Beszámoló az "Előválasztás után, előválasztás előtt?" című konferenciánkról

 
 
febr.
27.

Beszámoló az "Előválasztás után, előválasztás előtt?" című konferenciánkról

Republikon Intézet
 

2018. február 20-án a Republikon Intézet rendezésében sor került az „Előválasztás után, előválasztás előtt?” című konferenciára, amely a Friedrich Naumann Stiftung támogatásával valósult meg.

A rendezvény Tóth Csaba, a Republikon Intézet strtégiai igazgatójának megnyitójával kezdődött. Az első panel két részből állt, az elsőben a három meghívott - Milosz Hodun, a lengyel Nowoczesna szakértője Varsóból, Zora Jaurová, a szlovák Progressive Slovakia alelnöknője Pozsonyból, és Tordai Bence a Párbeszéd Magyarországért párttól – adott elő egyesével, mindannyian a saját országuk/városuk politikai helyzetét. A második panelben meghívott szakértőink – Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője, László Róbert, a Political Capital választási szakértője, Závecz Tibor a Závecz Research ügyvezető igazgatójával és Gulyás Márton aktivista – elemezték ki, hogy mire lehet következtetni a budapesti előválasztás első fordulójából, és milyen kilátások vannak a második fordulóra nézve.

Az első panel Milosz Hodun előadásával indult, aki a legutóbbi lengyel választási kampányukról, és különösképpen a Varsói helyzetről beszélt, valamint a koalícióról, amelyet a választásokra alakítottak. Külön kiemelte beszámolójában a pártok közötti együttműködés jelentőségét. Őt követte Zora Jaurová, aki beszámolt a Pozsonyi önkormányzati választási kampányról, melyben ő maga is aktívan részt vett. Tordai Bence a Budapest főpolgármesteri előválasztásról beszélt, melynek első fordulóját február elején tartották.

A meghívottak a prezentációk után, a panel második részében kerekasztalbeszélgetést tartottak, Tóth Csaba moderálásával, melyben megvitatták választási kampányaikat és kampánystratégiáikat, ezekről összehasonlító jelleggel beszéltek, különös figyelemmel az elkövetkező magyar önkormányzati választási kampányra és az ellenzék lehetőségeire. A moderátor kérésére Hodun és Jaurová megosztották tapasztalataikat, melyekről úgy vélték, hasznosak lehetnek a magyar ellenzék számára is. A résztvevők a hallgatóság kérdéseire is válaszoltak. A kerekasztalbeszélgetés során olyan témákat jártak körül, mint az imázsépítés, közvetlen, emberközeli kampány, és a koalíciók létrehozása. A résztvevők megegyeztek abban, hogy ezek létfontosságú elemei a kampánystratégiának, és kellő figyelmet szánva ezekre az aspektusokra, egy időben kezdett kampánnyal egy jól szervezett magyar ellenzék pártjai is közelebb kerülhetnek az áhított eredményekhez.

 190129 elovalasztas beszamol belső

 

A második panel magyar nyelven folyt, témája az előválasztás intézményének bevezetése Magyarországon az ellenzék pártjainak körében. A téma túlnyomó részben az idei önkormányzati választás és azon belül is Budapest volt, de a résztvevők az EP választásokkal is foglalkoztak röviden.

A meghívottak véleményezték az előválasztás első fordulóját, és a további lehetséges forgatókönyveket. Többnyire pozitívan hangvétellel beszéltek az előválasztásról, de nem minden kritika nélkül. Závecz Tibor sikerként ítélte meg az első fordulót, szerinte Karácsony Gergelynek (az MSZP-P közös jelöltjének) van is esélye elnyernie a főpolgármesteri tisztséget. A sajtólefedettséggel kapcsolatban kifejezte nemtetszését; szerinte az ellenzéki média felelőssége volna, hogy az előválasztások témája napirenden maradjon a közbeszédben. Virág Andrea támogatja az előválasztások bevezetését, ez a Republikon intézet álláspontja is, mely már négy éve szorgalmazza az intézményesítését. Virág szerint az előválasztások nagy előnye, hogy bevonják a szavazókat a döntéshozatalba, és nem zárt ajtók mögött zajlik a jelöltállítás, vagy olyan pártok közötti tárgyalások során, melyek gyakran inkább károsak, mint hasznosak. László Róbert valamelyest szkeptikus az előválasztások menetét illetően, de elismerte, az előforduló egy ellenzéki siker. Szerinte fontos, hogy az ellenzék pártjai végig vigyék, amit elkezdtek, és ne dőljenek hátra. Gulyás Márton rámutatott néhány égető kérdésre, mint a budapesti közgyűlés működése vagy a potenciális jelöltek hiánya országos szinten, de komoly reményeket táplál az előválasztásokkal kapcsolatban.

A meghívottak beszélgettek a különböző jelöltekről és indulókról, és megállapodtak abban, hogy alapvetően a jelöltek programjaiban nagy az átfedés. A hallgatóság felvetését, miszerint ezen programok között felesleges lehet a versengés, mindannyian elvetették. Virág Andrea szerint az előválasztási kampány remek lehetőség az ellenzéki pártok és a jelöltek számára az építkezésre. Minél többen szállnak ringbe, annál nagyobb különbségek vannak a programokban; a végén pedig egy jelölt marad, akinek programja közben átörökíthet elemeket a többi induló programjából. A résztvevők kijelentései alapján az előválasztás a jelenlegi formájában nem igen árthat az ellenzéknek, viszont meg van a lehetősége annak, hogy némi finomhangolással éppen az előválasztás lesz az ellenzéki együttműködés sikerének és fejlődésének a kulcsa.

A résztvevők további kérdéseket is megválaszoltak a hallgatóság oldaláról, a preferenciális szavazásról és a szakpolitikai vitákról, melyek létjogosultságát és a bevezetésben rejlő lehetőségeket elismerték, de több okból egyiket sem ítélték jelenleg megvalósíthatónak vagy szükségesnek. A panel másfél órájában a meghívottak és Király Dávid megosztották a közönséggel tudásukat és tapasztalataikat az előválasztással kapcsolatban, a lehetőségekről, a nehézségekről, és a megvalósítás lehetséges módjairól.

 

Beszámolók a konferenciáról:

"A Puzsér-problémát kezelni kell" - szakértők vitatkoztak az előválasztásról
Népszava

Karácsony Gergely, a buborék vezére
PestiSrácok.hu

 

A konferencia felvételei:

1. szekció

 

2. szekció

 
politika, Budapest, liberális, republikon, nemzetközi, pozsony, varsó, előválasztás