Nő a kiábrándultak száma, minden harmadik választónak nincsen pártja

A Republikon Intézet szeptemberi pártpreferencia-kutatása

 
 
okt.
09.

Nő a kiábrándultak száma, minden harmadik választónak nincsen pártja

Republikon Intézet
 

"Tovább csökkent a Fidesz népszerűsége, de több ellenzéki párt is vesztett szavazókat. Ezzel párhuzamosan egyre több választó nem talál magának pártot, egyéves csúcson a bizonytalanok aránya" – számolt be a Republikon Intézet legfrissebb kutatásáról a Telex.

 

 A kutatás fő megállapításai:

 

Szeptemberben hibahatáron belül csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében, a párt egy százalékpontot veszített népszerűségéből, jelenleg 29 százalék szavazna rá. A pártválasztók között változatlanul 42 százalék a kormánypártok támogatottsága. Ez illeszkedik az elmúlt egy év negatív trendjéhez, 2022. október óta 6-6 százalékpontot veszített a Fidesz-KDNP népszerűségéből a teljes népesség és a pártválasztók körében.

A DK a teljes népességben változatlanul 12 százalékon áll, a pártválasztók körében egy százalékponttal nőtt a támogatottsága, 18 százalék szavazna a pártra. Jelenlegi támogatottsága lényegében megegyezik az egy évvel ezelőtt mért értékkel, azaz a DK 2022 óta nem tudta felülmúlni önmagát.

A Momentum támogatottsága az utóbbi hónapok pozitív alakulása után szeptemberben egy százalékponttal csökkent a teljes népességben, és két százalékponttal a pártválasztók között. Jelenleg 6 és 8 százalék szavazna a pártra.

A Mi Hazánk támogatottsága nem változott szeptemberben, a teljes népesség 7, a pártválasztók 10 százaléka szavazna a pártra, azonban a Momentum pillanatnyi visszaesése révén a Mi Hazánk ismét az ellenzék második legerősebb pártjává nőtte ki magát. Ezt a népszerűségi szintet a párt az elmúlt egy évben nem tudta meghaladni, viszont a 10 százalékos személyes csúcsot második hónapja képes volt megtartani.

Az MKKP szeptemberben utolérte a Momentumot. A párt támogatottsága több hónapja felfelé ívelő pályán állt, ez szeptemberben folytatódott: 1-1 százalékponttal erősödött a Kutyapárt, jelenleg a teljes népesség körében 6, a pártválasztók között 8 százalék a támogatottsága, azaz utolérte a Momentumot. A párt egy év alatt 4, illetve 6 százalékponttal erősödött, ezzel az elmúlt év legnagyobb nyertese.

Az MSZP támogatottsága a teljes népességben változatlanul 3 százalék, a pártválasztók körében egy százalékponttal nőtt, 5 százalékra, azaz ismét elérte a parlamenti küszöböt.

A Jobbik, az LMP és a Párbeszéd jelenleg nem jutna be a parlamentbe. A Jobbik támogatottsága több hónapos stagnálás után 1-1 százalékponttal esett vissza, jelenleg 2, illetve 3 százalék szavazna a pártra. Az LMP támogatottsága szeptemberben egy százalékponttal csökkent a teljes népesség körében, a pártválasztók körében változatlan, jelenleg 2, illetve 4 százalék szavazna a pártra. A Párbeszéd támogatottsága egy százalékpontra esett vissza a teljes népesség körében, a pártválasztók körében továbbra is a szavazatok 2 százalékával bír.

A bizonytalanok aránya nagy mértékben növekedett szeptemberben, 28-ról 32 százalékra, ez egyéves csúcs. Ebben a hónapban több párt is veszített kisebb mértékben szavazatokat, a Fidesz-KDNP, a Momentum, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd. Ezek hibahatáron belüli eltérések, amelyek köré nem érdemes elméleteket szőni. A Fidesz-KDNP esetében ez egyéves trendbe illeszkedik, a Momentum esetében azonban nincs egyértelmű magyarázat, tekintve, hogy Gelencsér Ferenc pártelnök parlamenti elszólásán kívül nem kapott negatív sajtót a párt. Az LMP támogatottsága az elmúlt hónapokban stagnált, most kissé csökkent, jelenleg leginkább az Ungár-Orbán ügy kavarta fel a port a párt körül, de nem garantált, hogy itt ok-okozati kapcsolat áll fenn. A Jobbik esetében nem tekinthetünk el a ténytől, hogy a 2022-es pártelnök után immár a 2018-as elnök is saját pártot alapított, ami tovább tördelheti a sokszorosan megtört szavazói tábort.

Az elmúlt egy évben valamelyest átrendeződött a magyar politikai erőtér. A legjelentősebb trendek közé tartozik a Fidesz-KDNP fokozatos népszerűségvesztése, melynek oka részben a válság, ami a globális szinten jelentős, Magyarországon tragikus méreteket öltött, részben pedig a kormány körüli botrányok, beleértve a kétes külpolitikai és külgazdasági orientációt, az oktatás helyzetét vagy a megkérdőjelezhető hatékonyságú válságkezelést.

Fontos mozzanat továbbá, hogy a két „protest-párt”, a Mi Hazánk és az MKKP szavazói lassan a pártválasztók egyötödét teszik ki, gyakorlatilag a DK után a két legerősebb ellenzéki párttá nőtték ki magukat. Egyre messzebb találjuk magunkat a kétpártrendszerre hajazó állapottól, melynek irányába egyértelműen tendált a magyar politika a 2022-es választások előtt. A kiábrándult magyar szavazók alternatívák után kutattak a két választás között kialakult vákuumban, ami új támogatókat vonzott a Mi Hazánk és főleg a Kutyapárt táborába. A protest-pártok a két politikai tömbön kívül helyezkedve, bár az önkormányzati választáson hátrányos helyzetben vannak, az EP választáson sikeresen szerepelhetnek.

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült szeptember 18-25 között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

 

A kutatási prezentáció EZEN A LINKEN tekinthető meg!

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését 2018-23 között az Európai Unió programja támogatja.