Pártok járvány idején - Beszámoló

Összefoglaló a Republikon Intézet online kerekasztal-beszélgetéséről

 
 
máj.
14.

Pártok járvány idején - Beszámoló

Republikon Intézet
 

 

A Republikon Intézet a járvány idején sem hagyta abba munkáját, amelynek egyik látható eredményeként májusban megtartotta első online élő konferenciáját. A „Pártok járvány idején” vendégei voltak: Csizmadia Ervin, a Méltányosság PK vezetője, Diószegi-Horváth Nóra, a merce.hu főszerkesztője, és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője, illetve Intézetünk részéről Virág Andrea, a Republikon stratégiai igazgatója és Mikecz Dániel vezető elemző vettek részt a beszélgetésben, utóbbi az adás elején bemutatta a Pártok Félidőben című elemzéssorozatunkat. A beszélgetést Hann Péter moderálta.

Csizmadia Ervin először is arról beszélt, hogy a kormánypártok népszerűsége még nőhet is a járványhelyzet alatt, hiszen erőt mutat, azonban a rendeleti kormányzás bevezetése felvet bizonyos kérdéseket is. A járvány előtti és alatti időszakban jelentős változások nem történtek a politikai térben, különbséget még nem lehet tenni. Szerinte ki kell emelni 2018 decemberét, mint fontos időszakot az ellenzék történetében, mivel az egy erős szimbolikával rendelkezett, és az akkori radikalizmusukat a kormánypárttal szemben végig fent tudták tartani a következő évben is. Azonban ez a radikalizmus csak szóban nyilvánul meg, a hétköznapi életben elmarad a különböző pártok különböző belső esetleges egymás ellen való csatározásai miatt. Ahhoz, hogy ez tettekben is megnyilvánuljon, egy szűkebb ellenzéki paletta szükséges a politológus szerint.

Csizmadia a főpolgármesterrel kapcsolatban kifejtette, hogy Karácsony az ellenzékben tapasztalható „személyiség hiányát” sikerült valamennyire pótolnia, de mára ez megváltozott, miután már nem pártpolitikusként lép fel, így ez a hiány kiújult.

A Mérce főszerkesztője, Diószegi-Horváth Nóra szintén a kormánypártok erősségét elemezte elsőként, véleménye szerint kapóra jött a járványhelyzet, mert megmutathatták, hogy ők az igazán kormányképes és kompetens erő, továbbá ezáltal tematizálhatták is a közbeszédet. A Fidesznek sikerült még jobban hátrányba szorítania az ellenzéket, ami egy ilyen veszélyhelyzet idején amúgy sem kaphat nagy szerepet. Beszélt arról is, hogy ellenzéki oldalon most nagy a bizonytalanság, nem tudnak önállóan politizálni, a jelenlegi helyzet következtében sem.

Diószegi-Horváth szerint Karácsony Gergely főpolgármester kommunikációja egyre jobb lesz, jól reagál a Fidesz és a kormány támadásaira, habár egy folyamatos védekezési pozícióból kell ezt tennie.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont csoport elemzője megszólalásában elsőként a Fidesz jelenlegi népszerűségének okairól beszélt. Ahhoz, hogy ezt fenntarthassa, a Fidesznek idáig is jól kellett kormányoznia, és elsősorban emiatt szerepelnek jól a választók körben, nem csak a kialakult veszélyhelyzet miatt, véli az elemző.

Az ellenzéki pártok Mráz szerint nem imázst akarnak építeni, hanem egymásra licitálnak a radikális megnyilvánulásban, és lassan már nem is beszélhetünk ellenzéki pártokról, csak simán ellenzékről, mert az elmúlt években egyre inkább egymásba olvadnak, nem hagyják kibontakozni képviselőiket. Itt példaként említette az MSZP-s Mesterházy Attila elismerő szavait, melyeket Orbán Viktorhoz intézett az egyik plenáris ülésen a járványhelyzet kezelésével kapcsolatban, és amelyre pártja elhatárolódással reagált. Többször szóba hozta Gyurcsány Ferencet is, mint az ellenzék fő koordinátorát.

A Republikon stratégiai igazgatója, Virág Andrea arról beszélt, hogy az ellenzéknek nem sikerült kellő erőt merítenie még a sikeres önkormányzati választásokból sem, hiszen országos szinten még mindig nem tudnak egységet erőt felmutatni, ehhez egy vezető szereplő kéne, akinek a kiválasztásában az előválasztás nagy segítséggel lehet.

A főpolgármesterrel kapcsolatban Virág kifejtette, hogy a 2022-es választással kapcsolatos kiválasztási folyamatban már nem Karácsony lesz a vezető személy, hiszen a pártpolitika és az önkormányzati politika itt már elválik egymástól. A járvány ideje alatt a kormányoldal arra törekszik, hogy minden hibáért a főpolgármestert tegyék egyszemélyben felelőssé, de ez szerinte nem most kezdődött, ez egy korábbi szembenállás következménye, egy főváros vs. kormány csata.

Kihangsúlyozta az előválasztás fontosságának szerepét, ugyanis ez segítette sikerre az ellenzéket az 2019-es őszi önkormányzati választásokon is, és fontos, hogy erre időben felkészüljenek és megtalálják a megfelelő eszközöket és stratégiát.

Az esemény végén Hann Péter, a közönségkérdésekből kiválogatva beszélgetett a szakértőkkel az előrehozott választás lehetőségéről, és a gazdasági kérdésekről is.

A kerekasztal-beszélgetés itt tekinthető meg:

A „Pártok félidőben" című sorozatunk teljes anyaga ITT olvasható el.
 

europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.