Közép-Kelet Európai Tőkepiaci Vezetők Fóruma

 
 
júl.
22.

Közép-Kelet Európai Tőkepiaci Vezetők Fóruma

Republikon Intézet
 

A Republikon Intézet is közreműködött az első Közép-Kelet Európai Tőkepiaci Vezetők Fórumának megrendezésében, amelyere július 10-én került sor a Paga Alapítvány és a Varsói Tőzsde szervezésében. 

A lengyel Kincstárügyi Minisztérium támogatásával létrejött Fórumon lengyel, cseh, magyar, ukrán, litván, román és a Kelet-Közép Európai régió más országaiból származó fiatal vezetők vettek részt.

A résztvevők, akik a tőkepiacok és a pénzügyek iránt kiemelten érdeklődő leginkább tehetséges és ambiciózus egyetemi hallgatók voltak, egy többlépcsős kiválasztási eljárást követően juthattak el az eseményre.

A Fórum a már tízedik alkalommal megrendezett Tőkepiaci Vezetők Akadémiája (ALRK) részeként valósult meg. Az ALRK programot az Alapítvány 2006-ban indította azzal a céllal, hogy tanulási lehetőséget biztosítson a jövő tőkepiaci vezetői számára. Az esemény során vezető üzleti szakemberek tartottak képzéseket, valamint sor került speciális vezetői tréningekre is. A résztvevők szakmai gyakorlati helyeket is szerezhettek helyi illetve nemzetközi piacokra dolgozó vállalatoknál. A program lehetővé tette egy olyan közösség létrejöttét, amely a lengyel tőkepiac fejlesztésén dolgozik, illetve személyesen és szakmailag is támogatja egymást. Az Alapítvány mentori segítséget is szervezett, a fiatalok segítését vállalta például Pawel Tamborski (a Varsói Tőzsde igazgatója), Artur Tomala (a Goldman Sachs igazgatója) illetve a legnagyobb lengyel cégek elnökei és befektetési alapok vezetői.

Az ALRK program regionálissá történő kiterjesztésének fő célja az volt, hogy erősítse a jövő üzleti vezetőinek nemzetközi együttműködését. Mi több, az Alapítvány célja egy olyan inspiráló közeg létrehozása, ahol a jövő fiatal vezetői átültethetik a tőkepiaci gyakorlatba az elméletben megszerzett tudásukat.

Az eseményhez tartozó konferenciát Mel Horowitz, a Közép-Európai Egyetem Üzleti Iskolájának dékánja nyitotta meg, beszédében az oktatási rendszer szükséges átalakításaira fókuszálva. Ezt követte egy rendkívül dinamikus panelbeszélgetés Patrick L. Young (HanzaTrade ügyvezető igazgató), Kákosy Csaba (DayOne Capital ügyvezető partner) és Maciej Sadowski (a Startup Poland alapítója) között. A beszélgetés témája az volt, hogy hogy milyen feltétlenül szükséges lépések megtétele elengedhetetlen ahhoz, hogy a Közép-Kelet Európai régió az új Szilikon Völgy lehessen.

A következő panelbeszélgetés résztvevői a KKE régió előtt álló kihívásokat, lehetőségeket és legfontosabb trendeket vitatták meg. A beszélgetésben részt vett: Grzegorz Zawada (a Varsói Tőzsde igazgatósági tagja), Zygmantas Mauricas (a Nordea Bank közgazdásza), Marcin Petrykowski (ügyvezető igazgató a Standard & Poor’s hitelminősítőnél) és Jana Michalikova (a Cseh Tőkepiaci Egyesület igazgatója).

A konferencia záróbeszédét Francis Skrobiszewski (Amerikai-Lengyel Kereskedelmi Tanács) tartotta, aki a jövőbeni kooperációhoz szükséges értékek megosztásáról beszélt.

A konferenciát és a Fórumot záró Gálán a nemzetközi csapatokban dolgozó résztvevők prezentálták munkájuk eredményét. A szakértőkkel folytatott műhelybeszélgetések során a legfontosabb feladat az volt, hogy találjanak és értékeljenek egy innovatív és sikeres céget a KKE régióból. A Gála vendégei számára pedig az esemény lehetőséget biztosított, hogy megfigyeljék a fiatalok nemzetközi együttműködésből születő munkák eredményét és előnyeit.