Beszámoló a "Kire szavazzanak a liberálisok az előválasztáson?" című konferenciánkról

 
 
febr.
05.

Beszámoló a "Kire szavazzanak a liberálisok az előválasztáson?" című konferenciánkról

Republikon Intézet
 

 

A Republikon egy-egy választás közeledtével hagyományosan beszélgetéseket, vitákat rendez „Kire szavazzanak a liberálisok?” címmel. Így tettünk 2014-ben és 2018-ban is az országgyűlési választások előtt. A 2019-et egy rendhagyó résszel folytattuk, hisz a meghívott vendégeink a budapesti főpolgármester-jelöltségért mérkőztek meg. Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Horváth Csaba (MSZP) vitáját Horn Gábor nyitotta meg, és Kálmán Olga moderálta.

Az esti vitát, amelyre több, mint 100-an voltak kíváncsiak élőben, és még legalább ennyien online, Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg. Nyitó gondolataiban kiemelte, hogy a Republikon már 2014 óta szorgalmazza az előválasztás intézményét, és örömmel konstatálja, hogy az ellenzéki pártok és politikusok is erre az álláspontra kezdenek jutni.

A vitát Kálmán Olga rögtön egy éles kérdéssel nyitotta: a jelölteknek arra kellet válaszolni, hogy vajon min tudnak egymással vitázni, milyen értelme van az előválasztásnak. Horváth Csaba szerint, bár sok mindenben egyetértenek Karácsonnyal, vannak olyan fontos kérdések, amelyek vitapontok a programjaikban. Példaként Vitézy Dávid megítélését hozta fel, aki, bár Horváth szerint is jó szakember, nem biztos, hogy a legjobb döntés lenne a BKK vezetésére, és inkább pályázat útján kellene eldönteni a kérdést. Másik példaként azt említette, hogy Karácsony Gergely együtt tudna működni fideszes főpolgármester-helyettessel. Horváth képviselné a fideszre szavazó polgárokat, de a kormánypárti politikusokkal nem egyezkedne.

Karácsony Gergely azt emelte ki válaszában, hogy nála mindenki tiszta lappal indul, és nem tekinti Vitézyt sem fideszes kádernek, ameddig jó szakember és becsületesen végzi a dolgát. A Fidesszel való együttműködésre pedig úgy reagált, hogy bár a NER-t ő is elítéli, és le akarja bontani, de mint leendő főpolgármester-jelölt, fel kell készülnie, hogy a győzelem esetén is a Fidesz fog kormányozni országos szinten. Emiatt kényszerű lesz az együttműködés, de csak abban a formában, amely segítségével minél több jogot, és hasznot tud szerezni a fővárosnak. Viszont a legfontosabb feladat, hogy ehhez a fővárosban többsége legyen az ellenzéknek, és egy egységes Budapest tudjon felállni a fideszes kormányzat ellen.

Horváth úgy fogalmazott Karácsony állításaira, hogy a Fidesz az ő olvasatában csak az erőből ért, és csak erővel lehet visszavenni a jogokat. Gyakorlati példájában a helyi szépszavazások erejét emelte ki, amely az utóbbi években is sikeres volt a kormányzattal szemben. Megválasztása esetén közvetlen demokratikus eszközökkel próbálná meg a főváros helyzetét javítani, akár az egész város szintjén, akár a kis utcák ügyeiben is.

Arra a kérdésre, hogy milyen a liberális városvezetés, és miket tudnak a jelöltek magukénak a liberális értékekből, Karácsony úgy választolt, hogy a legfontosabb ilyen érték, a sokszínűség, és Budapestnek is sokszínű városvezetésre van szüksége, ha fel akarja venni a versenyt a többi világvárossal. A liberalizmust és a humanizmust nem tartja másnak, mint hogy az emberek igazi igényeire alapozva hozzuk meg a döntéseinket. Jelenleg Tarlós István és Orbán Viktor nem érti a modern városokat, és a XXI. századi kihívásokra nem tud választ adni. Ezt a régi szemléletet le kell váltani, és az országos változás első lépése a budapesti választások lesznek, ahol már 2018 december óta folyamatban van a változás, utalva ezzel a tavaly kezdődő tüntetéssorozatra, ahol jobb és baloldali ellenzékiek együtt tudtak tüntetni.


Horváth Csaba úgy véli, hogy programjának címe, a „Szabad Budapest” mindent elárul az ő liberalizmusáról. Úgy gondolja, hogy ez a legfontosabb érték, amit közvetítenie kell mind a választók, mind pedig a kormány felé. A világvárosokat is mind a sokszínűség, a változatosság hozta létre, és csak így lehet egy város nagyszerű. Ez megvan Budapesten is, csak ki kell használni.

A programokkal kapcsolatban Horváth Csaba elismerte, hogy 90 százalékban egybeesik a programjuk, azonban úgy látja, hogy az ő vezetői képessége, és a határokon átívelő gondolkodása az, ami miatt alkalmasabb a főpolgármesterségre. Karácsony Gergely, aki egyetértett abban, hogy a két program egybevág, úgy gondolja, hogy az igazi vezetés ott kezdődik, amikor érdemi, szakmai párbeszédeket tud létrehozni a vezető, ezáltal fejlesztve a társadalmat. A programok pedig azért vannak szerinte közel egymáshoz, mert a Fidesz nagyon elrugaszkodott már a valóságtól, és ennek megoldására egy út létezik, amiben viszont konszenzus van.

Az esemény végén újfent a közönség kapta meg a lehetőséget, hogy kérdezhessen a meghívott vitapartnerektől. A kérdések között a legfontosabb kérdésnek a főváros felett áthaladó légifolyósok témáját tartották az előadók. Horváth Csaba szerint a megoldás nem egyszerű, sőt ez a probléma a legösszetettebb, ami a fővárossal kapcsolatos. Úgy gondolja, hogy egy második, a fővárostól távolabb elhelyezett reptér tudná ideálisan megoldani a helyeztet. Karácsony Gergely szerint a már létező szabályok betartása is pozitív hatással lehetne, bár abban egyetértett Horváth-tal a második reptérben, de csak abban az esetben, ha ahhoz jól kimunkált infrastruktúra is kapcsolódni fog.