EP-választás 10 ezer fő feletti városokban

 
 
máj.
28.

EP-választás 10 ezer fő feletti városokban

Republikon Intézet
 

A május 25-i Európai Parlamenti választásokon 121 tízezer fő feletti város összesített eredménye nagyjából megközelíti az országos végeredményt: az itt leadott szavazatokból a Fidesz-KDNP 52, a Jobbik 16, az MSZP 11, a DK 10, az Együtt-PM 6,3 míg az LMP 4,4 százalékot szerzett.  A fővárosi kerületi és a megyei jogú városok eredményeinek elemzése után most a tízezer főnél népesebb települések eredményeit vizsgáltuk meg.

Egyetlen kivétellel mindenhol a Fidesz-KDNP pártlistája kapta a legtöbb voksot: Nyírbátort azonban – vélhetően az EP-listán szereplő Veres János helyi kötődésének köszönhetően – az MSZP a szavazatok 51 százalékával megnyerte.  Ami a többi 120 várost illeti, a helyek kétharmadán 50 százalék feletti eredményt ért el a kormánypárt. Figyelemreméltó, hogy az országgyűlési listás eredményekhez mennyire hasonlóan alakultak a párt erősségei és relatív gyengeségei: az áprilisi eredmények alapján kiemelt 10 legerősebb Fideszes város közül 9 került újra a legerősebb tíz közé, és a leggyengébb szereplést hozó 10 város közül szintén 9 lett ismét a lista végén. Mindez tehát a kormánypártok erős területi stabilitását jelenti.

 

A tízezer fő feletti településeken a Jobbik az országos átlagánál jobban szerepelt, mindez a baloldali pártok különindulásával együtt azt eredményezte, hogy 103 helyen végzett a második helyen. A Jobbik a Fideszénél nagyobb területi ingadozást mutat: több városban viszonylag jól tudta megőrizni-mobilizálni szavazóit és eredménye alig marad el az áprilisi szavazataránytól (szemben a párt országos eredményével). A térképre nézve világosan látszik, hogy ezek a városok kivétel nélkül Pest megyei települések. A párt viszont nagyot gyengült több olyan településen, ahol áprilisban még kiemelkedően jól szerepelt: Kisvárdán 28-ról 15 százalékra csökkent, Tiszaföldváron és Berettyóújfaluban 28-29 százalékról 17-re.

 

A külön induló három baloldali párt közül az országos helyezésnek megfelelően az MSZP szerezte a legtöbb harmadik, a DK a legtöbb negyedik, míg az Együtt-PM a legtöbb ötödik helyezést.  Az MSZP emellett tíz helyen lett második a Fidesz mögött, 15-21 százalékos eredménnyel, például Kazincbarcikán, Komlón, Tiszaújvárosban: ezek a települések egyébként az áprilisi választásokat összegző elemzésünkben a baloldal számára leginkább nyerhető városok között szerepeltek. A szocialista párt nagyon gyengén szerepelt viszont öt helyen: 5-8 százalékos eredménye itt azt jelentette, hogy csak a hatodik helyen végzett: az öt település mindegyike budapesti agglomerációs város (Budakalász, Pomáz, Budakeszi, Szentendre, Solymár).

 

A Demokratikus Koalíció három helyen tudott második erővé válni: Százhalombattán, Komáromban és Törökbálinton, 12-16 százalék közötti eredménnyel. A 121 tízezer fő feletti város harmadában ért el az MSZP-nél jobb eredményt, kétharmadukban a szocialisták mögött végeztek. Az Együtt-PM-el szemben viszont egyértelmű az előnyük, a DK 8 város kivételével rendre az Együtt-PM előtt végzett. Ami a Bajnai-párt eredményét illeti, négy helyen tudtak a Fidesz mögött másodikként szerepelni: Budaörsön, Budakeszin, Solymáron, Szentendrén – e négy város közül három egyébként azon városok közül került ki, ahol az MSZP csak a hatodik helyen végzett. Míg Budapesten az Együtt-PM kiemelkedően jól teljesített, a kisebb településtípusok felé haladva eredménye fokozatosan romlik, jól látszik ez ezekből az eredményekből is. A tízezer fő feletti városok közül 17 helyen hatodikként végzett: jellemzően kelet-magyarországi nagyvárosokról van szó, ahol a párt 1-4 százalékot ért csak el.  A baloldali pártok közül tehát ezekben a városokban alapvetően az MSZP a legerősebb: jellemzően Pest megyében szorult hátrébb, itt viszont több helyen – különösen az agglomerációban – csak az ötödik-hatodik helyen végzett. Az Együtt-PM a főváros Budához közel eső városaiban győzte le az MSZP-t, a többi helyen a DK szerepelt jobban.  

20140528 01 

1. táblázat:

Pártok helyezése a 2014-es EP választáson a 10 ezer fő feletti településeken. Egy-egy esetben holtverseny volt a harmadik és ötödik helyen, itt mindkét párthoz a harmadik ill. ötödik helyezést írtuk. Az LMP egy helyen hetedikként végzett, ezt külön nem tüntettük fel.


20140528 02

2. táblázat:
Eredmények a 2014-es EP-választáson, a Fidesz-KDNP eredménye alapján rendezve

elemzés