Fiatalok a járvány idején - Beszámoló

Beszámoló a Republikon Intézet középiskolásoknak rendezett videópályázatáról

 
 
dec.
21.

Fiatalok a járvány idején - Beszámoló

Republikon Intézet
 

A Republikon Intézet szervezésében került sor a „Fiatalok a járvány idején” című fórumra 2020. december 14-én. A kerekasztal beszélgetés témája a koronavírus pandémia okozta bezárkózás, elszigetelődés, illetve online térre való átállás mit jelent, milyen következményekkel jár a középiskolások számára. A kerekasztal beszélgetés résztvevői között jelen voltak az intézet munkatársai, illetve három középiskola, a  Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum (Nagykároly, Románia), Közgazdasági Politechnikum (Budapest) és Széchényi Ferenc Gimnázium (Barcs) diákjai. Az intézetet Hann Péter és Mikecz Dániel képviselte.

A kerekasztal beszélgetést Horn Gábor nyitotta meg, aki elmondta, hogy szerinte a legjobban a középiskolás korosztály sínyli meg a járványt. A középiskolák előzetesen videókat készítettek arról, hogyan élik meg a járvány miatti korlátozóintézkedések bevezetését, ezen videók bemutatása következett, majd az ezekről való beszélgetés.

 

 

 

 

 

 

A tanulók leírása alapján egy rendkívül nehéz időszakon mennek keresztül, melyben folyamatosan hiányzik a tanuláshoz szükséges motiváció, illetve rendszer. Kiemelik, hogy jóval könnyebben élik meg az iskola által felállított szabályrendszert betartani, mint egy sajátot létrehozni, ami nem is működik minden esetben. Soha nem is gondolták volna, hogy ez a helyzet megvalósulhat, így szerintük ez a helyzet nagyban befolyásolja majd ezt a generációt. Úgy vélik nem lehet ezt az online oktatást, bezártságot sokáig csinálni és folyamatosan él bennük a remény, hogy egyszer csak minden vissza áll a régi kerék vágásba. Próbálják az online tér által adott lehetőségeket kihasználni, mint például online beszélgetések, online játékok közösen.

Az oktatással kapcsolatban vannak, akik próbálják az online tér adta esetleges hibákat kihasználni, de nem tartják ezt tartósan kivitelezhetőnek a beszélgetés résztvevői. Úgy vélik, hogy sikerült megismerni az online tér adta lehetőségeket, ez előnyükre is válhat, de szeretnék, ha az életük minden területén visszaállna a koronavírus előtti rend. Ettől függetlenül úgy vélik, hogy több dolog is velünk maradhat még, mint például a távolságtartás, maszkviselés egyes helyeken. Az egyik résztvevő szerint egészen biztos, hogy nem lesz már ugyanolyan az életünk, mint előtte, sokkal óvatosabb lesz az emberiség. Mikecz Dániel úgy véli, hogy abban az esetben lehet javunkra a jelenlegi helyzet, ha képes kiegészíteni az életünket akár a munka, akár a tanulás területén, viszont nem szabad az online térrel helyettesíteni az offline teret. Az emberek rendelkeznek szociális igényekkel, mivel közösségi lény.

A beszélgetés végén szóba került a koronavírus elleni oltás is. Az derül ki, hogy egyik diák sem zárkózik el a vakcina beadatásától, de nem is szeretnék feltétlenül felvenni. Az ismeretségi körükben nem sok embert ismernek, akik mindenképp szeretnék beadatni, de az egyik tanuló szerint az idősebb korosztály, mintha egy fokkal fogékonyabb lenne az oltásra. Mikecz Dániel ezzel kapcsolatban annyit jegyez meg, hogy nem feltétlenül a vírusellenesség, illetve általános oltásellenesség jelenik meg, csak politikai jellegűvé vált ez a vita hazánkban.

Végezetül a karácsony is szóba került, hogy mennyiben változtatja meg az ünnepet a járvány. Ennél a pontnál nem mindenki volt ugyanazon helyzetben. Voltak, akik karácsonyát felforgatta a járvány, de vannak akik számára nem hozott változást a vírus.