Elefánt vagy szamár? - Beszámoló

Beszámoló a Republikon Intézet az amerikai választásokról

 
 
nov.
01.

Elefánt vagy szamár? - Beszámoló

Republikon Intézet
 

A Republikon Intézet október 29-én konferenciát szervezett az amerikai választások kapcsán. A beszélgetés résztvevői Magyarics Tamás történész és Tóth Csaba politológus a moderátor pedig Virág Andrea a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. A beszégetés témája a 2020-as amerikai elnökválasztás.

Magyarics Tamás úgy véli, hogy a koronavírus járvány nagyban átírta az elnökjelöltek esélyeit. Szerinte Donald Trump újraválasztásának az esélye csökkent a pandémia miatt. Hátrányba került a kampányolás terén is, mert ügyesebben tart beszédeket, de a járvány miatt nem lehetett ezeket úgy megrendezni, mint általános esetben. Szerinte egyértelműen a demokratákat segíti a kialakult helyzet. Ami a pártokat illeti, Úgy gondolja, hogy Bidennek sikerült a mérsékelt és a progresszív szárnyat összegyűjteni a pártban, de ennek egyik oka szerinte, hogy képesek az ellentéteket félre tenni, hogy Trump ne maradhasson hatalmon. Emellett pedig nem biztos benne, hogy nem lesz meg ennek az ára, a progresszíveknek lehetnek kívánalmai a támogatásért cserébe. Azt látni, hogy a Demokrata párt kissé balra tolódott, míg a Republikánus párt kissé jobbra. A Republikánus oldalon pedig a trumpizmus, mint jelenség megjelenik, de a kérdés, hogy amennyiben Trump veszít, akkor megmarad-e ez az új republikanizmus. Demokrata oldalon pedig Biden győzelme esetén az egyik problémája az lehet, hogy nem lesz partnere, mert túlságosan polarizálódott a politika, tehát a szélsőségek felerősödésével nehéz lehet egy centristának boldogulni. Bidennek a kampány során nem volt szükséges nagyon belefolynia a BLM tüntetésekbe, mert a baloldal mindenképp mellette áll. 

Tóth Csaba szintén úgy gondolja, hogy a demokraták esélyei növekedtek meg a járvány hatására, egyetért Magyarics Tamással abban, hogy Bidennek nagy segítség lehet az, ha nem tudnak a jelöltek nagy tömegek előtt élőben beszélni. Biden kampánystratégiájára is kitér a koronavírus kapcsán, hogy Biden célja a konfliktusok elkerülése és a csak előre próbál menetelni, illetve az embereket kívánja megnyugtatni.A trumpizmussal kapcsolatban úgy véli, hogy azért nem áll annyira távol a Trump a republikánusoktól, illetve az összes elnök változtat a pártjukon, emiatt úgy gondolja, hogy nem feltételnül jelentkezik egy hatalmas fordulat. Másik oldalon szerinte Biden a „normalitást” képviseli és az amerikai társadalom mediánszavazóit képviseli. Obama és Trump esetében is arról volt szó, hogy kevésbé centristák voltak, de ők a kivételek, ez újdonság volt. Azt gondolja, hogy ilyen helyzetben, mint amit a vírus hozott lehet, hogy bármelyik demokrata politikus képes lenne nyerni. Ami a kampányt illeti a BLM mozgalom általi tüntetések kapcsán Trump rendpárti stratégiát folytatott, ami nem jött össze, ennek oka lehet, hogy nem mindig jön be ilyenkor ez a stratégia, de lehet, hogy mivel nem volt partner benne Biden, nem ment el a szélsőség irányába, ezért nem sikerült Trump terve. Trump esetében szerinte, akkor összeomlott a kampány. A demokrata elnökjelölt a kampányában leginkább a komoly megszokott amerikai elnök szeretne lenni, ellenben a republikánus aspiránssal, aki azt mondja, hogy ő inkább az átlagos ember, aki azokat is képviseli, akiket eddig még soha. 

 

 

europe_for_citizens

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.