Főpolgármester-jelöltek szavazótábora

Megjelent a Republikon legújabb elemzése!

 
 
márc.
22.

Főpolgármester-jelöltek szavazótábora

Republikon Intézet
 

A Republikon legújabb elemzésében Karácsony Gergely és Vitézy Dávid szavazótáborának pártpolitikai összetételét vizsgáltuk.

Az elemzés főbb megállapításai: 

• Karácsony Gergely szavazói tábora a baloldali-liberális ellenzéki pártok támogatóiból adódik össze, míg Vitézy szavazóinak legnagyobb része Fidesz-KDNP szavazó. A volt államtitkár csak minimálisan képes felvenni ellenzéki szavazókat, leginkább a Kutyapárt körében van többlete. Az LMP támogatását sem tudja egyöntetűen maga mögött. Vitézy neve indulásának bejelentéséig többször a Fidesz potenciális jelöltjeként merült fel.

• Karácsony Gergely abszolút többséggel nyerne a választáson, Vitézy 22 százalékot, a Fidesz jelöltje, esetünkben Szentkirályi Alexandra 17 százalékot szerezne.

• Abban az esetben, ha nincs Fidesz-jelölt, Karácsony továbbra is 50 százalék feletti eredményt tudna hozni, a képviselet nélkül maradt Fidesz-KDNP szavazók pedig többnyire Vitézy Dávid, kisebb részben a Mi Hazánk Grundtner Andrása mögé sorakoznának fel.

• Összességében a főpolgármesteri szék lesz az ellenzéki tömb kisebb gondja, rossz szereplés kellene hozzá, hogy Karácsony elveszítse pozícióját. A lista, és ez által a közgyűlés ennél nagyobb fejfájást okoz, mert jelenlegi számításaink szerint a Kutyapárt nélkül nem lesz Karácsonynak közgyűlési többsége. A legnehezebb mégis a kerületek megtartása; bár ezek közgyűlési mandátummal nem járnak, egyáltalán nem mindegy, hány kerületi polgármesteri helyet tud az ellenzék megtartani, és milyen kerületi közgyűlés összetétel mellett.

A teljes elemzés az alábbi linken olvasható!

Eu Co Funded En 

A Republikon működését az Európai Unió támogatja.