Települési erősorrend: megyei jogú városok

 
 
máj.
12.

Települési erősorrend: megyei jogú városok

Republikon Intézet
 

A Republikon Intézet elvégezte az április 6-i választási eredmények települési szintű összegzését. Mindez többek között az idén ősszel tartandó önkormányzati választások szempontjából is iránymutató lehet: a 2010-es önkormányzati választásokhoz képest idén a verseny vélhetően szorosabb lesz. Az összesítés ugyanis azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP dominanciája csökkent: több helyen is két – vagy akár három – szereplőssé vált a pártok közötti verseny. Az önkormányzati választási eredményt természetesen nagyban befolyásolja a regnáló polgármester személye és párthovatartozása; a tavaszi listás adatok így e személyes hatás nélkül megtisztított „bázisnak” tekinthetők.

Eredményeinket több részletben, településtípus szerinti bontásban közöljük. A sorozat első része a megyei jogú városokat elemzi.

A huszonhárom megyei jogú város közül tizennégyben a Fidesz-KDNP meggyőző (9-28 százalékpontos) fölénnyel győzött, további négy helyen ennél kisebb, vélhetően nem behozhatatlan előnnyel végzett az ellenzéki pártok előtt.  Négy megyei jogú városban a baloldal és a Fidesz-KDNP eredménye teljesen kiegyenlített, míg egy helyen a Fidesz, a baloldal és a Jobbik közötti hármas megosztottságról beszélhetünk.


A huszonhárom megyei jogú város felében a Fidesz-KDNP 40 százalék feletti listás eredményével szemben a baloldal harminc százalék körül teljesített – ezekben a városokban (például Győr, Sopron vagy Kecskemét) stabil a jobboldali többség. Ezzel szemben az április eredmények alapján nyílt a verseny a megyei jogú városok harmadában: ennek egyik kiemelt terepe Szeged – itt a listás szavazatok alapján a baloldal kis mértékben, de megelőzte a Fideszt (érdemes kitérni arra, hogy míg a listás szavazatok csak 0,8 százalékos, addig az egyéni választókerületben leadott voksok 3,4 százalékos előnyt mutatnak – bizonyítva, hogy a jelöltnek valóban szerepe van).  


A baloldal beérte a Fidesz-KDNP-t Tatabányán, Salgótarjánban és Dunaújvárosban is, itt a a kormánypártok előnye egy-másfél százalék körüli volt. A fent említett négy megyei jogú városban elsősorban továbbra is a baloldal és a Fidesz között folyik majd a küzdelem, ezzel szemben Miskolcon a Jobbik a baloldallal és a Fidesszel megegyező támogatottsággal végzett az áprilisi választáson. A radikális párt listás eredménye alapján továbbá Szolnokon és Nagykanizsán számíthatunk még arra, hogy adott esetben hárompólusúvá bővülhet a verseny.

Varosok
Listás eredmények a megyei jogú városokban a 2014. évi országgyűlési választásokon a Fidesz-KDNP és a baloldali lista közötti különbség alapján rendezve

elemzés, választás