Két választás egy napon 2024-ben: részvételi tendenciák

Az önkormányzati és az európai parlamenti választás részvételi adatainak összehasonlítása

 
 
okt.
13.

Két választás egy napon 2024-ben: részvételi tendenciák

Republikon Intézet
 

Nem a spórolás, hanem a politikai haszonszerzés vezette a Fideszt odáig, hogy második nekifutásra tényleg összevonja az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. A kormánypártok egy szólóban tartott EP-voksoláshoz képest a borítékolhatóan magasabb részvételt szavazatokra válthatják, de nem mindenhol az országban. Ha az ellenzék ügyes, akkor a nehézségek ellenére ő is profitálhat a helyzetből”  –  számolt be legújabb elemzésünkről elsőként a hvg360, melyben korábbi részvételi tendenciák alapján azt vizsgáltuk, milyen hatásai lehetnek az európai parlamenti és az önkormányzati választások összevonásának. 

A kutatás főbb megállapításai: 

- Elemzésünk szerint igazolható a feltevés, miszerint a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választás egy napon való tartása a magasabb várható részvétel miatt a Fidesznek kedvez.

- 2019-ben szinte azonos volt a Fidesz összesített eredménye a megyei jogú városokon kívül. Mivel a magasabb részvétel megnöveli a Fidesz szavazatok volumenét, így végső soron teljesül a tétel, miszerint az egy napon tartott szavazás kedvez a kormánypártnak.

- Ez a hatás elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyékben érvényesülhet.

- A megyei jogú városokban kisebb volt a különbség 2019-ben a két választási részvétel között, a magasabb önkormányzati választási részvétel Miskolcon,
Salgótarjánban, Szegeden és Szombathelyen az ellenzéknek kedvezett.

- Az összefüggés ezekben az esetekben ugyanakkor inkább fordított, a közös ellenzéki indulás miatt volt magasabb a részvétel. Amennyiben 2024-ben is létrejön a közös indulás a megyei jogú városokban, az újra erősítheti a részvételt.

- A megyei jogú városokban így az egy napon tartott választás nem a Fidesz tartalékait mobilizálná az EP választásra. Nem egyértelmű azonban, hogy a helyi ellenzékre szavazók automatikusan egy ellenzéki EP listára adnák majd a szavazatukat.

A teljes elemzés az alábbi linken olvasható!

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését az Európai Unió támogatja.