Labdarúgás a politika fogságában

 
 
okt.
20.

Labdarúgás a politika fogságában

Ceglédi Zoltán
 

A magyar lakosság mintegy négyötöde ellenzi a stadionépítéseket és a labdarúgás kiemelt helyzetét. Kilencven százalékuk más területre fordítaná a stadionokra szánt pénzt: elsősorban az egészségügy fejlesztésére és munkahelyteremtésre - derül ki a Republikon Intézet legújabb elemzéséből.

20131020
Pártsemleges a szurkolás
A sporttámogatások ügye erősen átpolitizálódott: akár a futball kiemelt szerepéről, akár a stadionépítésekről van szó, az ellenzéki szavazók teljes elutasítása áll szemben a kormánypárti szavazók visszafogott, kisebbségi támogatásával. Bár a jobboldali pártok között magasabb a szurkolói arány, a mérkőzésre kilátogatók között a baloldali pártok szavazói is képviseltetik magukat. A Jobbik-szavazóknál különös kettősséget látunk: körükben a legmagasabb az aktív szurkolók aránya, de ha a futballal kapcsolatos támogatásról kell véleményt adniuk, akkor épp olyan elutasítóak, mint az ellenzék más pártjai.
 
A részletes elemzés letöltése (pdf)
 
A foci-kudarc érzése közös kormánypárti és ellenzéki oldalon
A sikertelen VB-selejtező szereplés után talán nem meglepő, hogy csak a népesség 9 százaléka véli úgy, hogy látszik a kiemelt támogatások eredménye, javult a magyar labdarúgás. Még a legoptimistább kormánypárti szavazóknak is csak az ötöde osztotta ezt az álláspontot, az ellenzéki pártok pedig egyöntetűen kudarcnak ítélik a kiemelt támogatások eredményességét.
 
 
Stadionépítések: egyértelmű ellenérzések a többségben
 A magyarok négyötöde a stadionépítésekre és felújításokra szánt pénzt más célokra fordítaná. Ebben egyetértés van a nem-kormánypárti szavazók között: az ellenzéki pártok és pártnélküliek egyaránt magas, 85-87 százalékban válaszoltak úgy, hogy másra kéne költeni a stadionokra elkülönített pénzt. Noha a kormánypártiak a stadionépítések folytatása nagyobb támogatottsággal bír, de itt is csak a kisebbség, e szavazók mintegy harmada-negyven százaléka áll ki a kormány futball-központú sportpolitikája mellett, felük viszont – az ellenzék túlnyomó többségéhez hasonlóan – elutasító azzal szemben. A stadionépítésre szánt összeget a lakosságnak csupán öt százaléka hagyná a sport területén, a többség az egészségügy fejlesztésére vagy munkahely-teremtés ösztönzésére fordítaná.
 
 
A kutatást a Republikon Intézet megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte, október 14-15 között, 500 fő telefonos megkérdezésével. A minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét.

elemzés, labdarúgás, stadion