Hogyan vezessünk egy országot?

Az ideális kormányzás – választói szemmel

 
 
júl.
20.

Hogyan vezessünk egy országot?

Republikon Intézet
 

Ha kíváncsiak vagyunk, hogy melyik pártot szeretnék kormányon látni a magyar választók, viszonylag egyszerűen felmérhető. A választók többsége tudja, kire szavazna, és erről gyakran nyilatkoznak is közvélemény-kutatásokban, interjúkban. Ha azonban nem arra vagyunk kíváncsiak, milyen színű a magyarok szerint az ideális kormány, hanem arra, hogy milyen elvekhez tartja magát, sokkal kevesebb információ áll a rendelkezésünkre. Sok kutatás foglalkozik a magyar választók pártpreferenciájával, szakpolitikai véleményével, de kevés szó esik arról, milyen kormányzási elvekkel értenek egyet. Amodern demokráciák elvileg hasonló alapelvekre, demokratikus minimumra épülnek, de nincs két ugyanolyan ország, és egyes elvek eltérő hangsúllyal jelennek meg különböző országok politikai kultúrájában, legyen szó akár a kormányzás módjáról vagy a választók elvárásairól. Mennyire fontos például a hagyományok megőrzése? Érdemes feladni érte az ország fejlődését? Fontos-e, hogy az állam szolidáris legyen, vagy mindenki a saját sorsáért felelős? Egyáltalán mennyire fontos, hogy a kormány betartsa az ország törvényeit? Szentesíti a cél az eszközt? Összességében mennyire gondolkodunk különbözően az ideális kormányzásról? Van összefüggés a választók pártpreferenciája és a kormányzással kapcsolatos felfogása között? Van olyan társadalmi minimum, amiben egyet tudunk érteni? Erre keresi a választ a Republikon Intézet legújabb elemzése.

Kutatásunkban azt vizsgáltuk, mennyire azonosulnak a válaszadók egyes kormányzási elvekkel. 1-től 5-ig terjedő skálán fejezhették ki, mennyire értenek egyet az általunk megadott állításokkal, amelyek mindegyike egy-egy alapvető kormányzási filozófiához kapcsolódik. Olyan kormányzási elveket választottunk, amelyek véleményünk szerint megfelelően lefedik a választókban felmerülő különböző elvárásokat és értékrendeket; így végül hat alapvető elv társadalmi beágyazottságát vizsgáltuk: tekintélyelvűség, jogállamiság, individualizmus, szolidaritás, haladás és hagyomány.

A kérdés segítségével meg tudjuk alkotni azt a kormányzati profilt, ami az egyes választói csoportok számára kívánatos. Össze tudtuk hasonlítani továbbá az általunk vizsgált hat kormányzási elv egymáshoz viszonyított fontosságát a magyar társadalomban, illetve a kormánypárti és ellenzéki szavazók egymáshoz, valamint a teljes népességhez viszonyított elvi beállítottságát.

 

Az elemzés INNEN tölthető le!

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését az Európai Unió támogatja.