Egyre több a bizonytalan szavazó, befagytak a pártpreferenciák

A Republikon Intézet októberi pártpreferencia-kutatása

 
 
nov.
07.

Egyre több a bizonytalan szavazó, befagytak a pártpreferenciák

Republikon Intézet
 

"Háromból egy választónak nincs pártja, a Fidesz-tábor hónapok óta tartó lemorzsolódása megtorpant, a Momentum népszerűsége féléves mélyponton van." – számolt be a Republikon Intézet legfrissebb kutatásáról a Telex.

 

 A kutatás fő megállapításai:

Októberben kis mértékben változtak a pártpreferenciák. A Fidesz-KDNP továbbra is 29 százalékon áll a teljes népesség körében, a pártválasztók körében 1 százalékponttal erősödött, 43 százalék szavazna a pártra.

A DK változatlanul 12 és 18 százalékon áll a teljes népesség és pártválasztók között.

A Mi Hazánk tartja magát 7 és 10 százalékon, továbbra is az ellenzék második legerősebb pártja. A Momentum támogatottságának csökkenésével egyre magabiztosabb a Mi Hazánk pozíciója.

A Momentum támogatottsága 1-1 százalékponttal csökkent a teljes népesség és a pártválasztók körében is, jelenleg 5 és 7 százalék szavazna a pártra. Ez féléves negatív csúcs a párt nyári erősödése után.

A Momentummal fej-fej mellett haladó MKKP támogatottsága szintén 1-1 százalékponttal csökkent, így a Kutyapárt is a teljes népesség 5, a pártválasztók 7 százalékát győzte meg.

Az LMP az egyetlen párt, amely hibahatáron belül erősödni tudott, 1-1 százalékponttal, így 3 és 5 százalék szavazna a pártra, jelenleg bejutna a parlamentbe.

Az MSZP továbbra is a teljes népesség 3, a pártválasztók 5 százalékának támogatásával bír, továbbra is bejutna a parlamentbe.

A Jobbik támogatottsága nem változott októberben, a szavazatok 2, illetve 3 százalékával bír a párt. A Párbeszéd továbbra is 1 százalékon áll a teljes népességben, 2 százalékon a pártválasztók körében. Ezen pártok jelenleg nem jutnának a parlamentbe.

A bizonytalanok tábora tovább bővült októberben, 32-ről 33 százalékra.

A pártpreferenciák nehezen mozdulnak az elmúlt hónapokban, egyfajta vihar előtti csend állapotában vagyunk. A hivatalos kampányidőszak év elején kezdődik, persze a pártok már ráfordultak a kampánystartra, jelöltekről, összefogásról és annak hiányáról érkeznek hírek, amelyek nagy mértékben befolyásolhatják a pártok népszerűségének alakulását. A budapesti ellenzéki összefogás körüli bizonytalanság még nem mutatkozhatott meg ezekben az adatokban, de a pártok fővárosi stratégiája hatással lesz az országos támogatottságukra is.

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült október 17-24 között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

A kutatási prezentáció EZEN A LINKEN tekinthető meg!

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését 2018-23 között az Európai Unió programja támogatja.