A Fidesz-KDNP támogatottsága tovább csökken, egyéves csúcson a Momentum

A Republikon Intézet augusztusi pártpreferencia-kutatása

 
 
szept.
12.

A Fidesz-KDNP támogatottsága tovább csökken, egyéves csúcson a Momentum

Republikon Intézet
 

Augusztusban tovább csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, míg az ellenzéki térfélen a Momentum, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt növelni tudta a szavazótáborát júliushoz képest” – számolt be a Republikon Intézet legfrissebb kutatásáról a Telex.

A kutatás megállapításai:

Augusztusban tovább csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága. A teljes népességben egy, a pártválasztók körében két százalékpontot veszített a párt, jelenleg 30, illetve 42 százalék szavazna a pártra. Míg továbbra is erős a Fidesz-KDNP, a tartós válság látható-érezhető nyomot hagy a kormánypártok népszerűségén.

A DK népszerűsége a júliusi erősödés után csökkent augusztusban, a teljes népesség körében egy, a pártválasztók körében két százalékpontot veszített, jelenleg 12 és 17 százalék a támogatottsága. A DK továbbra is az ellenzék legerősebb pártja, azonban jelenleg úgy tűnik, a párt nem tud érdemben erősödni, nem éri el a pártválasztók körében 20 százalékos, januári csúcsát.

A Momentum támogatottsága ismét nőtt, a teljes népességben egy, a pártválasztók körében két százalékponttal, jelenleg 7 és 10 százalék szavazna a pártra, amely egyéves csúcsot jelent. A párt az oktatásra és Donáth Anna személyére épülő kampánya segített a Momentumnak napirenden maradnia, valamint az augusztus 20-ai ünnep és Erdogan török elnök magyar látogatása kapcsán is kivívták a média figyelmét. A Momentum továbbra is a második legerősebb ellenzéki párt, szoros versenyben a Mi Hazánkkal.

A Mi Hazánk nem adja könnyen a helyezését, hónapok óta először nőtt a támogatottsága, a teljes népességben egy, a pártválasztók körében két százalékkal, jelenleg a Momentummal fej-fej mellett, 7 és 10 százalékos népszerűségi szinten áll. A párt meglehetősen aktív, tüntetést indítványoztak a Büntető Törvénykönyv szigorításáért, felszólaltak a vendégmunkások bevándorlása ellen, és oltásellenes közönségtalálkozót is szerveztek, így a médiában biztosítva volt a láthatóságuk augusztusban.

Az MKKP tovább erősödött, a teljes népesség 5, a pártválasztók 7 százaléka szavazna a pártra. A Kutyapárt támogatottsága pozitívan alakul, azonban a párt szavazóinak relatíve alacsony a választási részvételi hajlandósága, így nem könyvelhető előre a jó szereplés 2024-ben.

Az MSZP támogatottsága csökkent augusztusban, 1-1 százalékponttal, a teljes népesség 3, a pártválasztók 4 százaléka szavazna a pártra.

A Jobbik és az LMP változatlanul 4-4 százalékos támogatottsággal bír mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében, a Párbeszéd továbbra is a szavazatok 2-2 százalékát tudhatja magáénak.

A bizonytalanok aránya augusztusban is 28 százalék.

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült augusztus 16-23 között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

 

A kutatási prezentáció EZEN A LINKEN tekinthető meg!

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését az Európai Unió támogatja.