Az orosz fenyegetés valós, a nyílt háború valószínűtlen

Sajtóközlemény

 
 
jan.
26.

Az orosz fenyegetés valós, a nyílt háború valószínűtlen

Republikon Intézet
 

 

Sajtóközlemény a „2017: Háború Oroszországgal” című könyv magyar bemutatója kapcsán tartott konferenciájáról

Háborúra nem, de fokozódó feszültségekre számítani lehet a NATO és Oroszország között – ez volt a fő következtetése annak a konferenciának, amit a Republikon Intézet és az Athenaeum Kiadó közösen rendezett egy most megjelenő könyv kapcsán. Sir Richard Shirreff „2017: Háború Oroszországgal” című fikciós műve egy esetleges orosz fenyegetés kapcsán kialakuló háború lehetőségét veti fel. A rendezvényen külpolitikai szakérők és két volt külügyminiszter – Jeszenszky Géza és Balázs Péter – elemezte a világpolitikai helyzetet, és ebben Magyarország szerepét.

Az Oroszország és a NATO közötti feszültségek fokozódnak, ám az orosz fenyegetés ma gyengébb, mint a hidegháború alatt - mondta el Balázs Péter. A volt külügyminiszter szerint a mai magyar külpolitika nem produkál olyan stratégiai gondolatokat, amelyek alkalmasak az orosz fenyegetés kivédésére. Szerencsére a kontinentális Európában azonban az „észhez térés” megkezdődött, tette hozzá.

Kritikus volt a mai magyar külpolitikát illetően Jeszenszky Géza volt MDF-es külügyminiszter is. Jeszenszky szerint Martonyi János külügyminiszterségéhez képes sokkal rosszabb teljesítményt nyújt ma a tárca. Jeszenszky szerint ma is a NATO, Magyarország és a nyugati világ biztonságának legfontosabb garanciája.

A NATO és szövetségesei a világ gazdasági teljesítményének közel kétharmadát, katonai kiadásainak több mint felét birtokolják – ezzel szemben Oroszország gazdaságilag csak a világ teljesítményének kevesebb mint 5 százaléka felett rendelkezik. Ilyen egyenlőtlen körülmények között minimális annak esélye, hogy az orosz vezetés az eszkaláció politikáját folytatná – fejtette ki Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő.

Mindez azonban nem változtat azon, hogy másféle konfliktusokra számítani lehet: a Krím annexiója – amely nemzetközi szerződések garmadáját szegte meg – de jure nem fogadható el.

Az információs hadviselés doktrínája évek óta olvasható az orosz katonai, stratégiai szövegekben – nem érdemes meglepődni azon, hogy ez a koncepció Oroszország erőforrásainak elosztásában is megjelenik, mondta el a konferencián nyitó előadást tartó Rácz András, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának munkatársa.

A szakértők egyetértettek abban: bár a világpolitikai helyzet változásait nehéz előre jelezni, a Sir Richard Shirreff könyve által felvetett forgatókönyvről érdemes komolyan beszélni.

 

A fényképek elkészítésénél közreműködött Bach Máté.​