Beszámoló - Újratervezés

Összefoglaló a Republikon Intézet online kerekasztal-beszélgetéséről

 
 
jún.
16.

Beszámoló - Újratervezés

Republikon Intézet
 

Az Újratervezés című online konferenciát június 2-án tartotta a Republikon Intézet. A konferencia témája a magyar gazdasági és társadalmi élet újraindítása volt, hogy miként lehet egy válsághelyzet okozta leállás után ismét fellendíteni a gazdaságot és annak pályáját. Horn Gábor (kuratóriumi elnök, Republikon) nyitotta a konferenciát és értékelte a vírushelyzetet, amelyet látszólag a magyar társadalom már maga mögött hagyott. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Cseh Katalin (EP képviselő, Momentum), Bánki Erik (parlamenti gazdasági bizottság elnöke, Fidesz), Varju László (parlamenti költségvetési bizottság elnöke, DK), és Dorosz Dávid, (Budapest főpolgármester-helyettes, Párbeszéd).A kerekasztal-beszélgetés moderátora Mikecz Dániel volt.

Cseh Katalin a konferencia alatt többször megjegyezte, hogy a kormány lassan reagált a vírushelyzetre. A gazdasági intézkedések megkésve érkeztek, ami a munkahelyek elvesztéséhez vezetett. Ezen kívül azt is fontosnak tartotta, hogy az alapbér és a családi pótlék emelkedjen, és hosszabb ideig igénybe vehető legyen a munkakeresési támogatás, ezzel mentőövet dobva a nehéz helyzetbe került családoknak. Európai Parlamenti képviselőként azt is elmondta, hogy európai szintű együttműködés szükséges közös felelősségvállalással és ambiciózus célokkal, hogy még fenntarthatóbban működhessen a gazdaság, a klímavédelmet is figyelembe véve. Azt is megemlítette, hogy a járványhelyzet felfedte, hogy a például Kínával történő gazdasági kapcsolatok mértéke egészségtelen, mely kiszolgáltatta Magyarországot és Európát a keleti piacnak. Éppen ezért európai reindusztrializációt, szolidaritást, összefogást és fenntarthatóságot támogat a továbbiakban.

Dorosz Dávid önkormányzati szempontból vizsgálta a feltett kérdéseket, kiemelve azok fontosságát, mivel ezek a szervek közel állnak az emberekhez és így a lehető legtöbb segítséget tudják nyújtani. Így történt például, hogy az önkormányzatok maszkokat és kesztyűket vásároltak, valamint korábban bevezették a maszkok viseléséről és a távolságok megtartásáról szóló szabályozásokat, mint a kormány. Ezen túl úgy gondolja, hogy az alapjövedelem bevezetésével és az azt követő fogyasztással be lehetne indítani a gazdaságot. Azonban ennek megvalósításához szolidaritásra van szükség, ennek kapcsán említette meg az igazságossági szolidaritás adót, mely megcélozná a meggazdagodott réteg vagyonának célszerűbb felhasználását. Ami pedig a zöld intézkedéseket illeti, kiemelte, hogy hazánkban nincsen környezetvédelmi minisztérium, a műanyag zacskók visszavonásáról szóló intézkedés is eltörlésre került, a zöld erőművek pedig be vannak tiltva.

Varju László szintén negatív hangvétellel indított. Ő úgy gondolja, hogy nem úszhatja meg az ország nagy veszteségek nélkül a járvány okozta válságot. Hasonlóan a korábban említettekhez, ő is az nehezményezte, hogy a kormány már a 2021-es költségvetés kapcsán a kilábalást tervezi, miközben még idén a túlélésre kellene fektetni a hangsúlyt. A kisvállalkozókat emelte ki, akiknek a támogatásával, ahogy az Dorosz Dávid is megjegyezte, ellensúlyozni lehetne a keresleti zuhanást. Ezen túl azt is megjegyezte, hogy szerinte figyelmen kívül hagyta az embereket a kormány a 2021-es költségvetés meghatározásakor. Munkabér támogatásra, nyugdíjemelésre, a családi pótlék emelésére és a kisvállalkozások támogatására lenne szükség, ahelyett, hogy a munkanélkülieknek két lehetőséget kínálnak: katonaság vagy közmunka.

Bánki Erik, a Fidesz képviselője sokkal pozitívabb képet festett mind a jelenlegi helyzetről, mind a következő évről. Kiemelte, hogy összehasonlítva az idei válságot a 2008-assal, jobb helyzetből indul az ország, hiszen az elmúlt években folyamatos gazdasági növekedésnek lehettünk tanúi. Abban egyetértett Cseh Katalinnal, hogy a keleti kiszolgáltatottságot csökkenteni kell, ezért erősíteni szeretnék a hazai gyártó kapacitást. Azonban szerinte a kormány időben reagált és jó döntéseket hozott, valamint több pénz jut az egészségügyre és a nyugdíjasokra is 2021-ben. A kormány zöldpolitikáját érő kritikákra azt reagálta, hogy a műanyag zacskók valóban el lesznek törölve, valamint annak ellenére, hogy a szélerőműveket valóban nem támogatják, a napenergia és a geotermikus energia felé nyitottak, 2050-re pedig minden fosszilis energiaforrástól mentesíteni tervezik Magyarországot. Ehhez kapcsolódóan azt is kiemelte, hogy az erdősítési program segítségével 2%-kal tervezik növelni az erdőterületek méretét az országban. Szerinte a munkanélküli segélyeket azért nem szükséges növelni, mert mindenkinek lesz munkája maximum 3 hónap után.

A kerekasztal-beszélgetés végén újra lehetőséget kaptak a nézők is a kérdések felvételére, így szóba került a KKV szektor védelme, az Uniós kölcsönfelvételről és arról is, hogy mit tanulhatunk a koronavírusból.

Az esemény visszanézhető az alábbi linken:

 

Médiamegjelenések:

Szabad Pécs
Bánki Erik volt olyan kedves, hogy leült vitázni ellenzéki politikusokkal


444
Cseh Katalin joghurtot kóstoltatott diákmunkásként, és magasabb volt az órabére egy kezdő rezidensénél

 

europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.

 
gazdaság, koronavírus, REpublikon, politika, Európai Unió, vita