Április nyertese a Kutyapárt, a DK visszaesett, a Fidesz stagnált

A Republikon Intézet áprilisi pártpreferencia-kutatása

 
 
máj.
15.

Április nyertese a Kutyapárt, a DK visszaesett, a Fidesz stagnált

Republikon Intézet
 

"A Fidesz jóformán stagnált, a DK visszaesett, az áprilisi hónap nagy nyertese pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt volt -  emeli ki a Republikon áprilisi közvélemény-kutatásából az eredményeket elsőként közlő telex.hu.

A kutatás megállapításai 

• Áprilisban változatlanul 34 százalékon állt a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében. A pártválasztók körében 48 százalék a pártkoalíció támogatottsága, egy százalékponttal magasabb, mint márciusban. Ahogyan az elmúlt időszakban megfigyelhettük, a Fidesz-KDNP téli visszaesése után stabilizálódni tudott, áprilisban még minimálisan nőtt is a támogatottsága. Az adatfelvétel idejéig nem látható olyan esemény, ami jelentősen befolyásolta volna ezt. Fontos megjegyezni, hogy a kutatás többek között a pápa budapesti látogatása, a tanár-diák tüntetések eldurvulása, vagy Budaházy György szélsőjobboldali terrorista szabadlábra helyezése előtt zajlott, így ezen események vélt vagy valós, közvéleményre gyakorolt hatását a számok nem tükrözhetik.

• A DK támogatottsága változott leginkább ebben a hónapban, méghozzá negatív irányba: a teljes népesség körében 2, a pártválasztóknál 3 százalékpontot esett a párt támogatása, jelenleg 12, illetve 17 százalék szavazna a pártra. A méréseink alapján negyed éve stagnáló párt esetében először mért visszaesést intézetünk a 2022. áprilisi választás óta. Nehéz megfogni mi okozhatta ezt a hirtelen visszaesést, hiszen kevés ügyben látszódott a DK ebben a hónapban. Talán arra reagáltak rosszul a választók, hogy Gyurcsány Ferenc és a DK nyíltan támadta az ellenzékiek körében népszerűnek mondható Karácsony Gergely főpolgármestert és belengette, hogy ellenjelöltet indítana Budapesten, ami veszélyeztetheti az ellenzéki tömb pozícióját a fővárosban.

• A Momentum támogatottsága a márciusi fellendülést követően kis mértékben visszaesett, 1-1 százalékpontot veszítettek mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében, jelenleg 5, illetve 7 százalék szavazna a pártra. Az elmúlt időszakban a Momentum politikusai leginkább a kordonbontásokkal kapcsolatban tűntek fel a médiában, illetve a tanár-diák tüntetések környékén igyekeztek láthatóságot szerezni, miközben folytatódik a Donáth Annára építő kampány is. Az elkövetkező hónapokban fog igazán látszódni, beválik-e a párt jelenlegi stratégiája.

• A Mi Hazánk továbbra is stagnál, a teljes népesség körében 1 százalékponttal csökkent a támogatottsága, 5 százalék szavazna rá, a pártválasztók körében változatlanul 8 százalékpontos támogatottsággal bír. A párt továbbra sem tudja reprodukálni a korábbi, 2022 végén mért támogatottsági szintjét, ahogyan azt sem állíthatjuk magabiztosan, hogy a népszerűségük negatív trendje megállt vagy megfordult volna.

• A kisebb ellenzéki pártok körében nem sok változást figyelhetünk meg áprilisban, az MSZP továbbra is 3 százalékon áll a teljes népesség, 5 százalékon a pártválasztók között, tehát most is bejutna a parlamentbe; Az LMP változatlanul 3, illetve 4 százalékos támogatottsággal bír, a Párbeszéd szintén stagnál, 1 és 2 százalékon. A Jobbik hosszú idő után először minimális, 1-1 százalékpontos erősödést mutatott, amivel 3 és 4 százalékos támogatottságot tudhat magáénak.

• Az MKKP az áprilisi hónap nyertese, a teljes népesség körében 1, a pártválasztók körében 2 százalékponttal nőtt a párt támogatottsága, így 4 és 5 százalékon áll. Ez azt jelenti, hogy most először eléri a parlamenti küszöböt. Természetesen visszatérő tapasztalat, hogy a szavazás napján hajlamos alulszerepelni a párt, de semmiképpen nem elvitatható, hogy 2022 április óta többnyire felfele ívelő pályán van a kutyapárt támogatottsága.

 

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült április 21-28. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

 

A kutatási prezentáció INNEN tölthető le!

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését az Európai Unió támogatja.