EP-választás a megyei jogú városokban

 
 
máj.
26.

EP-választás a megyei jogú városokban

Republikon Intézet
 

Az országos eredményeknek megfelelően a 23 megyei jogú város mindegyikében a Fidesz-KDNP nagyarányú győzelmét látjuk, a további helyezések megoszlása azonban már kevésbé egységes. 17 megyei jogú városban a Jobbik, míg 6 helyen az MSZP szerezte meg a legtöbb szavazatot. Az MSZP legerősebb városa Szeged lett, itt a szavazatok 23,9 százalékát kapta, míg a legerősebb jobbikos megyei jogú város Miskolc, a radikális párt itt 18,6 százalékkal végzett a második helyen.

Ami a három baloldali párt közötti állást illeti, az Együtt-PM minden megyei jogú városban az MSZP és a DK mögött végzett, városonként 5-10 százalékos eredményt elérve. A Demokratikus Koalíció ugyanakkor nyolc helyen előzte meg az MSZP-t – a szocialisták pedig tizenöt megyei jogú városban végeztek a DK előtt. Ami az LMP-t illeti, a zöldpárt egyedül Hódmezővásárhelyen tudott ötödik lenni (itt az Együtt-PM-et előzte), minden más városban a hatodik helyre került, 3,6-7,6 százalék közötti eredménnyel.

 

Bár a részvételi adatok jelentős eltérése miatt csak korlátozottan lehet összehasonlítani az országgyűlési és az EP-választás eredményét, néhány tendencia és következtetés levonható. A Fidesz-KDNP a megyei jogú városok többségében arányaiban erősebben szerepelt, mint az ország egészében, azaz ezekben a városokban jobban meg tudta tartani a szavazókat, jobban tudott mobilizálni, aminek eredményeképp a leadott érvényes szavazatokból nagyobb arányban részesült, mint az országgyűlési választásokon. Ezzel szemben az LMP ezekben a városokban rendre gyengébben szerepelt, mint áprilisban: mostani eredménye a városok kétharmadában az országos átlagot meghaladó mértékben marad el a parlamenti választáson látott eredménytől, különösen Szekszárdon (itt 9-ről 6 százalékra csökkent a párt támogatottsága) és Tatabányán, míg az eredményét lényegében csak Debrecenben őrizte és Szolnokon tudta javítani.  

 

Ami a baloldal eredményét illeti, amennyiben összeadjuk az MSZP, a DK és az Együtt-PM eredményét, úgy azt látjuk, hogy a megyei jogú városok mintegy felében az átlagosnál jobban, a másik felében az átlagosnál kevésbé tudtak megerősödni. Szinte százalékra pontosan egyforma eredményt értek el most és bő másfél hónapja Érden és Sopronban, viszont javítani tudtak a szegedi (36%-ról 42%-ra) és a miskolci eredményeiken (30%-ról 34%-ra). Végül, ami a Jobbikot illeti, a radikális párt is inkább rosszul teljesített a megyei jogú városokban, a legtöbb helyen több szavazót veszített, mint az országos átlag mutatja: különösen Miskolcon (29 helyett 19 százalék) és Kaposváron. A városi arányok azt is mutatják, hogy a Jobbik átlagosnál nagyobb gyengülése jellemzően a Fidesz átlagosnál magasabb erősödésével járt, a már említett Miskolc és Kaposvár mellett Tatabányán és Nyíregyházán is.

 20140526 01

Eredmények a megyei jogú városokban a 2014-es EP-választáson,

(sorrend a Fidesz-KDNP eredménye alapján)

 

elemzés