Budapesti politikai helyzetkép

Pártpreferencia és ellenzék iránti elvárások a fővárosban

 
 
szept.
22.

Budapesti politikai helyzetkép

Republikon Intézet
 

Budapest politikai értelemben ellenzéki fellegvár. Bármely választási térképet vennénk figyelembe az elmúlt évtizedből, egyből szembetűnik a narancssárga térkép közepén tátongó lyuk, ez a főváros. Egyfelől Budapest egyre „ellenzékibb”, ha azt vesszük figyelembe, hogy 2019 óta ellenzéki főpolgármestere és közgyűlési többsége van a városnak, és a 2022-es országgyűlési választáson több egyéni körzetet is elhódított az ellenzék a kormánypártoktól; másfelől viszont 2022-ben az ellenzék listás szereplése alulmúlta 2018-as önmagát Budapesten, tehát bizonyos szempontból visszaesésről is beszélhetünk. Az ellenzéki pártok és jelöltek között is a Budapestért folytatott verseny a legintenzívebb, hiszen a fővárosi jelöltséget lehet a legnagyobb eséllyel mandátumra váltani. Éppen ezért fontos a 2024-es duplaválasztásra készülve, hogy felmérjük a pártok és főpolgármester-jelöltek közti erőviszonyokat Budapesten, és feltérképezzük a szavazóknak az ellenzéki politika iránt támasztott elvárásait. Ezt kíséreltük meg a Republikon Intézet legújabb kutatásában.

A kutatás főbb megállapításai:

A budapestiek kevesebb mint egyharmada szavazna a kormánypártokra egy országgyűlési választáson, miközben a baloldali-liberális pártok jobban teljesítenek az országos támogatottságuknál. A jobboldali pártok, a Jobbik és a Mi Hazánk kevéssé népszerűek a fővárosban.

Jelenleg Karácsony Gergely nyerné a főpolgármester-választást, a pártválasztók 50 százaléka szavazna rá. Amennyiben Szentkirályi Alexandra indulna a főpolgármester-választáson, a pártválasztók 43 százaléka támogatná. A volt főpolgármester-helyettesnek a kormánypárti szavazók körén túl van némi választói többlete.

Az ellenzéki szavazók több mint háromnegyede együttműködést vár el a pártoktól mindkét választáson. Bár az ellenzéki pártok között még nincs végleges megállapodás, a budapesti ellenzéki választók egyértelműen szeretnék, ha az ellenzék együttműködne, és nem tesznek különbséget az EP- és önkormányzati választások között ebben a tekintetben. 

Az ellenzéki válaszadók 87 százaléka azt szeretné, ha az ellenzék inkumbens, azaz hivatalban lévő polgármesterei újra indulnának a kerületeikben.

A fővárosi ellenzékiek kétharmada szeretné, ha az ellenzéki együttműködésbe a kisebb pártokat is bevonnák.

A teljes elemzés EZEN A LINKEN olvasható!

 

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését az Európai Unió támogatja.