Beszámoló a "Kire szavazzanak a liberálisok az előválasztáson?" című konferenciánkról

 
 
febr.
05.

Beszámoló a "Kire szavazzanak a liberálisok az előválasztáson?" című konferenciánkról

Republikon Intézet
 

 

A Republikon egy-egy választás közeledtével hagyományosan beszélgetéseket, vitákat rendez „Kire szavazzanak a liberálisok?” címmel. Így tettünk 2014-ben és 2018-ban is az országgyűlési választások előtt. A 2019-et egy rendhagyó résszel folytattuk, hisz a meghívott vendégeink a budapesti főpolgármester-jelöltségért mérkőztek meg. Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Horváth Csaba (MSZP) vitáját Horn Gábor nyitotta meg, és Kálmán Olga moderálta.

Az esti vitát, amelyre több, mint 100-an voltak kíváncsiak élőben, és még legalább ennyien online, Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg. Nyitó gondolataiban kiemelte, hogy a Republikon már 2014 óta szorgalmazza az előválasztás intézményét, és örömmel konstatálja, hogy az ellenzéki pártok és politikusok is erre az álláspontra kezdenek jutni.

A vitát Kálmán Olga rögtön egy éles kérdéssel nyitotta: a jelölteknek arra kellet válaszolni, hogy vajon min tudnak egymással vitázni, milyen értelme van az előválasztásnak. Horváth Csaba szerint, bár sok mindenben egyetértenek Karácsonnyal, vannak olyan fontos kérdések, amelyek vitapontok a programjaikban. Példaként Vitézy Dávid megítélését hozta fel, aki, bár Horváth szerint is jó szakember, nem biztos, hogy a legjobb döntés lenne a BKK vezetésére, és inkább pályázat útján kellene eldönteni a kérdést. Másik példaként azt említette, hogy Karácsony Gergely együtt tudna működni fideszes főpolgármester-helyettessel. Horváth képviselné a fideszre szavazó polgárokat, de a kormánypárti politikusokkal nem egyezkedne.

Karácsony Gergely azt emelte ki válaszában, hogy nála mindenki tiszta lappal indul, és nem tekinti Vitézyt sem fideszes kádernek, ameddig jó szakember és becsületesen végzi a dolgát. A Fidesszel való együttműködésre pedig úgy reagált, hogy bár a NER-t ő is elítéli, és le akarja bontani, de mint leendő főpolgármester-jelölt, fel kell készülnie, hogy a győzelem esetén is a Fidesz fog kormányozni országos szinten. Emiatt kényszerű lesz az együttműködés, de csak abban a formában, amely segítségével minél több jogot, és hasznot tud szerezni a fővárosnak. Viszont a legfontosabb feladat, hogy ehhez a fővárosban többsége legyen az ellenzéknek, és egy egységes Budapest tudjon felállni a fideszes kormányzat ellen.

Horváth úgy fogalmazott Karácsony állításaira, hogy a Fidesz az ő olvasatában csak az erőből ért, és csak erővel lehet visszavenni a jogokat. Gyakorlati példájában a helyi szépszavazások erejét emelte ki, amely az utóbbi években is sikeres volt a kormányzattal szemben. Megválasztása esetén közvetlen demokratikus eszközökkel próbálná meg a főváros helyzetét javítani, akár az egész város szintjén, akár a kis utcák ügyeiben is.

Arra a kérdésre, hogy milyen a liberális városvezetés, és miket tudnak a jelöltek magukénak a liberális értékekből, Karácsony úgy választolt, hogy a legfontosabb ilyen érték, a sokszínűség, és Budapestnek is sokszínű városvezetésre van szüksége, ha fel akarja venni a versenyt a többi világvárossal. A liberalizmust és a humanizmust nem tartja másnak, mint hogy az emberek igazi igényeire alapozva hozzuk meg a döntéseinket. Jelenleg Tarlós István és Orbán Viktor nem érti a modern városokat, és a XXI. századi kihívásokra nem tud választ adni. Ezt a régi szemléletet le kell váltani, és az országos változás első lépése a budapesti választások lesznek, ahol már 2018 december óta folyamatban van a változás, utalva ezzel a tavaly kezdődő tüntetéssorozatra, ahol jobb és baloldali ellenzékiek együtt tudtak tüntetni.


Horváth Csaba úgy véli, hogy programjának címe, a „Szabad Budapest” mindent elárul az ő liberalizmusáról. Úgy gondolja, hogy ez a legfontosabb érték, amit közvetítenie kell mind a választók, mind pedig a kormány felé. A világvárosokat is mind a sokszínűség, a változatosság hozta létre, és csak így lehet egy város nagyszerű. Ez megvan Budapesten is, csak ki kell használni.

A programokkal kapcsolatban Horváth Csaba elismerte, hogy 90 százalékban egybeesik a programjuk, azonban úgy látja, hogy az ő vezetői képessége, és a határokon átívelő gondolkodása az, ami miatt alkalmasabb a főpolgármesterségre. Karácsony Gergely, aki egyetértett abban, hogy a két program egybevág, úgy gondolja, hogy az igazi vezetés ott kezdődik, amikor érdemi, szakmai párbeszédeket tud létrehozni a vezető, ezáltal fejlesztve a társadalmat. A programok pedig azért vannak szerinte közel egymáshoz, mert a Fidesz nagyon elrugaszkodott már a valóságtól, és ennek megoldására egy út létezik, amiben viszont konszenzus van.

Az esemény végén újfent a közönség kapta meg a lehetőséget, hogy kérdezhessen a meghívott vitapartnerektől. A kérdések között a legfontosabb kérdésnek a főváros felett áthaladó légifolyósok témáját tartották az előadók. Horváth Csaba szerint a megoldás nem egyszerű, sőt ez a probléma a legösszetettebb, ami a fővárossal kapcsolatos. Úgy gondolja, hogy egy második, a fővárostól távolabb elhelyezett reptér tudná ideálisan megoldani a helyeztet. Karácsony Gergely szerint a már létező szabályok betartása is pozitív hatással lehetne, bár abban egyetértett Horváth-tal a második reptérben, de csak abban az esetben, ha ahhoz jól kimunkált infrastruktúra is kapcsolódni fog.

Beszámolók a konferenciáról:

Karácsony szerint Orbán nem húzna ujjat a budapestiekkel
Napi.hu

Karácsony Gergely bekopogna Orbán Viktorhoz, Horváth Csaba más utat járna
Magyarhang.org

Az ellenzéki jelöltek már az Orbán elleni meccsre készülnek
444.hu

Olga csak nézett
Gondola.hu

Ismét vitázott Horváth Csaba és Karácsony Gergely
Mandiner.hu

Kiélezett Tarlós-gyalázó verseny lett az előválasztás balos fordulója
24.hu