Melegházasság és könnyűdrogok: mit gondolnak a budapestiek?

 
 
jún.
19.

Melegházasság és könnyűdrogok: mit gondolnak a budapestiek?

Republikon Intézet
 

A 18-29 évesek, a magukat liberálisnak tartók, a bal-jobb skálán középen állók, valamint a DK és az LMP szavazói azok a csoportok, ahol az egyneműek házasságának a legmagasabb a támogatottsága Budapesten. A fővárosi többség ugyanakkor összességében elutasító a melegházassággal szemben – ez derül ki a Republikon Intézet legújabb elemzéséből, mely a budapesti szavazók attitűdjét vizsgálta a melegházassággal és a könnyűdrogok dekriminalizációjával kapcsolatban. Az elemzés a pártpreferencia, illetve az életkor szerepére fókuszált.

Részletes elemzés letöltése ide kattintva

 

Minden harmadik budapesti a melegházasság, minden negyedik a könnyűdrogok dekriminalizációja mellett
A fővárosiak bő harmada vélte úgy, hogy az egynemű párok számára is lehetővé kéne tenni, hogy házasodjanak. Nagyjából minden negyedik budapesti válaszolt úgy, hogy a könnyűdrogok használatát a továbbiakban nem kellene büntetni. A főváros egészében tehát az ellenzők jelenleg többen vannak mindkét esetben. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a homoszexuális párok jogaival és lehetőségeivel kapcsolatban a kérdésfeltevésen is sok múlik: magasabb arányt kapunk, ha csak életvitelre kérdezünk rá, mint ahogy azt például az European Social Survey teszi – itt 46 százalék értett egyet azzal, hogy a melegek és leszbikusok úgy élhessenek, ahogy szeretnének. Ugyanakkor – bár szintén jogegyenlőségi kérdés, de vélhetően a 34 százaléknál is alacsonyabb arányt kapnánk, ha a melegek örökbefogadási jogáról kérdeznénk.

Fővárosi fiatalok: a leginkább elfogadó, liberális-progresszív válaszokat adók
Az elmúlt évek fiatalokkal kapcsolatos kutatásai azt mutatták, hogy a fiatalok jelentős többsége jobboldali önbesorolással bír, nyitottak a szélsőségek felé és felülreprezentált körükben a Jobbik. A Republikon elemzése ezzel együtt arra jutott, hogy a fővárosi fiatalok – egyébként a nyugat-európai trendeknek megfelelően – messze a leginkább elfogadó csoport, köztük a legnagyobb a liberális-progresszív válaszok aránya: a könnyűdrogok fogyasztásának büntetlensége mellett áll ki a 18-29 évesek 35 százaléka; ez másfélszer magasabb arány, mint amekkorát a főváros egészében mértünk.  A melegházasság esetén is a 18-29 éves korosztályban látni a legmagasabb támogatói arányt, olyannyira, hogy a fiatalok között fej-fej mellett áll a két vélemény: 46 százalékuk támogatja, 47 százalékuk ellenzi. Igazán nagy ellenállást egyébként csak a 60 év felettiek mutatnak, a harmincas korosztályban még tízből négy támogató áll öt ellenzővel szemben. A fiatalok karakteres jobboldali önbesorolása tehát nem feltétlenül jár értékkonzervativizmussal: sokkal inkább egy pártválasztásban megnyilvánuló jobboldaliságról lehet szó, aminél a vizsgált kérdésekben a fiatalok nyitottsága erősebben érvényesül.

 

Meleghazassag

 

Konnyudrogok

Fővárosi szavazók a melegházasságról és a könnyűdrogokról – pártpreferencia szerinti bontás
A pártok szavazói igencsak eltérően ítélik meg a két kérdést. Az LMP-szavazók következetesen mindkét kérdésben a liberálisabb álláspontot támogatják, közel egyforma,  bő 40 százalékkal az átlagot meghaladó mértékben. A Demokratikus Koalíció szavazói jelentik az egyetlen párttábort, ahol az egyik liberális-progresszív álláspont abszolút többséget kapott, méghozzá az egyneműek házassága esetén. A DK-szavazók 53 százaléka vélte úgy, hogy ezt lehetővé kell tenni. Érdekes kettősség ugyanakkor a DK esetén, hogy a könnyűdrogok esetén nyoma sincs ennek az attitűdnek: szavazóik az MSZP, a Fidesz vagy épp a Jobbik táborához hasonlóan elutasítók a büntetés enyhítését illetően. Az Együtt-PM szavazóinál azt tapasztaljuk, hogy mindkét kérdésben inkább húznak a liberális álláspont felé, ám eltérő mértékben: a könnyűdrog-fogyasztás dekriminalizálása körükben a legelfogadottabb (10-ből négyen nem büntetnék a használatot), a melegházasság támogatottságában azonban jelentősen elmaradnak az LMP vagy a DK-szavazók véleményétől.
A Fidesz és a Jobbik szavazói mindkét ügyben a fővárosi átlagot meghaladóan a konzervatív álláspontot vallják: a könnyűdrogok fogyasztásának büntetését és az egyneműek házasságának tiltását. 64-71 százalékuk ellenzi, hogy a meleg és leszbikus párok házasságot köthessenek – érdekes ugyanakkor, hogy minden negyedik Jobbik-szavazó lehetővé tenné azt. Az MSZP szavazói lényegében mindkét kérdésben a fővárosi átlagnak megfelelő arányban vélekedtek a két témáról.

elemzés, kutatás, Budapest, LMBTQ, drogpolitika, fiatalok