Továbbra is jelentős a Fidesz-KDNP támogatottsága

A Republikon Intézet júliusi pártpreferencia-kutatása

 
 
aug.
08.

Továbbra is jelentős a Fidesz-KDNP támogatottsága

Republikon Intézet
 

„A Fidesz népszerűségét a 20 százalék fölötti infláció sem tudja megtépázni” – számolt be elsőként a Republikon Intézet legfrissebb, júliusi kutatásáról a Telex.

A kutatás megállapításai:

Júliusban tovább csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, 2-2 százalékponttal a teljes népesség és a pártválasztók körében is. Jelenleg 31, illetve 44 százalékon áll a támogatottságuk. Az utóbbi időszakban számos olyan intézkedést hozott a kormány, ami árthat a népszerűségének, beleértve többek között a státusztörvény elfogadását, az árstop kivezetését vagy a családtámogatási rendszer átalakítását. Mindezt tetézi a kedvezőtlen gazdasági helyzet, amelyben szintén szerepe van a kormány gazdaságpolitikájának. Ettől függetlenül kampányidőszakon kívül jellemző, hogy a kormánypárt támogatottsága csökken, majd a választásokhoz közeledve növekszik. Az enyhe visszaesés ellenére a pártok versenyét továbbra is magabiztosan vezeti a Fidesz-KDNP.

A DK támogatottsága az utóbbi hónapokban kis mértékben visszaesett, azonban júliusban 1 százalékkal erősödtek a teljes népesség, 2 százalékkal a pártválasztók körében. A DK változatlanul az ellenzék legerősebb pártja, jelenleg a teljes népesség 13 százaléka, a pártválasztók 18 százaléka szavazna a pártra.

A Momentum támogatottsága nem változott az elmúlt hónapban, továbbra is a teljes népesség 6, a pártválasztók 9 százaléka szavazna a pártra.

A Mi Hazánk támogatottsága hibahatáron belül, 1-1 százalékponttal növekedett a teljes népesség és a pártválasztók körében is, jelenleg 6, illetve 8 százalék szavazna a pártra. Kisebb kilengések jellemzik az elmúlt időszakban a Mi Hazánk népszerűségét, összességében viszont hasonló szinten maradt a támogatottsága, egyelőre nem tud a 2022 év végi önmagához felérni, vagy visszaszerezni második helyét az ellenzéki erősorrendben a Momentumtól.

Az MKKP támogatottsága a teljes népesség körében 1 százalékkal csökkent, viszont a pártválasztók körében változatlan, jelenleg 4, illetve 6 százalék szavazna a pártra, ezzel megőrizte parlamenti bejutó helyét.

Az MSZP támogatottsága szintén nem változott, a párt a teljes népesség 4, a pártválasztók 5 százalékának támogatására számíthatna egy most vasárnapi választáson.

Az LMP támogatottsága a teljes népesség körében változatlan, a pártválasztók körében 1 százalékponttal csökkent, jelenleg 3, illetve 4 százalék szavazna a pártra. • A Jobbik támogatottsága nem változott, továbbra is 3, illetve 4 százalékos a népszerűsége.

A Párbeszédre továbbra is a teljes népesség és a pártválasztók 2-2 százaléka szavazna.

A bizonytalanok aránya 28 százalékra nőtt.

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült július 14-25. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

A kutatási prezentáció EZEN A LINKEN tekinthető meg!

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését az Európai Unió támogatja.