Beszámoló a "Kire szavazzanak a liberálisok az önkormányzati választásokon?" című konferenciánkról

Beszámoló a Republikon és az FNF közös konferenciájáról

 
 
okt.
07.

Beszámoló a "Kire szavazzanak a liberálisok az önkormányzati választásokon?" című konferenciánkról

Pszota István
 

A Republikon Intézet szeptember 25-én konferenciát szervezett a Friedrich Naumann Stiftung für die Freiheit támogatásával. A köszöntőt Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje mondta. Az esemény első szekciójában polgármester-jelöltek osztották meg víziójukat a város jövőjével kapcsolatban. A második szekcióban nemzetközi szakértők beszélgettek a liberalizmus helyzetéről a V4 országokban és a liberális értékek helyzetéről a helyi politikában.

Az eseményen a köszöntőbeszédet Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje mondta. Karácsony a Fűre lépni szabad filmcím allegorikus megidézésével szögezte le, hogy programja liberális és zöld. Kijelentette, hogy a szabadság nem korlátozható, nem lehet a kiváltságos keveseké. Az ellenzéki egység így annak az esélye, hogy a jelzőkkel korlátozott szabadságból (hívják azt keresztény szabadságnak vagy ateista szabadságnak) valós szabadságot hozzanak el a városnak. Hitet tett egy olyan szabad ország mellett, amely a társadalmi egyenlőtlenségek ellen küzd, így polgármesterként Budapestet a kiváltságos kevesektől a köznek, mindenkinek kívánja visszaadni. Karácsony hangsúlyozta, hogy szabadságunkkal érhetjük el, hogy a városlakók jobb életminőségben éljenek, Greta Thunberg példáján keresztül pedig bemutatta, hogy a szabadság garanciája a közösségépítés. Budapest Mindenkié programja is szükségszerűen a városlakók képviseletéről szól a hatalommal szemben, nem a hatalom képviseletéről a polgárokkal szemben.

Az első kerekasztal-beszélgetés során polgármester-jelöltek vitatták meg a főváros legnagyobb problémáit, az együttműködés lehetőségeit és hogy mit kívánnak Budapest 150. születésnapjára. Az beszélgetésen részt vett V. Naszályi Márta (Párbeszéd), Horváth Csaba (MSZP), Németh Angéla (DK) és Soproni Tamás (Momentum). A beszélgetést Király Dávid moderálta.

V. Naszályi Márta szerint a közös értékek és érdekek alapján lefektetett Budapest Alkotmány a lobbizás helyett az együttműködés politikáját hozhatja el a Fővárosi Közgyűlésben. Az önkormányzatoknak az a feladata, hogy ellensúlyozzák a magyar állam hiányosságait, ezért az önkormányzati választás tétje is a jövőnk, a döntési jogunk, és a közösségi tulajdonunk visszavételéről szól. A Fidesz a kormányközeli vállalkozók és a propaganda média finanszírozása révén sokba kerül a kerületeknek. A verseny és az önkormányzati újsághirdetések leállításával több pénz marad a helyiekre. 2023-ban, Budapest 150. születésnapján az energiahatékonysági felújításoknak köszönhetően jobb levegőt, a rezsi töredékét, több kerékpáros közlekedőt, megközelíthető Duna partot és a fák fakataszterivel való megbecsülését szeretné látni.

Horváth Csaba az önkormányzatokat bármely rendszer alappillérének tekinti, ebből adódóan pedig az önkormányzati választáson nem csak menedzsmentről szavazunk, hanem egy kétlépcsős kormányváltás lehetősége előtt állunk. az önkormányzati vezetést a hétköznapi problémák szócsövének látja, amelyek így a népszavazás eszközével a NOlimpia, a vasárnapi boltzár, és a római parti mobilgát nyomán tematizálhatnak olyan témákat is mint Budapest pénzügyi szabadsága. Tarlós és Orbán megállapodását szerinte többségben olyan beruházások alkotják ezt a megállapodást, amelyek jobb, ha meg sem valósulnak, mivel azokat nem az itt élők igényeinek figyelembe vételével írták. Szerinte nem kell 2023-ig várni, már október 14-től szabad levegőjű városban fogunk élni, a tömegközlekedési fejlesztések pedig ezt csak még inkább erősítik Budapest 150. születénapjáig.

