Beszámoló az „Európa fejlesztéspolitikája közelről” című eseményünkről

Beszámoló tornaljai workshopunkról

 
 
szept.
06.

Beszámoló az „Európa fejlesztéspolitikája közelről” című eseményünkről

Republikon Intézet
 

Augusztus 28-án került megrendezésre az „Európai fejlesztéspolitikája közelről” elnevezésű workshopunk a szlovákiai Tornalja városában. Balajti Lajos bevezető gondolatai után Nagy Zsolt, (Projektmenedzser, Republikon Intézet), Horn Gábor, (Kuratóriumi elnök, Republikon Alapítvány), Nagy Réka, (Munkatárs, Tornaljai Régiófejlesztést Támogató Központ) és Nagy László, (Hivatalvezető, Tornaljai Városi Hivatal) tartottak előadásokat az fejlesztési politika globális és lokális megvalósításáról, lehetséges jövőjéről. Az eseményt Hann Péter moderálta.

A konferenciát Balajti Lajos nyitotta meg. Balajti kiemelte, hogy hosszútávú együttműködésről van szó a CSEMODAK és a Republikon között, hisz már több éve tart a Republikon konferenciát Tornalján, amelyek mindig jó hangulatban teltek és olyan érdekes témákat dolgoztak fel, mint a női egyenjogúság vagy a migránspolitika. Ezen felül reményeit fejezte ki, hogy ez az együttműködés minél tovább megmarad, mivel, mint fogalmazott „Mindkét fél csak tanulni tud egymástól, és erősítik a határon túli magyarokkal való pozitív kapcsolatok építését”.

A nyitó gondolatok után Nagy Zsolt előadását hallgathatta meg a közönség, aki az idei EP-választások után létrejött frakciók fejlesztéspolitikájához való hozzáállását elemezte. A prezentációban szó esett, hogy mely frakciók mennyire erősödtek meg, milyen szerepük lesz az új EP-ben. Nagy szerint elemi változás nem fog bekövetkezni az új ciklus során, két új tendenciát azonban érdemes figyelembe venni: a liberálisok megerősödése miatt a gazdasági kérdésekre nagyobb hangsúlyt fog fektetni a ciklus, illetve, hogy a zöld gondolatok, a klímavédelem témája megerősödött, ami látszik a Zöld frakció megerősödéséből és a Néppárt új zöldpolitikájából is. Nagy úgy véli, hogy a következő 7 évben a fenntartható fejlődés kiemelt prioritása lesz a fejlesztéspolitikának.

Horn Gábor a globalizáció és a lokális fejlesztéspolitika érdekütközéséről beszélt. Véleménye szerint Magyarországon több területen is jelentős károkat okozott a nagy mennyiségű, puha uniós források biztosítása. Az egyik legfőbb problémának a verseny kiiktatását tekinti, ugyanis az országban 2005-től 2015-ig minden jelentős beruházás, fejlesztés EU-s támogatásból valósult meg, így a magyar gazdaság hozzászokott ahhoz, hogy sokkal inkább a kapcsolati háló, semmit adott egyén, cég teljesítménye a fontos. Emellett az Unió támogatásai melegágyat biztosítanak a korrupció felerősödésére Magyarországon. Ezzel szemben az említett két terület struktúrája Magyarországon a nyolcvanas évek óta nem változott. Horn Gábor úgy véli nagy változásnak kellene bekövetkeznie a fejlesztéspolitika területén az elkövetkezendő években. Továbbá kritikái ellenére hisz az európai uniós támogatások létjogosultságában, ugyanakkor úgy véli ezek felhasználásához több együttműködés, illetve kontroll lenne szükséges.

Nagy Réka a Tornaljai Régió Fejlesztési Központjának megalakulását, tevékenységét és ezek előzményeit mutatta be. A szlovák kormány 2016 szeptemberében fogadta el a Nagyrécei járás akciótervét, amelynek segítségével jelentős forrásokat kaptak, illetve előnyt élveznek az európai strukturális alapok merítéséből is. Fő célkitűzésként a szociális és gazdasági elmaradottságok eltörlését, valamint a munkanélküliség arányának csökkentését jelölték meg. A központ fő feladatai közé tartozik a konzultációs szolgáltatás projektek kidolgozásához, szociális vállalatok alapításához, szociális gazdaság fejlesztéséhez nyújtott segítség. Már megvalósult projektek közé tartoznak többek között infrastrukturális fejlesztések, a Nagyrőcei Műjégpálya felépítése, a gömöri Szociális Vállalat megalapítása, valamint a helyi iskolák és óvodák felújítása. Nagy Réka véleménye szerint a központ egy fontos lépés afelé, hogy fejlődjön a régió és bízik abban, hogy megmarad az aktivitás, az elkötelezettség eziránt.

Nagy László az elmaradt régiók támogatási rendszeréről és az európai fejlesztési alapok kihasználásáról számolt be. Elmondása szerint 2010-ben Tornalja a csőd szélén állt, a támogatások segítségével sikerült négy év alatt stabilizálniuk a város helyzetét, mára pedig már kiváló minősítést kapott a település. A tornaljai önkormányzat sosem gondolkodott csak városi viszonylatokban, véleményük szerint a régió fejlődése nélkül a városok sem tudnak fejlődni, ezért kiemelkedően fontosnak tartják a társadalmi összefogást. Ezért szervezték meg 2015-ben a gyömöri régió polgármesteri találkozóját, amelyre 130 önkormányzati képviselő érkezett, továbbá részt vettek rajta egyházi képviselők, civil szervezetek, szakemberek és vállalkozók is, valamint egy minisztériumi képviselő és érkezett az eseményre. Ennek eredményeképpen 2015 decemberében lépett érvénybe törvény a régió támogatásáról, amelynek segítségével kialakult az elmaradt területek megsegítésére irányuló regionális támogatási rendszer.

 

Beszámolók a konferenciáról:

Európa fejlesztéspolitikája közelről
Felvidek.hu

 

europe_for_citizens

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.

 
politika, republikon, fejlesztéspolitika, europeforcitizens, Tornalja