Budapesti politikai áttekintés

Pártok és jelöltek helyzete a fővárosban az önkormányzati választások előtt

 
 
márc.
14.

Budapesti politikai áttekintés

Republikon Intézet
 

A Republikon Intézet legutóbbi budapesti kutatásában azt vizsgáltuk, milyen támogatottsággal rendelkeznek a pártok Budapesten, milyen mandátumeloszlásra számíthatnak a Fővárosi Közgyűlésben külön-külön indulásuk esetén, hogyan alakulhat a főpolgármester-jelölti küzdelem, illetve hogyan ítélik meg a választók az LMP-t, amely Vitézy Dávid személyében kihívót állíthat Karácsony Gergellyel szemben.

Főbb következtetések:

• Bár a pártok erősorrendje a fővárosban sok helyen megegyezik az országos eredményekkel, a Fidesz előnye jóval kisebb az ellenzéki pártokkal szemben. Szélsőjobboldali pártként nem meglepő módon a Mi Hazánk számottevően gyengébb Budapesten mint azon kívül, míg a Párbeszéd helyzete éppen fordított: az országos eredményéhez képest látványosan jobban szerepelhet a párt a fővárosban.

• A felmérés szerint ugyan a Fidesz-KDNP küldhetné a legtöbb képviselőt a Fővárosi Közgyűlésbe, még a Mi Hazánkkal együtt sem lenne meg a többsége; ezzel szemben az ellenzéknek inkább a Kétfarkú Kutya Párttal való együttműködés okozhatna gondot, amire pedig szüksége volna, hiszen az MKKP-é lehet a harmadik legnépesebb frakció a Közgyűlésben.

• A felmérés pontosságát erősen torzíthatja ugyan, hogy még nem tudjuk, ki lesz a kormánypártok főpolgármester-jelöltje, sem azt, hogy Vitézy Dávid indul-e akár az LMP, akár más jelöltjeként a fővárosban, mégis elmondható, hogy Karácsony Gergely magabiztosan vezet Budapesten. Vitézy számottevően rosszabbul szerepelne, ha fideszes jelölt is indulna a versenyben, mintha nem, ami arra enged következtetni, hogy Vitézy potenciális szavazóinak egy jelentős része a kormánypártok támogatói közül kerülne ki még akkor is, ha az LMP jelöltjeként szerepelne a szavazólapon.

• A budapestiek jelenleg az LMP-t közelebb érzik a kormányhoz, mint az ellenzékhez, amiben közrejátszik, hogy a fideszes kötődésű Vitézyt indítanák főpolgármester-jelöltként, és az is, hogy a párt az utóbbi hónapokban többször is hevesen bírálta korábbi szövetségeseit.

A teljes elemzés az alábbi linken érhető el!   

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését az Európai Unió támogatja.