Veszprémi helyzetkép

 
 
dec.
09.

Veszprémi helyzetkép

Republikon Intézet
 

A veszprémi választókerületben élők kétharmada elégedetlen az ország jelenlegi politikai irányával – többek közt ez derül ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásából, amit az időközi választásra készülő veszprémi választókörzetben készíttetett az aktuális politikai vélemények és a potenciális indulók ismertségének és kedveltségének felmérésére.

 

 

 

 Részletes elemzés letöltése

 

A potenciális jelöltek esetén a kutatás általános ismeretlenségi problémát jelzett: a Jobbik és LMP korábbi, április indulóját a választók 41-47 százaléka ismerte, az időközben visszavont Ovádi ismertsége 35, míg a baloldal közös jelöltjének, Kész Zoltánnak 30 százalékos. Kész szimpátia-indexe ugyanakkor viszonylag magas – akik tehát ismerik, kedvelik. Az ellenzéki pártok elsődleges feladata a kampány során, hogy Kész Zoltán ismertségét jelentősen növeljék, miközben megőrzik kedveltségét ezen a magas szinten. A jelöltségtől végül visszalépő Török Gábor az ismertebb jelöltek közé tartozott: a politológust a veszprémiek közel fele ismerte és szimpátia-indexe az egyik legmagasabb volt.

Nepszeruseg

Potenciális jelöltek szimpátia-indexe (100-as skála, átlagértékek)

Míg Magyarország a veszprémi választók kétharmada szerint rossz irányba megy, addig a helyi ügyekkel inkább elégedettek a választók: 55 százalékuk szerint Veszprémben és környékén jól mennek a dolgok. Az időközi választás eredménye szempontjából döntő lehet, hogy a kampány és a szavazás inkább az országos vagy a helyi ügyekről szól majd. 

A kutatás során a Republikon Intézet felmérte, hogyan vélekednek a veszprémi szavazók az általános politikai ügyekről (korrupció, szegénység, nemzetközi megítélés) illetve az utóbbi hetek meghatározó, konkrét kormányzati terveiről (internetadó, boltok vasárnapi zárva tartása, szorosabb együttműködés Oroszországgal). Az aktuális ügyek megítélése kapcsán a válaszadók visszaigazolták az általános elégedetlenséget: szinte teljes elutasítottságot kapott az internetadó (amit még a helyi Fidesz-szavazók kétharmada is ellenez), meggyőző többség állt ki Európa mellett Oroszországgal szemben és látja nagyon súlyos problémának a szegénység alakulását.

Eu Oroszo

Magyarországnak nem kellene eltávolodnia Európától és Oroszországhoz közelednie

A kutatás szerint ugyanakkor megosztó téma a boltok vasárnapi bezárásának kérdése, illetve a kormány korrupciós megítélése – a baloldali ellenzéki szavazók és az LMP szimpatizánsai között rendre a kormánykritikus álláspont van többségben. A Jobbik szavazói azonban kevésbé egységesek, véleményük sokszor inkább a Fidesz szavazóinak véleményével találkozik – és erősebben jelenik meg a kormányt támogató vélemény. Az LMP és a baloldali ellenzéki szavazók viszont jellemzően nagyon hasonlóan – kormány-kritikusan – ítélik meg az aktuális ügyeket, legfeljebb nagyságrendi különbség van a két szavazói csoport között.

Az adatok alapján a jelenlegi Fidesz-szavazók szűk harmada visszatérően a kormánykritikus állítással értett inkább egyet – az országos politikai ügyek alapján kimutatható egy, a kormányzati iránnyal szemben álló Fidesz-szavazó csoport a veszprémi választókörzetben, az ő megszólításuk kulcsfontosságú lehet az ellenzéki győzelemhez.