Meggyőző többség: 62 százalék a miniszterelnök-jelölti vita mellett

 
 
márc.
25.

Meggyőző többség: 62 százalék a miniszterelnök-jelölti vita mellett

Republikon Intézet
 

Az elmúlt napokban a nyilvánosságot foglalkoztató témák között igen hangsúlyosan jelent meg a miniszterelnök-jelöltek vitája – a megismételt kihívásokat eddig Orbán Viktor elutasította.  A vitával kapcsolatos attitűdöket vizsgálta a legújabb Republikon-elemzés. Ebből az derül ki, hogy a szavazók túlnyomó többsége, mintegy hetven százaléka szerint a vitán egy, a demokráciát tiszteletben tartó miniszterelnöknek kötelessége részt venni. Ezt a Fidesz szavazóinak fele szintén így gondolja.

Az Ipsos adatfelvételén alapuló elemzés azt is megállapítja, hogy a választásokat megelőző miniszterelnök-jelölti vitára a választók szerint egyértelműen szükség van: 62 százalékuk szerint általában véve fontos egy ilyen vitát rendezni, míg a jelenlegi helyzetet ismerve 55 százalék szerint indokolt, hogy Orbán Viktor és Mesterházy Attila vitázzon.

 

 

A részletes elemzés letöltése

 

Érdekes kérdés a vita szereplői körével kapcsolatos preferenciák vizsgálata is. Itt a Kormányváltó összefogás szavazói a legegységesebbek: 70 százalékuk a kétszereplős, Orbán Viktor és Mesterházy Attila közötti vitát rendezné meg, és csak ötödük bővítené négyszereplőssé a vitát. Fontos körülmény, hogy az Orbán-Mesterházy vitát fontosnak tartaná az LMP-szavazók közel négyötöde, és a bizonytalan szavazók 56 százaléka is! A Jobbik- és az LMP-szavazók között egyaránt a négyfős vita a leginkább támogatott, érdekes kettősség ugyanakkor, hogy míg a Jobbik-szavazók 82 százaléka jelölt meg olyan opciót, amiben Vona Gábor szerepelt, az LMP szavazóinak csak 44 százaléka választotta azt a vitaformát, amiben Schiffer András is résztvevő.

 

Megállapítható tehát, hogy a „legnépszerűbb”, leginkább igényelt konstelláció az Orbán-Mesterházy, kétszereplős vita, a második helyen a négyszereplős megoldás áll. Tíz-tíz százalékos kisebbséget képviselnek azok, akik szerint a jelenlegi helyzetben leginkább egy Orbán-Vona, vagy pedig egy Orbán-Mesterházy-Vona vitára lenne szükség – ők elsősorban a Jobbik szavazói közül kerülnek ki.

 

A vita lehetséges témáiról érdeklődve kiderült, hogy vannak fontos azonosságok a különböző szavazótáborok igényei között: lényegében egyetértenek abban, hogy a három legfontosabb téma, aminek mindenképp elő kéne kerülnie, a munkahelyteremtés, az egészségügy és a szegénység kérdése. Ugyanakkor a legnagyobb különbség a Fidesz és a Kormányváltók, illetve az LMP szavazói között a paksi beruházás kérdésében tapasztalható: ez a téma az ellenzéki szavazók számára egyértelműen kiemelt ügy, míg a kormányt támogatók inkább kerülnék.

 

A Republikon elemzése kitért arra is, hogy a válaszadók milyen motívumot sejtenek Orbán Viktor eddigi elzárkózása mögött – mit gondolnak, miért nem hajlandó a Fidesz elnöke elfogadni a kihívásokat. A választópolgárok megosztottak e kérdésben: több mint felük szerint Orbán fél attól, hogy a kormányzásával kapcsolatos kellemetlen kérdések kerülnének elő, de csak valamivel kisebb mértékben vélik úgy, hogy a kormányfő biztos a győzelmében, ezért megengedheti magának, hogy elkerülje a vitát.

 

Az adatfelvételt az Ipsos, az adatok elemzését a Republikon Intézet végezte. Az adatfelvételre március 20-21 között került sor, 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta jól reprezentálja a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét.

 

(fotó: compfight)

kutatás