Stabilizálódott a Fidesz támogatottsága márciusra, erősödött kicsit a Momentum

A Republikon márciusi közvélemény-kutatása

 
 
ápr.
03.

Stabilizálódott a Fidesz támogatottsága márciusra, erősödött kicsit a Momentum

Republikon Intézet
 

"Stabilizálódott a Fidesz-KDNP támogatottsága márciusban az előző hónapokhoz képest: a kormánypártok 34 százalékon állnak a teljes népesség, 47 százalékon pedig a pártválasztók körében" -  emeli ki a Republikon márciusi közvélemény-kutatásából az eredményeket elsőként közlő telex.hu.

 

A kutatás megállapításai 

Márciusban a Fidesz-KDNP 34 százalékon áll a teljes népesség, 47 százalékon a pártválasztók körében. A DK negyedéve változatlanul 14 százalékos támogatottsággal bír a teljes népességben, a pártválasztók körében továbbra is 20 százalék szavazna rá. A Momentum tudott leginkább erősödni a hónapban, 2-2 százalékponttal, 6 és 8 százalékra. A Jobbik változatlanul 2 és 3 százalékon áll a teljes népesség és pártválasztók körében. Az MSZP és a Párbeszéd is 1-1 százalékpontot veszített támogatottságából a hónapban, az MSZP 3 és 5, a Párbeszéd 1 és 2 százalékon állnak. Az LMP ebben a hónapban nem érte el a parlamenti küszöböt, a pártválasztók 4 százaléka szavazna a pártra, a teljes népességben továbbra is 3 százalék támogatja őket. Az MKKP 3-3 százalékon áll, a Mi Hazánk 1-1 százalékpontot erősödött, a teljes népesség 6, a pártválasztók 8 százaléka voksolna rájuk. A bizonytalanok aránya csökkent, 31-ről 28 százalékra.

A 2022-es országgyűlési választás évfordulóján Intézetünk megvizsgálta, hogyan alakult a pártok támogatottsága az elmúlt egy évben. Bár a pártok népszerűsége állandóan változik, és minden hónapnak vannak politikai értelemben vett ’nyertesei’ és ’vesztesei’, az elmúlt időszakban stabilizálódott a magyar pártrendszer, a kormánypárt és az ellenzék egymáshoz viszonyított helyzete kevéssé változott. Ennek ellenére tavaly áprilishoz viszonyítva azért módosult a politikai erőtér

Az elmúlt év válságos időszakát tekintve nem csoda, hogy a Fidesz-KDNP veszített a legtöbbet a támogatottságából egy év alatt. A pártválasztók körében 9 százalékpontot veszítettek egy év alatt. Ettől függetlenül továbbra is stabilan vezeti a népszerűségi versenyt, és ha most tartanánk országgyűlési választásokat, nagy eséllyel kormányon maradnának.

Az elmúlt év legnagyobb nyertese a DK, akik 8 százalékkal erősebbek a pártválasztók körében, mint egy évvel ezelőtt. Többek között a folyamatos átigazolásoknak és a következetes médiajelenlétnek köszönhető ez a változás.

A mostanra feloszlott hatpárti összefogás pártjai közül a DK mellett egyedül az LMP tudott erősödni az elmúlt évben. A párt meg tudta határozni önmagát, mint a jelenlegi politikai elit ellenzéke, és zöld alternatívapártként erősödni tudott.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik az elmúlt év legnagyobb vesztese, belső harcok közepette elveszítette korábbi pártelnökét és miniszterelnök-jelöltjét, Jakab Pétert, a frakción belül is problémái akadtak, és a pártpreferencia versenyben egy év alatt 3 százalékpontot esett vissza. Nehéz terepen játszik a Jobbik, ugyanis a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk is elszívott szavazókat a párttól, és Jakab Péter egyszemélyes projektje tovább tördelheti a volt Jobbikos szavazókat.

A Párbeszéd a másik párt, amely elesett szavazóktól az elmúlt évben. Az országgyűlési választáson erején felül teljesítő párt ismét frakciót tudott alapítani, azóta azonban visszaesés tapasztalható a támogatottságukban. Új irányt vett a párt, amivel látszólag nem csak szavazókat, de néhány párttagot is elveszített, és bár az akciók, amelyekben részt vettek kaptak médiafigyelmet, ezeket a szavazók nem a Párbeszéddel, hanem a Szikrával azonosítják és leginkább Tordai Bence és Jámbor András látszódtak.

Az ellenzéken belül jelentős még a Mi Hazánk megerősödése a választások után, a pártválasztók körében 4 százalékkal erősebbek, mint 2022 áprilisában. Korábban 10 százalék körülire saccoltuk a pártválasztók körében azt a plafont, amit a Mi Hazánk egyelőre nem tudott megugrani, ettől jelenleg három százalékpont választja el a pártot. A szélsőséges nézetek megerősödésének egyik oka a válságidőszak lehet.

Az MKKP szintén kis mértékben erősödött az elmúlt évben. Feltehetően azért, mert az ellenzéki összefogásban csalódott választók egy részét fel tudták venni, azonban továbbra sem érnék el a parlamenti vagy EP küszöböt.

 

Az elkövetkező hónapokban, ahogyan kezdetét veszi a kampányidőszak, jelentősen átrendeződhet a hónapok óta stagnáló politikai erőtér. Az elmúlt év pártpreferencia-mérlegének megvizsgálása után betekintést nyerhettünk egy olyan ország közéletébe, ahol a kormány a gazdasági és külpolitikai kudarcok, az ellenzék pedig a választási vereség súlyát cipelte, amely lehetővé tette, hogy a két tömb közötti mérleg valamelyest kiegyensúlyozott maradjon. A válságban megerősödő szélsőjobboldali erők és az újabb kétharmad okozta csalódottság következtében előkerülő protest-szavazók és bizonytalanok eddig egyensúlyban tartották a politikai mérleget, ami a következő évben könnyen felborulhat.

 

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült március 20-24. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

 

A kutatási prezentáció INNEN tölthető le!

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését az Európai Unió támogatja.