Németh Angéla a választás tétjének a demokrácia önkormányzati megerősítését tartja. Az Orbán-Tarlós paktum kapcsán az eddig meg nem valósuló beruházásokra utalt azzal, hogy Rákospalota eddig sem kapott semmilyen forrást a kormányzattól. Határozott álláspontja, hogy a Fővárosi Közgyűlésnek újra döntéshozókból és nem szavazógépekből kell állnia, amelyhez először a nyilvánosságot kell visszaadni, hogy az az elosztási mechanizmusok átláthatók legyenek, ne bizottsági szobákban dőljenek el. Reméli, hogy 2023-ig az iskolák visszakerülnek a kerületekhez és nem lesz KLIK vezető. Ha mégis lesz KLIK, akkor reményei szerint a vezetője nem zárkózik el az önkormányzatoktól, és így az önkormányzatoknak újra lehetőségük nyílik a mindenkori kormányzati hiányosságok helyi kompenzálására az oktatásban.

Soproni Tamás leszögezte, hogy az önkormányzatok nem csak menedzsmenti szerepkört látnak el, hanem víziót is biztosítaniuk kell a választó lakosoknak, a 23 kerületi polgármester-jelölt és Karácsony Gergelynek pedig egy közös, egységes víziója van a fővárosról, ami Tarlós Istvánról és a Fideszről nem mondható el. A bulinegyed példáján mutatta be, hogy vannak ügyek, amelyek kerületeken átívelő cselekvést kívánnak. Ezek szerinte ma a fideszes vezetésben meghúzódó ellentétek miatt nem valósulnak meg. Hangsúlyozta, hogy a kerületek közötti együttműködéssel sokat lehet spórolni, ezért fontos, hogy a lehető legtöbb helyen sikerüljön ellenzéki polgármestert választani. Az Orbán-Tarlós paktum kapcsán azt az álláspontot képviseli, hogy a Fidesznek is vannak szavazói Budapesten, így nem teheti meg, hogy lezülleszti a várost. Soproni a 150. születésnapra egy olyan megemlékezést vizionál, amelyen a magyarországi pártok vezetői egy színpadon tisztelik meg egymást és az állampolgárokat.

A második szekcióban nemzetközi szakértőket hívtunk. A szlovák, cseh, lengyel és magyar szakemberek a liberalizmus helyi jelentőségéről, a régióban tapasztalható populizmusról és a magyar önkormányzati választásokról beszélgettek. A beszélgetésen Viera Zuborova (Bratislava Policy Institute), Šárka Prát (Institute for Politics and Society), Milosz Hodun (Nowoczesna) és Virág Andrea (Republikon) vett részt. A beszélgetést Mikecz Dániel vezette.

Viera Zuborova a kistelepülések felől közelítette meg hogy mit jelent helyi szinten a liberalizmus, így közösségépítést célzó közös takarítást említette példaként. Szerinte a liberalizmus helyi szinten is fontos, mivel egy olyan gondolkodást takar, amely a közösséggel együttesen folyamatosan megkérdőjelezi magát és a környezetét. A helyiek képviseletére szlovákiai falvak mintáját említette, amelyekben a jelöltek a közösségi víziót hitelesen képviselték, ezt látva a lakosok jutottak arra, hogy a populizmus erodálja a közösségeket. Leszögezte, hogy a liberális demokrácia pártpolitikán nyugszik, így a független képviselők annak betegségét jelzik. Veszélyt lát abban, hogy ha a független jelölt elveszíti a választást, akkor a helyi társadalom elveszíti a modelljét és a közösség apolitikussá válhat. Karácsony Gergelynek azt javasolta, hogy adjon víziót a helyi közösségnek, a kormányzati hiányosságokra reagálva aktív helyi kormányzással pozícionálja újra a helyiek politikával való viszonyát

