Beszámoló a "Lokalizmus és multikulturalizmus" című konferenciánkról

A Republikon és az Európai Liberális fórum közös konferenciája Nagykárolyban

 
 
jún.
20.

Beszámoló a "Lokalizmus és multikulturalizmus" című konferenciánkról

Republikon Intézet
 

2019. június 13-án az Európai Liberális Fórum a Republikon Intézettel együttműködve konferenciát szervezett Nagykárolyban, célja a liberális lokalizmus és multikulturalizmus gyakorlati dimenziójának felfedezése volt. A konferencián részt vett Dragos Georgescu (a nagykárolyi Károlyi-kastély igazgatója), Máté Antal (Nyírbátor város polgármestere), Sértő-Radics István (Uszka Község polgármestere, korábban az Európai Unió Régiók Bizottságának alelnöke) és Virág Andrea (kutató, Republikon Intézet). A szakmai beszélgetést Tóth Csaba moderálta (stratégiai igazgató, Republikon Intézet; elnökségi tag, Európai Liberális Fórum).

A konferenciát Tóth Csaba nyitotta meg rövid beszédével, amelyben néhány dilemmát, kérdésfelvetést osztott meg a résztvevőkkel a liberalizmus, multikulturalizmus és helyi problémák témakörében.

Dragos Georgescu számára a lokalizmus azt jelenti, hogy nagykárolyi, kapcsolódik a múlt és jelen értékeihez. Nagykároly – az ő szavaival élve – kis város nagy örökséggel. Ez az örökség egy színes múltat takar: számos nemzetiség érkezett Nagykárolyra, valakik csak átutazóban, valakik le is telepedtek. Ők új szokásokat, gondolkodásmódot – egy szóval kultúrát hoztak magukkal, mindent, ami a multikulturalizmus fogalma alá esik.

A helyi politikának lehet ideológiai színezete, mondta Virág Andrea, aki az aktuális szmog-kérdésről beszélt Budapest tekintetében. Míg a zöld és liberális pártok kitiltanák az autókat a belvárosból, addig ezzel szemben a konzervatív pártok egy jóval óvatosabb, visszafogottabb megoldással élnének.

Máté Antal véleménye szerint a multikulturalizmus legnagyobb előnyei közé tartozik az, hogy képesek lehetünk egymástól tanulni, empatikusabbá, toleránsabbá és nyitottabbá válni. Úgy véli nem feltétlenül szükséges a multikulturalizmust lokális szinten megtapasztalni, hiszen a mainstream média által ma már mindenkihez eljutnak multikulturális értékek, így tulajdonképpen elkerülhetetlenné válik mindennapi életünkben. A multikulturalizmus hosszútávon a társadalom felemelkedését jelenti.

Sértő-Radics István három alapgondolatot osztott meg a konferencia résztvevőkkel a liberális multikulturalizmus témakörében: 1. a helyi önkormányzatoknak abszolút toleranciával kellene fordulniuk bármiféle másság felé, 2. pozitív diszkrimináció, ami azt jelenti, hogy minden hátrányos helyzetű személyen segítenie kellene az önkormányzatnak, származásra való tekintet nélkül, 3. zéró tolerancia bármiféle antiszociális magatartás ellen.

A program az Európai Parlament támogatásával valósult meg. Az Európai Parlament nem felelős a program tartalmáért. Az elhangzottak kizárólag a felszólalók véleményét tükrözik, melyek nem szükségszerűen egyeznek az Európai Liberális Fórum nézeteivel.

 
politika, think-tank, republikon, lokalizmus, multikulturalizmus, nagykároly, ELF, ELFevent