Magyarország a tét! - Beszámoló

Beszámoló a Republikon Intézet évnyitó kerekasztal-beszélgetéséről

 
 
febr.
05.

Magyarország a tét! - Beszámoló

Republikon Intézet
 

2021. február 4.-én a Republikon Intézet egy online kerekasztal-beszélgetést szervezett „Magyarszág a tét!” címmel. A beszélgetést Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg és Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető elemzője moderálta. A beszélgetésben politikai-társadalmi kutatóintézetek szakértői vettek részt: Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője, Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója és Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője.

A szakértővendégek a 2022-es országgyűlési választás lehetséges főszereplőit, az ellenzék és a Fidesz kampánylehetőségeit, illetve a választás kimenetelének jelenlegi előrejelzéseit elemezték. Mivel az intézetek különböző módszertant használnak az elemzéseik során, ezért a kutatásuk eredményei nem egyeznek meg minden esetben, így élénk beszélgetés alakult ki a szakértővendégek között. Volt olyan szakértő, aki jobban, volt olyan, aki kevésbé optimistán látta az ellenzék esélyeit a következő választásokon, illetve a különböző elemzői kutatási eredmények miatt más kampánytémában látták az ellenzék áttörésének a lehetőségeit. Egy dologban viszont mind egyetértettek: 2022-ben nagyon szoros választás lesz, és az ellenzék csak szoros összefogással és közös jelöltekkel tud reális esélyekkel részt venni a választásokon.

Böcskei Balázs szerint habár a közös listák támogatottsága még változhat, az ő intézete a biztos szavazók körében a Fideszes szavazóknál 44%-os, és az ellenzékieknél 47%-os támogatottságot mért fel. Szerinte a pártpreferenciák már nem igazán fognak változni, viszont a kormány-ellenesség és a proteszt hangulat erősödhet, ami az ellenzéknek kedvezne. A vakcina-politikát, és a koronavírus kezelésének a kimenetelét fontos kampánytémának látja, amelyet a kormány a következő nemzeti konzultációval nagyban befolyásolhat. Véleménye szerint az még kérdéses, hogy tud-e a kormány olyan jóléti változásokat hozni, amelyekkel a peremszavazókat is képes megtartani, és tud-e a vakcina-politikájával akár más pártokból is megszólítani szavazókat. Úgy véli, hogy bizonyos ellenzéki pártok esetében a párt maga népszerűbb lehet, mint a képviselő, ezért hezitálnak a politikusok, hogy ki induljon a közös listán. Szerinte ez egy érdekes kérdése lesz a választásoknak, mi lesz fontosabb a képviselő, vagy a párt népszerűsége. A választások kimenetelében nagyon fontosnak tartja a közösségi médiás és híradós megjelenéseket az ellenzéki kampányban is, mivel lát potenciát a mérsékelt Fideszesek megszólításában. Úgy véli, ha megint veszít az ellenzék, akkor az az ellenzékiség alkalmasságát fogja megkérdőjelezni, ezért nagy a tét.

Mráz Ágoston Sámuel szerint már nincs értelme az ellenzéki pártokat külön-külön mérni, mivel most alakul át a pártrendszer, és csak a közös összefogásban látni esélyt. Az ő intézetük a kormánypárti támogatottságot erősebbnek látja, az elemzéseik alapján 50% felett van az aktív és biztos Fidesz szavazók száma, illetve a magyarok 57%-a jelenleg elégedett Orbán Viktorral, és Gyurcsány Ferenc jelenléte az ellenzékben lerontja az ellenzéki esélyeket. Szerinte nagy probléma az ellenzék számára, hogy akár ellenzéki szavazók is szimpatizálnak Orbán Viktor személyével, és nem alakult még ki egy egységes ellenzéki szavazói identitás. Amíg Orbán Viktor aktív marad a politikában, addig az ő személye összetartja a Fideszes szavazói közösséget. Ő is egyetértett azzal, hogy a 2022-es választásoknak fontos témája lesz a koronavírus kezelése, és hogy mennyire lesz proteszt-hangulat. Úgy véli, hogy az ellenzék nem kampányolt még eleget, arról, hogy miért tudnák ők jobban kezelni a vírushelyzetet. Szerinte jelenleg a vakcina kérdésben egyelőre a Fidesz áll nyerésre.

