Politika, autonómia, helyi vállalkozások, globális lehetőségek - Beszámoló

Beszámoló a Republikon Intézet és az Európai Liberális Fórum konferenciájáról

 
 
dec.
05.

Politika, autonómia, helyi vállalkozások, globális lehetőségek - Beszámoló

Republikon Intézet
 

A Republikon Intézet az Európai Liberális Fórum támogatásával konferenciát szervezett 2019 november 21-én „Politika, autonómia, helyi vállalkozások, globális lehetőségek” címmel. A konferencia fő témája, hogy hogyan küzdhetnek meg kis közösségek a globalizációval, és lehet e egy kis település is liberális.

A konferenciát Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg egy rövid köszöntővel, illetve a program ismertetésével.

Ezután Dorosz Dávid, Budapest főpolgármester-helyettese tartott nyitóbeszédet, melyben felhívta a figyelmet a hasonló konferenciák fontosságára, mivel az ehhez hasonló események teremtik meg annak a lehetőségét, hogy legjobb tapasztalatainkat és tudásunkat megosszuk egymással. Véleménye szerint azoknak, akik a városokban politizálnak, kiemelt felelősségük van abban, hogy hogyan reagálnak azokra a kihívásokra, amikkel a 21. században nézünk szembe – úgy, mint növekvő társadalmi egyenlőtlenség, vagy a klímakatasztrófa.

A megnyitóbeszédek után az első szekcióban Magdalena Baran (Szerkesztőhelyettes, Liberte!), Marco Mariani (Igazgató, Európai Ügyek, Fondazione Luigi Einaudi), Susanne Dallinga (Programbizottsági tag, Mr Hans van Mierlo Stichting) és Bretter Zoltán (Docens, Pécsi Tudományegyetem) vett részt. A beszélgetést Mikecz Dániel moderálta.

Az első részben Magdalena Baran kifejtette véleményét, miszerint az ember baloldaliként is lehet igazi lokálpatrióta, és szerinte Lengyelország fő problémája jelenleg, hogy az embereknek először meg kellene tanulniuk, meg kellene érteniük, mi a szabadság, és csak utána tudnák gyakorolni azt.

Marco Mariani Firenze kettős helyzetéről beszélt, hiszen egyszerre kell globálisan és lokálisan is gondolkodniuk az ott élőknek. Véleménye szerint az innováció lesz a jövő kulcsa.

Susanne Dalling szerint a liberalizmus lényege minden szinten egyforma – annyi szabadságot adni az egyénnek, amennyi csak lehetséges. Emellett azt is megemlítette, milyen fontos lenne már az iskolában tanítani, hogyan gyakorolhatjuk állampolgárságunkat (pl. hogyan és miért szavazunk).

Bretter Zoltán arról beszélt, hogy nagyon nehéz megtanítani az embereknek, hogy mi a szabadság, ha nem adunk nekik megfelelő mértékű autonómiát. Továbbá beszélt a liberalizmus hétköznapi kihívásairól is, mint például, hogy az embereknek egyszerre van joguk tiszta levegőt szívni, és használni a saját autóikat.

A második részben polgármesterek osztották meg gondolataikat, bevett gyakorlataikat, amelyekkel jobb város tudtak termeteni az elmúlt időszakban. A beszélgetésben részt vett Horváth Csaba (Polgármester, Budapest XIV. kerület), Papp Tibor (Polgármester, Érendréd), Soproni Tamás (Polgármester, Budapest VI. kerület), valamint Wittinghoff Tamás (Polgármester, Budaörs).

Horváth Csaba arról beszélt, hogy amíg állampolgárok tömegei jönnek oda ügyes bajos dolgaikkal, addig nem reménytelen dolog az emberek bevonása a mindennapi demokráciába.

Papp Tibor, egy kis település polgármestereként a közvetlen kommunikáció fontosságát hangsúlyozta. Megosztotta, hogy kistelepülésként az igények összehangolása az egyik fő feladata – nincs pénzügyi függetlenség, de figyelembe kell venni, hogy mit szeretnének az emberek.

Soproni Tamás beszélt a kampány alatt szerzett tapasztalatairól, és szerinte azzal lehet igazán megmozgatni az embereket, ha visszaállítjuk a hitüket. Ezen kívül, ha be szeretnénk vonni az embereket, fontos meghatározni az érintettek körét, és a megfelelő csatornákon kommunikálni velük.

Wittinghoff Tamás azt tapasztalta, hogy nehéz az embereket általános kérdésekben mozgósítani, még úgy is, hogy szerinte sok olyan fiatal kerül ki a közoktatásból, akik érdeklődnek a politika iránt. Ennek orvoslására helyi konzultációkat szerveznek nyitott kérdésekkel, ahol lehetőségük van megkérdezni a választópolgárok véleményét.

A konferncia 1. része:

 

A konferencia 2. része itt tekinthető meg:

 

A program az Európai Parlament támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament nem felelős a program tartalmáért. Az elhangzottak kizárólag a felszólalók véleményét tükrözik, melyek nem szükségszerűen egyeznek az Európai Liberális Fórum nézeteivel.

 
republikon, elf, ELFevent, politika, nemzetközi, konferencia, lokalizmus