A Fidesz magszavazók 20 éve

A Fidesz elkötelezett szavazóinak társadalmi háttere és szakpolitikai véleményei 2002 és 2021 között

 
 
ápr.
28.

A Fidesz magszavazók 20 éve

Republikon Intézet
 

"Orbán Viktornál egy kicsit fiatalabb, jellemzően vidéki, érettségizett, templomba ritkán járó, a bevándorlókat a melegeknél is jobban elutasító a tipikus fideszes magszavazó. Ők – egyre nagyobb arányban nők – azok, akikre az elmúlt 20 évben ellenzékben vagy kormányon, de mindig, minden körülmények között számíthatott Orbán, ám velük már egyre kevésbé tud választást nyerni. Pedig a magszavazók nagyon hűségesek, és szerintük az egészségügy és az oktatás is egyre jobb."  - írja a HVG360 legújabb elemzésünk kapcsán, amely a Fidesz magszavazóit veszi górcső alá.

Az elemzés főbb megállapításai:

-Elemzésünkben a Fidesz magszavazóit – olyan választók, akik két választás között is erős kötődéssel rendelkeznek a párt felé – vizsgáltuk 2002 és 2021 között társadalmi hátterük és kulturális jellemzőik, szakpolitikai véleményük alapján.

-Lényeges, hogy az elemzésben vizsgált magszavazói csoport nem fedi le teljes mértékben a Fidesz szavazótáborát. A 2022-es választások során az összes választójogosult 39 százaléka szavazott a Fideszre, azonban a magszavazók aránya a teljes népességhez viszonyítva 2021-ben csupán 19 százalék volt. A Fidesz választási győzelmében tehát jelentősebb a peremszavazók szerepe 2022-ben.

-Az általános politikai szociológiai tendenciáknak megfelelően a magszavazók a peremszavazókhoz képest magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, lakóhely alapján nem tekinthetőek kifejezetten kistelepülési választóknak.

-A nemi arányok változásán a nők javára és az emelkedő átlagéletkoron kívül más egyértelmű, lényeges változás a Fidesz tábor esetében nem fedezhető fel. A vizsgált 20 év alatt kisebb nagyobb mozgások jellemzőek a lakóhely, végzettség, kulturális és szakpolitikai tekintetben.

-Az adatok arra utalnak, hogy a Fidesz magszavazók az általános politikai elégedettségük alapján nyilvánítanak véleményt az adott szakpolitikai kérdésben, így az oktatás és az egészségügy helyzete kapcsán.

-A Fidesz politikája, a konfliktusok generálása, a felülről végzett mozgósítás így inkább fenntartja a szimpatizánsok, magszavazók figyelmét, elköteleződését, semmint befolyásolná véleményüket a vizsgált kérdésekben. A Fidesz politikai teljesítménye ebben a tekintetben a tábornak való megfelelés, a tábor egyben tartása.

-A nemi arányok tekintetében 2002-ben kiegyensúlyozott volt a Fidesz magszavazóinak tábora, a 2020-as évek elejére azonban kifejezetten női párt lett.

-A 2002 és 2021 közötti időszakban több mint 10 évvel nőtt a Fidesz magszavazóinak átlagéletkora. A 2002-es adatfelvétel szerint 43 év volt az átlagéletkoruk, ami 2021-ben már 54,6 év volt.

-A Fidesz magszavazóinak 44,6 százaléka lakott falun vagy községben 2002-ben, amely arány 2021-ben 37,7 százalék. A nagyvárosi Fidesz szimpatizánsok aránya a 2002-es eredményekhez képest 2021-ben 6 ponttal 24 százalékra nőtt.

-A Fidesz magszavazók döntő többsége, a 2002 és 2021 közötti időszakban 74-82 százaléka középfokú végzettséggel rendelkezik. A főiskolát, egyetemet végzettek aránya 2002-ben és 2021-ben szinte azonos, 16,4, ill. 16,5 százalék.

-A korszak elején a Fidesz szimpatizánsok 26,7, a végén 26,9 százaléka járt legalább havonta egyszer templomba.

-A melegekkel, leszbikusokkal szemben egyfajta semleges álláspontot képviselnek a vizsgált időszak elején, valamint a végén is.

-Noha a bevándorlás nem volt kézzelfogható jelenség 2015-öt megelőzően, a Fidesz elkötelezett támogatói korábban sem gondolták, hogy az jót tesz az országnak.

-Az Európai Parlamentben való bizalom tekintetében sem fedezhető fel lényeges különbség 2002 és 2021 között, holott a Fidesznek sok konfliktusa van az Európai Parlamenttel az utóbbi évtizedben. A Fidesz magszavazók megítélése szerint 2006 óta folyamatosan javul az oktatás és az egészségügy állapota

A teljes kutatás ITT érhető el.

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését az Európai Unió támogatja.