Virág Andrea szerint fontos külön is mérni az ellenzéki pártokat, mivel az előválasztások miatt még lehet jelentősége a külön eredményeknek. Ő úgy véli, hogy fontos szerepe lesz a koronavírusnak a kampányban, de ettől más lehetséges kampánytémák is felmerülhetnek. Ez attól függ, hogy mennyire hagyják az ellenzéki és kormánypárti politikusok leszűkülni a kampányt csakis ebbe az irányba. Szerinte jelenleg egyik fél sem tematizál, hanem a vírus diktál. Véleménye szerint kivette a Fidesz kezéből az irányítást a vírushelyzet, most már nem csak arról szól már a politika, amiről ők akarják. Ebben lehetőséget lát az ellenzék számára, és fontosnak tartja, hogy új témákat hozzanak fel, mint például az előválasztást, ami az önkormányzati választásoknál jól működött. Mivel az előválasztásnak a részletei még nem tisztázottak, nem tudni például, hogy hány fordulós lesz, így ezért nincsenek még konkrét képviselő jelöltek. Véleménye szerint az ellenzéki politikusok hezitálása ezért megérthető az indulással kapcsolatban.

Závecz Tibor úgy véli, hogy ami az ellenzéki választókat összetartja az az, hogy leszeretnék váltani a kormányt, és nem Orbán Viktort szeretnék miniszterelnökként. Szerinte sokan támogatják a közös listát, mert tudják, hogy abban van lehetőség, ezért már túl léptek a Gyurcsány Ferenc és Jobbik problematikán. Viszont véleménye szerint a Fidesz továbbra is sikeresebben hozza a közös szavazói egységet, és a vidéktámogatási politikájával és a koronavírus kezelésével megpróbálja visszaszerezni az elveszett szavazókat. Az ellenzéknek szüksége lenne a Fidesz ellenességen kívül más kohéziót formáló erőkre is, mint például az EU-s jövő, a jogállamiság, szociális kérdések, vagy a korrupció felszámolása. Mivel a választási mutatók egyelőre nagyon labilisak, és egy nagyon szoros eredmény várható, ezért a politikusok óvatosak, hogy ki induljon a közös jelöltek listáján, eddig csak Jakab Péter biztos induló. Szerinte viszont tavaszra már dönteniük kell, hogy legyen idejük a kampányra. A jelenlegi felméréseik szerint nincsenek kimagasló miniszterelnök jelöltek az ellenzékiek körében, Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márky-Zay Péter között nincs nagy különbség a támogatottságukban. Szerinte, ha az ellenzék veszít a választásokon, akkor kiéleződik majd a törésvonal a 20. és 21. századi pártok között, ha a Fidesz veszít, akkor majd agresszívan fogják blokkolni az új kormány munkáját.

A kerekasztal-beszélgetés végén a résztvevők két nézői kérdésre válaszoltak. Virág Andrea az első kérdésre reagált, amely az ellenzéki összefogás bővüléséről kérdezett. Véleménye szerint több párt már nem fog csatlakozni, viszont a független jelöltekkel való összefogásban lát lehetőséget. A második nézői kérdés arról szólt, hogy kinek kedvezhet egy magasabb választási részvétel. Mráz Ágoston Sámuel szerint ez attól függ, hogy hol lesz magas részvétel, a városokban, vagy vidéken. Závecz Tibor azt is kiemelte, hogy az egyéni választókerületekben való mozgósítás is nagyon fontos hatással lesz a választási eredményekre.

A beszélgetés teljes egészében megtekinthető itt:

 

 

 

europe_for_citizens

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.