Világnézeti táborok az ellenzéken belül

Választói vélemények és preferenciák

 
 
márc.
28.

Világnézeti táborok az ellenzéken belül

Republikon Intézet
 

A 2022-es választásokra a Fidesz ellenzékén belül elindult egy alacsony szintű blokkosodás, majd a választási kudarc után újra széttöredezett az együttműködő ellenzék. A Republikon Intézet korábbi elemzésében kimutattuk, hogy az ellenzéki választók körülbelül egyenlő arányban szavaztak az ellenzéki összefogás egészére, valamint a pártjuk részvétele miatt a közös listára. Ebből következően részben igaz csupán az a korábbi feltételezés, hogy létrejött a fogalmilag ellenzéki szavazóként leírható választó. Világnézetük és politikai értékítéleteik alapján egy heterogén sokaságot alkotnak az ellenzékre voksolók, a közös pontot csupán az Orbán-rezsim elutasítása jelenti.

Az ellenzéki választókkal foglalkozó sorozatunk[2] utolsó részében a világnézeti önbesorolás alapján hasonlítjuk össze az egyes ellenzéki csoportokat. Arra vagyunk elsősorban kíváncsiak, hogy az ideológiai, világnézeti önbesorolás alapján mennyire konzisztensek az ellenzéki választók szakpolitikai elvárásai, politikai preferenciái. A téma jelentőségét az adja, hogy a világnézeti önbesorolás stabilabb lehet, mint a pártpreferencia, különösen a 2010 óta folyamatosan mozgásban lévő magyar ellenzéki oldalon.

Az elemzés INNEN tölthető le!

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését az Európai Unió támogatja.


Republikon Intézet (2023) Együtt, külön, előválasztással? Az ellenzéki együttműködési stratégiák választói megítélése. /media/117826/republikon-ellenzeki-strategiak-valasztoi-megitelese-23-01-05.pdf

[2] Az elemzés alapjául szolgáló kutatás 2000 fő személyes megkérdezésével készült, 2022. szeptember 15. és 30. között. A kérdezettek olyan magyar állampolgárok, akik a 2022. áprilisi országgyűlési választáson részt vettek, és az Egységben Magyarországért, vagy az MKKP listájára szavaztak. A kutatás nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív a magyar ellenzéki szavazókra. A kutatás hibahatára 2,2%, az adatfelvételt a Závecz Research készítette.