Pártok Tolerancia Indexe augusztusban

 
 
szept.
18.

Pártok Tolerancia Indexe augusztusban

Republikon Intézet
 

A Demokratikus Koalíció és az Együtt 2014-PM közölte a leginkább toleráns üzeneteket augusztusban, míg a Jobbik az egyedüli párt, amely megszólalásaiban kizárólag az intoleranciának ad teret – derül ki a Republikon Intézet most publikált Tolerancia Indexéből.

20130918 1
 
A Republikon Intézet által készített – és most első alkalommal közzétett – Tolerancia Index célja, hogy a magyarországi pártok toleranciával kapcsolatos megszólalásait összegyűjtse és számszerűsíthetően értékelje. Az Index értéke azt mutatja tehát, hogy egy párt megszólalásai során mennyiben járul hozzá egy toleránsabb társadalom megteremtéséhez. Minél többször és minél komolyabb, ismertebb politikus fejt ki toleráns véleményt, annál magasabb lesz a párt Tolerancia Indexe. Az intoleráns megszólalást ugyanakkor negatív értékkel számítjuk: ez értelemszerűen csökkenti az Index értékét.
 
 
A részletes elemzés letöltése (grafikonok, táblázatok) (pdf)
 
 
Augusztus: elsősorban roma ügyek
Augusztusban a politikai reakciók túlnyomó többsége a hazai cigánysággal kapcsolatban érkezett, a hónap három kiemelt témája a roma holokauszt emléknapja, az ózdi vízelzárás és a romagyilkosságok ítélethirdetése volt. A megszólalásoknak fő jellemzője a koncentráció: a pártok többnyire nem saját ügyeket találnak, sokkal inkább az országos (vagy országossá váló) ügyekben nyilvánítanak véleményt.
 
 
20130918 2
Pártok Tolerancia Indexe, 2013 augusztus
 
DK és Együtt-PM: aktív és toleráns
A legaktívabb és leginkább toleránsként végző Demokratikus Koalíciót ugyanakkor a hangsúlyos jelenléten túl a saját ügyek felkutatása jellemzi: a párt több ügyben egyedüli megszólalóként jelent meg. Az Együtt 2014-PM magas pontszáma pedig az országosan kiemelt ügyekben tanúsított aktív – a Facebook segítségével megtámogatott – részvételnek köszönhető.   
 
MSZP és LMP: kevés, de hangsúlyos
Őket követi az MSZP és a LMP – ennél a két pártnál kevesebb, ám egyértelműen toleráns nyilatkozatokat láttunk, gyakran a pártvezetés legfelsőbb szintjéről. Tolerancia Indexe alapján augusztusban az MSZP – többek között az ózdi vízelzárás ügyében tanúsított aktivitásának köszönhetően – a harmadik helyen végzett. Az LMP fő témája augusztusban inkább a környezetvédelem volt, a kutatásban definiált kisebbségekkel azonban kevesebbet foglalkoztak.  
 
Fidesz és Jobbik: kettősségek és intolerancia
A Fidesz-KDNP megszólalásait ambivalencia jellemzi: néhány esetben karakteres toleráns megnyilatkozás mellett több esetben rögzítettünk elmosó, a kisebbség helyett a politikai ellenfelet támadó, olykor pedig kifejezetten intoleráns megszólalást is.  Végül a Jobbik helyzete kivételes a vizsgált pártok között: ez az egyetlen párt ugyanis, mely megszólalásaiban az intoleranciának, az előítéletes gondolkodásnak ad teret: ezt ráadásul gyakran teszi – nem ritkán maga keresi azokat az ügyeket, amikben a hazai cigányságot támadhatja.

elemzés, tolerancia