Šárka Prát szerint a liberálisoknak helyi szinten is az értékeik mentén kell küzdeniük, így az ésszerű kompromisszumok meghozatalával, a többségi demokrácia képviseletével és a társadalom tagjai közötti egyenlőség biztosításával lehet a liberalizmust helyben képviselni. Szerinte a legkisebb településeket kell a lefontosabbaknak tekinteni, mert a status quonak itt van a legnagyobb veszélye, ami a populista hatalomnak kedvez. Úgy véli az álhírek ellen a liberálisok helyben tudnak küzdeni a leghatékonyabban. A pártoktól való elszakadást ennek teljesítésében a legnagyobb hibaként összegezte. Karácsony Gergelynek a kompromisszumok kiépítését és a populistákkal szembeni egység megtartásának közös ügyek mentén való fókuszát javasolja.

Milosz Hodun kifejtette, hogy a liberalizmus nem korlátozódik egyetlen csoportra sem, tehát mindenkié, így a helyi képviselőknek reményt, és progresszív válaszokat kell nyújtaniuk a korlátos országos politikai közegben. Dicsérte Karácsony Gergely Budapest Mindenkié! kampányát, amely szerinte ezt tűzte ki célul. A kisvárosokban a legnagyobb problémaként a kapcsolódási pontok hiányát említette, mivel nincs olyan helyi vezető, aki képviselné a liberalizmust. Szerinte közösségi terekkel a közösség építésére van szükség, hogy megértsük, a helyiek mit tekintenek fontosnak és ezt a liberálisok hogyan lehetnek képesek képviselni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy még a vidéki kampány is nehéz, mivel nem tudják felvenni a versenyt a hatalom erőforrásaival. Lengyelországban szerinte kevésbé kérdéses a független indulókkal való viszony, mivel a független jelöltek többsége párttag, a független indulás pedig az együttműködésekre vezethető vissza. Karácsony Gergelynek azt tanácsolta, hogy határozza meg a szavazói célcsoportját és építsen egy történetet, amit el tudni mondani nekik, illetve szintén fontosnak tartja az ellenzéki egység megtartását, ezzel egy jó országos példa felmutatását

Virág Andrea szerint a szabadság, az emberek és az értékek tiszteletét helyi szinten, emberi kapcsolatokon keresztül könnyebb képviselni, ugyanakkor befolyásolja, hogy az önkormányzat tud-e a saját környezetéről saját döntéseket hozni, a közösség megismerésével tud-e jó gyakorlatot érvényesíteni, akár a kormányzattal szemben. Jó példaként említi a részvételi költségvetést és általánosságban a döntéshozásban való helyi részvétel fontosságát. Úgy véli, hogy Magyarországon a Momentum példája megmutatta, hogy a pártok felismerésétől is függ, hogy észreveszik-e, hogy a lehetőségek tere bővíthető. Elismerte ugyanakkor, hogy a Fidesznek jelentős anyagi és média előnye, beágyazott helyi ismeretségei vannak. A független indulók kapcsán a magyarországi civilek és pártok közötti távolságtartást emelte ki. Szerinte a függetlenek nem képesek becsatornázni a támogatásukat országos szinten, márpedig az illiberális rendszer leküzdéséért a pártrendszer elutasításával a liberálisok nem küzdhetnek eredményesen. Karácsony Gergelynek azt javasolja, hogy mutassa be, hogy hozzáértéssel hogyan lehet más Budapestet építeni. Az ellenzéki helyi kapcsolatok pedig elengedhetetlenek az országos sikerességhez.

A konferenciánkról készült beszámolók:

Karácsony: A nagyvárosokból lehet visszaszerezni az ország szabadságát
Index.hu

Tarlós István: helyes az ellenzéki médiának nyilatkozni - Karácsony Gergely: egy ajtónyira van a változás
Infostart.hu

Kire szavazzanak a liberálisok és, miért Karácsony Gergelyre?
PestiSrácok.hu

Kettős Mérce
HírTV

A konferencia visszanézhető Youtube csatornánkon:

1. rész

 

2. rész

 
republikon, naumann, nemzetközi, konferencia, think-tank, politika, liberális