úgy véli, a demokrácia egyik alapköve az, hogy tudjunk hangot adni a véleményünknek.

A közélet mindig is érdekelte Major Petrát, aki számára a környezetvédelem és a zöldpolitika mellett az is szerepet kap, hogy a fiatal, női politikusokat ösztönözze a politikában való részvételre. Szerinte a politika a fiatalok körében szitokszóvá vált, viszont ő is kiemeli a tüntetést, mint fontos politikai aktivitást a fiatalok körében. A Zöldfront, a Párbeszéd ifjúsági szervezete radikálisabb, új szemléletet visznek be a párton belüli ideológiába, és partneri viszonyt ápol a két szervezet.

Szabolcs Dorottya a 2018-as kampány során csatlakozott az LMP-hez, a zöldpolitikát mindig is fontosnak tartotta. Szerinte politizálásnak számít a tüntetésen való részvétel is, bár látja, hogy az aktivisták inkább távol tartják magukat a politikai párthoz való csatlakozástól. Szerinte kommunikálni kell a fiatalokkal, hogy a politikában való részvétel alapvetően egy pozitív dolog. A fiatalabb generáció problémáinak tematizálása, például olyan programok, mint a tandíjstop segít abban, hogy a fiatalokat is elérjék programjaikkal.

Szigeti Flóra úgy gondolja, hogy helyi aktivizálás fontos ahhoz, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltsék a politika iránt. A fiatalokat felszólalásra buzdítja, és szerinte fontos, hogy részt vegyenek a politikában. A konfliktus számára természetes része a politikának, és az ifjúsági pártok szerinte meg tudják találni a közös nevezőt. Támogatja a választójog 16 évre való csökkenését.

Szilágyi Tamást szerint a fiatalok nem érdekeltek a politikában, ráadásul az információ, amit kapnak hiányos, mivel, ahogy azt a kutatás is mutatja, nem használják a médiaforrásokat a politikában való tájékozódásra. A konfliktusok megoldásának lehetőséget kell teremteni, ami elősegíti a kommunikációt az ifjúsági pártok között. 

 

 

 

europe_for_citizens

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.