Hogyan működik egy think-tank Magyarországon - workshop

Beszámoló a Republikon Intézet és a Szegedi Politológus Hallgatók Egyesülete által szervezett workshopról

 
 
márc.
12.

Hogyan működik egy think-tank Magyarországon - workshop

Republikon Intézet
 

A március 5-én a Republikon Intézet a SZTEP Egyesülettel együttműködésben workshopot rendezett, amelyen szegedi egyetemisták kérdezhették intézetünk munkatársait a Republikon működéséről és az őket érdeklő politikai ügyekről, mint például az előválasztás.

A workshop első felében munkatársaink mutatkoztak be és beszéltek munkájukról.

Elsőként Virág Andrea, intézetünk stratégiai igazgatója, ismertette a Republikon fő profilját, beszélt arról, hogy mi is egy think tank és kikkel működik együtt az intézet. Kiemelte, hogy Magyarországon egy think-tank sok mindennel foglalkozik, nem tud csupán egy témával, vagy szakpolitikával törődni, mindenben kompetensnek kell lennei.

A továbbiakban mindegyik munkatárs megszólalt: Mikecz Dániel vezető elemző kollégánk beszélt arról, hogy ki is politológus valójában, továbbá az intézet által nyújtott karrierlehetőséget is megemlítette (pl. gyakornoki program). Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy többféle életpálya áll a politológusok előtt, és nem feltétlen kell elválasztani őket egymástól, hisz ő is egyszerre kutató az MTA-nál, oktató az ELTE jogi karán és elemző a Republikonnál.

Király Dávid várospolitikai szakértőnk a Budapest Műhely nemrégi megalakulásáról beszélt először, melynek feladatai közé tartozik, a várospolitikai tanácsadás, melyet elsősorban az új ellenzéki önkormányzatok vezetőinek és munkatársainak nyújtanak. Rámutatott, hogy egy szakpolitika elsajátításához elsősörban nem arra van szükség, hogy minél több tanulmányt végezzen el az ember a témával kapcsolatban, hanem az, hogy minél többet foglalkozzon vele, minél többet olvasson róla, hogy önmagát képezze ki tényleges szakértővé.

A szót Hann Péter, a Republikon ügyvezető igazgatója vette át, aki azzal kezdte, ő maga nem politológus végzettségű, így nem feltétel a politológus diploma, hogy valaki egy ilyen intézetnél dolgozhasson. Mesélt feladatairól, melyek közé tartozik az intézet napi működéséhez szükséges dolgok elvégzése, menedzselése, továbbá kitért az európai uniós pályázatok fontosságára, melyekből a Republikon többet is elnyert. Az utóbbi módszereiről Nagy Zsolt projektkoordinátor tartott egy kis beszámolót, nagy vonalakban elmondta, milyen feltételeknek kell megfelelni egy ilyen pályázat megírásakor, továbbá az intézet által biztosított gyakornoki programot is ismertette.

A bemutatkozó után a hallgatók kérdéseket tehettek fel, melyek közt elhangzottak várospolitikával és várospolitikai tanácsadással kapcsolatok kérdések, továbbá többen érdeklődtek az előválasztással kapcsolatban. Itt olyan kérdések hangzottak el, mint, hogy miért is fontos az előválasztás, hogyan zajlik az előkészítése, a kisebb falvakban ezt hogyan akarják levezényelni a 2022-es választások alkalmával, és hogy egyáltalán szükséges-e mindenhol tartani.

europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.