Beszámoló a "Helyi problémákra helyi megoldást!" című konferenciánkról

Beszámoló a Repubikon és a Mindenki Pécsért Mozgalom pécsi konferenciájáról

 
 
máj.
16.

Beszámoló a "Helyi problémákra helyi megoldásokat!" című konferenciáról

Republikon Intézet
 

A Republikon Intézet 2019. május 9-én kerekasztal beszélgetést tartott Pécsett „Helyi problémákra helyi megoldást” címmel a Mindenki Pécsért Mozgalom közreműködésével. A rendezvényen a pécsiek legfontosabb problémáinak megvitatása és az erre adható válaszok áttekintése után szó esett az Európai Unió szerepéről a helyi közösségek támogatásában, a lokális problémák felfedezésében és a megoldás megvalósításában.

Az rendezvényt Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg. Az eseményen jelen volt Gyimesi Gábor önkormányzati képviselő, a Jobbik Magyarországért Mozgalom pécsi elnöke; Gulyás Emil önkormányzati képviselő, az Magyar Szocialista Párt pécsi elnöke; Keresztes László Lóránt korábbi önkormányzati képviselő, a a Lehet Más a Politika társelnöke és frakcióvezetője; Kunszt Márta, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője; Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, valamint Nemes Balázs szóvivő, a Momentum Mozgalom EP képviselőjelöltje. Az rendezvény moderátora Ungár Tamás újságíró volt.

Ungár Tamás első kérdése a legnagyobb helyi problémákra irányult. Nemes Balázs a fák kivágásának problémáján kívül három ügyet említett, amelyek nyomot hagynak a városon: az Elios botrányt, a buszbeszerzés körüli korrupciót és az egyetem folyamatos hallgatóvesztését. Kunszt Márta a város eladósodását, intézmények hiányát emelte ki. Szerinte az önkormányzati cégek állapota és a szociális érzékenység hiánya a városvezetés két legrosszabb pontja. Gulyás Emil szerint a város gondjainak forrása az, hogy a Fidesz kísérleti terepként tekint a településre, és olyan változtatásokat visz véghez, mint a Zsolnay-gyár és a víztározó elfoglalása. Emellett a bevételek problémáját emeli ki: Pécs adózási szerkezete más, mint a többi nagyvárosé, nincsenek nagy cégek, az ingatlanadó dominál és magas a kivándorlás Pécsről Németországba. A nagymértékű kényszerű elvándorlást Keresztes Lóránt is hangsúlyozta, szerinte a legnagyobb kormányzati bűn, hogy Pécset nem készítették fel a 21. századra. Gyimesi Gábor kifejtette véleményét az önkormányzati lakások siralmas helyzetéről, és az önkormányzati vagyonról: az önkormányzati pénz az egész városé nem pedig a vezetésé. Míg az önkormányzat szórja a pénzt, a lakók nehéz körülmények között élnek. Szerinte „politika így nem viselkedhet”. Fontos a szemlélet megváltoztatása a haladáshoz, ehhez pedig politikai váltásra van szükség ősszel. Mellár Tamás a legalapvetőbb helyi problémaként a demokrácia-deficitet nevezte meg, megoldásként pedig a részvételi demokráciát. A pályázatokat nyilvánossá kell tenni, hogy az emberek átláthassák és magukénak érezzék a politikát, és az egész várost. Pécs az elmúlt harminc évben az ipar hiányával küzd.

A problémákra a jelenlévők olyan megoldási módokat javasoltak, mint a nyilvános közbeszerzések, az EU-s szervek közvetlen őrködése a beruházások felett, valamint a közvetlen önkormányzati pályázatok. Mellár szerint fontos, hogy a civilek és a pártok együtt tudjanak működni a választásban, például a civilek bizottságokba történő bevonásával által. Gyimesi felhívta a figyelmet arra, hogy ha az ellenzék nyeri a választást, megteremti a polgárok számára azt a lehetőséget, hogy beleszólhassanak a döntéshozatalba. Az ellenzéki együttműködésről már megszületett a megállapodás. Keresztes szerint minél tágabb együttműködésre van szükség, a Fidesz hatalmi gépezete az önkormányzatokból táplálkozik. Új irányt kell szabni a politikának, közös értékalapok és minimumok, közös ellenzéki program és őszinte kommunikáció szükséges az ellenzéki sikerekhez.

Ungár érdeklődött a baloldali pártok véleményéről az együttműködéssel kapcsolatban. Gulyás alkotott először véleményt, szerinte nem elég egy egyszerű koordináció, hanem a lehető legjobb kombinációt kell megvalósítani. Győzelem esetén javasolni fogja a pénzügyi ellenőrző bizottság átadását az ellenzéknek, azaz a Fidesznek megteremtve ezzel az eszközt az ellenzék ellenőrző funkciójának gyakorlásához. Kunszt elmondta, hogy a DK régóta dolgozik az együttműködésen abban reménykedve, hogy ezt szavazóik is támogatni fogják. Nemes is kiemelte, hogy a Momentum az együttműködés pártján áll.

A konferencia az alábbi linken tekinthető meg:

 

europe_for_citizens

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.

 
politika, helyiügyek, Pécs, think-tank, republikon, konferencia