Magyar Bálint workshopja

 
 
okt.
15.

Magyar Bálint workshopja

Republikon Intézet
 

 A Republikon Intézet szakmai workshopot rendezett Magyar Bálint korábbi és előkészítés alatt álló, Orbán Viktor rendszerével foglalkozó kötetei kapcsán. A workshopon Magyar Bálinton kívül Mikecz Dániel kollégánk is tartott előadást, aki a Repbulikon Intézet idén megjelent kutatásait mutatta be, illetve ezek hatásait a Magyar Bálint által vázolt tendenciára.

Magyar Bálint először 2001-ben, majd 2011 óta számos írásában jellemezte Orbán Viktor rendszerét maffiaállamként. Az e témakörben megjelent – mintegy 60 szerzőt felvonultató - Magyar Polip kötetek, valamint Magyar összefoglaló könyve 30.000 példányban keltek el. A magyar maffiaállam anatómiája azóta megjelent angolul, oroszul, bolgárul és lengyelül is, ami jelzi, hogy a modellt jó néhány volt szocialista országban érzik – okkal vagy ok nélkül – alkalmazhatónak saját állapotaik leírására.

Az utóbbi években Magyar Bálint túllépett a hazánkban kialakult politikai rendszer leírásán, és elemzését a kommunizmus romjain kialakult egyéb rendszerek vizsgálatára is kiterjesztette. Ez szolgált alapjául egy New School-on tartott szemináriumnak 2017 őszén.

Az átfogó posztkommunista rendszertipológia kialakításán jelenleg a CEU politológia szakán végzett Madlovics Bálinttal dolgozik együtt.  Magyar Bálint e kötet tömörített vázlatát mutatta be a Republikon Intézet workshopján.

A szünet után Dr. Mikecz Dániel, a Republikon Intézet kutatója tartott előadást. A prezentációjának központi kérdése az volt, hogy mennyire igazolható a Magyar Bálint által felvázolt tendenciák. Mikecz a Republikon által készített közvélemény-felmérések alapján indult ki, amelyek a választópolgárok érdeklődését és pártpreferenciáját mérte fel a választások előtt időszakban.

A kutatásokból látszik, hogy, bár 2010 óta folyamatosan kétharmaddal, vagy annak közelében kormányoz a Fidesz, a népességben csupán 50 százalékos támogatottsága van. Azonban az is látszik, hogy az ellenzék, bár hasonló népességű táborral rendelkezik, igen megosztott volt egészen a legutóbbi időkig. Emiatt létre tud jönni egy olyan többség, amely teljes mértékben kiszolgálja az Magyar Bálint által felvázolt Orbáni-elképzeléseket, a rendszer teljes átalakítását.

 Az angol nyelvű prezentáció ITT tölthető le.

europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió „Europe for Citizens" programja támogatja.